Dystopische boeken

De wereld vergaat en wat doe jij? 

In een post-apocalyptische roman is de wereld zoals wij die kennen vergaan, bijvoorbeeld door een oorlog, een natuurramp of een epidemie. Als de hoofdpersoon van een (meestal) post-apocalyptische roman zich verzet tegen de heersende macht, alleen of in een groep, spreken we van een dystopische roman. Ik ben dol op dit soort verhalen, omdat ik altijd reuze benieuwd ben hoe schrijvers zich de toekomst voorstellen.

Post-apocalyptische en dystopische romans voor Young Adults zijn welbekend. Denk bijvoorbeeld aan De hongerspelen. Maar hoe zit het met dit soort romans voor volwassenen? Hier is een lijst. Voor volwassenen betekent over het algemeen dat de hoofdpersoon geen young adult is, maar in uitzonderlijke gevallen kan dat wel zo zijn. Help je mee de lijst op te bouwen? Alleen titels in het Nederlands graag (mogen wel vertalingen zijn). Zie ook mijn lijst met Engelstalige dystopische boeken. Links op de titels gaan naar Nederlandse of Engelse besprekingen van het boek.

NL = Nederlandstalige schrijver

Het kinderziekenhuis door Chris Adrian

Het laatste land door Threes Anna (NL)

Jaar van de vloed door Margaret Atwood

Oryx en Crake door Margaret Atwood

Jennifer Government door Max Barry

De dingen de baas door Belcampo (NL)

Het grote gebeuren door Belcampo (NL)

Alles wat er was door Hanna Bervoets (NL)

Efter door Hanna Bervoets (NL)

Blokken door Ferdinand Bordewijk (NL)

Niets te verbergen door Aglaia Bouma (NL)

De kleine geschiedenis van de doden door Kevin Brockmeier

Ready Player One door Ernest Cline

Speler een door Douglas Coupland

De oversteek door Justin Cronin

Weerwater door Renate Dorrestein (NL)

De vrouwen van Carhullan door Sarah Hall

De wand door Marlen Haushofer

De hondsster door Peter Heller

De eenheid door Ninni Holmqvist

Mogelijkheid van een eiland door Michel Houellebecq

Slaap zacht, Johnny Idaho door Auke Hulst (NL)

Heerlijke nieuwe wereld door Aldous Huxley

De beproeving door Stephen King

Vlucht naar de top door Stephen King

De dag der dagen door Ira Levin

I am legend door Richard Matheson

Tijdmeters door David Mitchell

Wolkenatlas door David Mitchell

Zwavelzuur door Amélie Nothomb

Recensie op Lalagè’s blog door George Orwell

Na de klap door Trinus Riemersma

Het reservaat door Ward Ruyslinck (NL)

De stad der blinden door José Saramago

Station elf door Emily St. John Mandel

Robopocalyps door Daniel Wilson

Weet jij er nog meer? 

Laat je tips achter in de reacties,

dan zal ik ze toevoegen.

32 reacties op “Dystopische boeken

  1. Leuk bericht! Ik heb een berichtje achtergelaten bij je Engelse lijst. Ik heb zelf mijn masterscriptie over post-apocalyptische boeken geschreven, maar aangezien dat in het Engels was en ook over Engelse boeken ging, weet ik niet of de boeken die ik daarvoor gebruikt heb ook in het Nederlands zijn vertaald ooit!

    • Hallo Marlieke, wat leuk dat je een masterscriptie over post-apocalyptische boeken hebt geschreven! Als ik het nogeens over mocht doen… wie weet! Ik reageer later nog op je Engelse reactie – die blogpost heb ik wat verwaarloosd. Helaas zijn er veel leuke en goede Engelstalige boeken van dit genre nooit of nog niet vertaald in het Nederlands, reuze jammer.

    • Hallo beeldberichten, bedankt voor je reactie. Het is echter iets te kort om er wat mee te kunnen doen. Ik neem aan dat je bedoelde: ‘Leuk, een lijst met dystopische en post-apocalyptische boeken, mijn favoriete genres! Deze boeken mogen niet op de lijst ontbreken (vul in). Mijn eigen definitie van dystopia/post-apocalyptisch is wat minder ruim, namelijk (vul in).’ Vul je het nog even in? 😉

      • Hallo, ik was bijvoorbeeld verbaasd er 1984 bij te zien. Dan horen er nog veel meer romans bij, zoals Corpus Delicti van Juli Zeh. En – waarom niet – Austerlitz van W.G. Sebald. Groet, Peter

      • Bedankt! Corpus Delicti hoort er inderdaad ook bij. Van de beschrijving op bol.com kan ik niet opmaken dat Austerlitz van W.G. Sebald erbij hoort (ik heb het boek niet gelezen). Het gaat me wel om boeken die zich in de toekomst afspelen (gerekend van wanneer ze geschreven zijn).

        Is 1984 niet een echte dystopia?

      • Je hebt gelijk met 1984. Austerlitz is moeilijk omdat Sebald een genre op zich heeft gecreëerd, waarin fictie en werkelijkheid, heden en verleden door elkaar heen lopen. Het is, behalve veel meer, een dystopia ‘im Nachinein’, als ik dat zo mag zeggen. En als ik jouw definitie daarmee niet matroesjka-achtig uitbreidt…
        (-(-_(-_-)_-)-)

    • Fijn dat je het een handig lijstje vindt, Marloes. Graag gedaan. Ik link in principe naar mijn eigen recensies, maar van deze heb ik er nog geen, dus vond ik het leuk om naar jou te linken.

  2. Pingback: Almere als dystopie | Door Suzanne

  3. Volgens mij horen hier ook nog bij:
    Silo van Hugh Howey
    Metro 2033 van Dmitry Glukhovsky
    De vijfde golf van Rick Yancey

    Ik heb bovenstaande boeken allemaal gelezen en vond ze geweldig.

  4. Ha Judith! Ik zag dat je bij de David Mitchell avond was, begin dit jaar (had even gedag gezegd!!) en in je goodie bag zat volgens mij Clair North De eerste vijftien levens van Harry August… je begrijpt het al: een dystopische roman :-). Wel een van de loeispannende soort. De allermooiste blijven voor mij toch Wolkenatlas van David Mitchell en Het Kinderziekenhuis van Chris Adrian. Twee meesterwerken! tot weer eens, Lid.

    • Hallo Lidewijde, bedankt voor je tips. Het kinderziekenhuis heb ik nog liggen – wordt hoog tijd! Het boek van Claire North heb ik wel gelezen, maar blijkbaar nooit iets over geschreven op mijn blog. Ik vind Wolkenatlas ook een van de beste!

  5. Ik dacht spontaan aan Station Elf en die staat er reeds bij zie ik :-). Het is een genre dat mij persoonlijk minder aanspreekt maar op de één of andere manier vond ik Station Elf toch knap in beeld gebracht.

Laat hier je reactie achter.