Zwavelzuur van Amelie Nothomb

Zwavelzuur - Amelie Nothomb

Zwavelzuur

Van Amelie Nothomb had ik nog nooit gehoord tot een Boekgrrl haar noemde als een van haar favorite auteurs. Toen ik gisteren in de boekwinkel Zwavelzuur van Nothomb zag liggen voor 5 euro, leek mij dit de ideale kans om eens wat van haar te lezen.

Dit boek sprak mij meteen aan omdat het een dystopisch verhaal is (een verhaal over een mogelijke, slechtere wereld in een niet zo verre toekomst), en dat soort verhalen trekt mij vaak wel aan.

Het is een heel mooi boekje maar met een verschrikkelijk onderwerp: van straat geplukte niet-vrijwilligers worden gedwongen in een concentratiekamp te leven, als kapo (baas) of als gevangene. Dit alles ten behoeve van een tv programma, dat Concentratie wordt genoemd.

De gevangenen verrichten zware arbeid, en elke morgen worden diegenen die te zwak zijn om nog te kunnen werken door de kapo’s uitgekozen om gedood te worden. De gevangenen zijn alleen bekend onder hun code, zoals Pannonique, die CKZ 114 wordt genoemd.

Pannonique is een mooi meisje en wordt al snel door Kapo Zdena uitgekozen, eerst om extra lijfstraf te ondergaan, later krijgt ze extra eten toegestopt. Pannonique probeert Zdena ertoe over te halen om haar en haar medegevangenen te helpen ontsnappen. Zdena moet kiezen tussen het kwijtraken van haar geliefde zonder daar zelf beter van te worden of haar geliefde (voorlopig) bij zich te houden door haar niet te redden uit het kamp.

De kijkers vinden het programma fantastisch en de kijkcijfers blijven oplopen. Wanneer de kijkers zelf mogen beslissen wie er “weg” moet (dood dus) bereikt de kijkdichtheid een hoogtepunt van 100%. De kranten spreken schande van het programma maar iedereen kijkt ernaar.

Het boek gaat over liefde, over opoffering, over publiek dat amusement hoger acht dan moraal. Het boek heeft een filosofisch tintje en is mooi geschreven. Een aanrader als je denkt dat je ertegen kunt!

Andere aanraders met eenzelfde thema:

1. Een dag in het leven van Ivan Denisovitsj van Alexander Solzjenitsyn, over het leven in een Russisch strafkamp.

2. Blind Faith van Ben Elton, een dystopisch verhaal waarin het publiceren in een weblog van ongeveer alles wat er gebeurt in je leven centraal staat (en door de staat verplicht is).

3. Lost and Found (Cash Express) van Carolyn Parkhurst, luchtig verhaal over de deelnemers in een reality show die de hele wereld rondtrekken om opdrachten uit te voeren.

Extra: Hier is mijn recensie van De winterreis van Amelie Nothomb

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s