Gelezen: De lijst van Yuval Abramovitz

lijstIk ben dol op lijstjes maken en ze afwerken – hoewel ik daar de laatste tijd iets minder goed in ben. Ik heb al jaren een bucketlist, waar ik een keer per halfjaar naar kijk of zo. De lijst gaat niet alleen over het maken van een lijst met al je dromen, maar ook over het werken aan in ieder geval een aantal van die dromen.

Ik kreeg dit boek als recensie-exemplaar van de uitgever.

De uitgever zegt: ‘Deel je dromen en maak ze waar. Als zestienjarige raakte Abramovitz door een ongelukkige val verlamd. Hij wist zeker dat hij zou genezen en maakte een lijst van de grootse dingen die hij wilde doen als het zover was. Na twee jaar kon hij weer lopen en hij kreeg de kans om de doelen op zijn lijst af te vinken. Dat lukte dankzij zijn doorzettingsvermogen én de hulp van mensen om hem heen.

Zijn boodschap: als je een lijst maakt van je levensdoelen en die deelt met anderen, kun je je dromen waarmaken.’

Ik zeg: De boodschap van het boek is sterk, en raakt meteen de gevoelige snaar: je wilt wel, maar meestal gaat je enthousiasme snel weer over; terug naar de ‘gewone’ dingen in het leven. Dit boek probeert – ietwat rommelig maar wel doelmatig – je op weg te helpen om wel die dromen waar te maken. Dus, je begint met een lijst van 100 dromen. Ik kwam zelf maar tot 38 en dan stonden er ook dingen op zoals: ‘Tuin achter opruimen.’ Maar ik vind dat een droom iets is, dat wanneer je het gedaan hebt, het je gelukkiger maakt. En een opgeruimde tuin zou mij zeker gelukkiger maken (ik zie hem tenslotte elke dag een aantal keer).

Abramovitz houdt je ook voor: deel je lijst met anderen en schakel hun hulp in waar je kan. Mensen vinden het leuk om andere mensen te helpen en soms komt de hulp uit een onverwachte hoek. Hijzelf heeft een aantal jaren een blog gehad waarop hij over zijn lijst vertelde en steeds nieuwe hulp van onbekenden over de hele wereld kreeg.

Het boek bevat lege bladzijden waar je je lijst in kan vullen, en verderop, na meer uitleg, nieuwe lege bladzijden om je lijst aan te scherpen, enz. Zo werk je toe aan een korte lijst van uitvoerbare, voor jou belangrijke, wensen die je binnen nu en twee jaar kunt uitvoeren.

Waarom zou je? Omdat onvervulde wensen in je achterhoofd blijven spelen, omdat je plezier zult hebben in het vervullen van je wens en je er zoveel energie van krijgt dat je nog meer wensen wilt vervullen. De schrijver kent geen genade: met elk excuus rekent hij af. Aan de slag dus!

Meer boeken met wensen en to-do lijsten:
The To-do List van Mike Gayle (non-fictie)
De lijst van al mijn wensen door Grégoire Delacourt (fictie)
1 Ding door Gary Keller en Jay Papasan (non-fictie)

Aan de slag!
Slik die kikker! door Brian Tracy
Master of Focus webinar door Hugo Bakker

Mijn wensenlijst
Help mee, als je kan. Link: Wensenlijst; Wachtwoord: judith

Eén reactie op “Gelezen: De lijst van Yuval Abramovitz

  1. Dit lijkt me zeker wel wat, zo’n handleiding bij lijstjes :-). Ik heb ook die stok achter de deur nodig, om òf aan iets te beginnen òf om iets volledig af te werken. Leuke boekentip, ga ik onthouden.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s