Gelezen: Gevangen in Nepal door Annemiek van Kessel

nepalDit boek kreeg ik toegestuurd van Uitgeverij De Kring voor recensie. Ik had er niet om gevraagd, en zou dit boek uit mezelf ook niet zo snel uitkiezen. Het bleef een tijdje liggen, totdat ik het ‘door omstandigheden’ toch las.

De uitgeverij zegt: Nepal had alles waar Edward van der Ree van droomde: spiritualiteit, een slow-down levensstijl, fantastische natuur en heerlijk eten. Hij vond in 2013 werk in de mooiste bar van Nepal en maakte er veel vrienden. Hier wilde hij voor eeuwig blijven wonen.

Zijn leven nam een dramatische wending toen zijn beste vriend, Pravash Paudel, van zijn balkon viel en op slag dood was. Onmiddellijk werd Edward door de Nepalese politie opgepakt op verdenking van moord, en zonder pardon achter de tralies gezet. In de overvolle gevangenis moest Edward zien te overleven tussen verkrachters, moordenaars, drugsdealers en pedofielen.

Zijn ouders reisden af naar Nepal en hebben er zes maanden keihard gevochten voor zijn vrijlating, vanuit Nederland bijgestaan door hun andere zoon. De familie leerde Nepal kennen als een land van corruptie, omkoping en vriendjespolitiek.

Gevangen in Nepal is een spannend, waargebeurd en filmisch beschreven verhaal gebaseerd op veel gesprekken met Edward van der Ree, e-mails en de dagboeken van zijn moeder.

Wat ik zeg: De omstandigheid die ertoe leidde dat ik dit boek ging lezen, was een situatie waarin dit het enige boek was dat ik nog niet gelezen had dat zich binnen handbereik bevond. ‘Toch maar eens kijken of het was is.’

Het waargebeurde verhaal wordt verteld door Edward, met dagboekaantekeningen van zijn moeder ertussendoor. Het is een verslag van wat er gebeurd is, waarom hij gevangen gezet is en wat er daarna gebeurde voordat hij weer vrij was. Een beetje een en-toen-en-toen verhaal.

Hij beschrijft af en toe wel wat achtergronden, zodat je een idee krijgt van de Nepalese samenleving, maar het boek gaat vooral over zijn gevangenschap en de corruptie die ervoor zorgt dat het lang duurt voor hij weer vrij is.

Ik had af en toe een beetje last van de westerse attitude, zoals het verzuchten dat er zo weinig Engels gesproken wordt. Tja, we zijn wel in een ander land, he? Of, net nadat Edward verteld heeft dat er 470 mensen in de gevangenis zitten, schrijft hij: ‘Ik zit hier in een wereld die niemand kent.’ Nou ja, denk ik dan, toch zeker 470 mensen kennen deze wereld. Maar ‘niemand’ is dan blijkbaar de westerse beschaving of zo.

Goed, na een tijdje kreeg ik het toch wel benauwd van de situatie waarin Edward verkeerde, en hoe hij keer op keer naar de rechtbank moest en er telkens maar geen vonnis werd uitgesproken. De ouders stonden telkens weer voor hem klaar, er was goede hoop dat hij deze keer wel zou vrijkomen, maar nee, dan moest hij toch weer terug naar de gevangenis omdat er weer iets niet goed geregeld was. De advocaat nam graag geld in ontvangst maar deed daarvoor toch niet zo heel erg zijn best (zo gauw Edward vrijgesproken zou zijn, was zijn melkkoe natuurlijk ook weg). En de rechter, moet je die nu wel of niet omkopen? Gevaarlijk of noodzakelijk?

Wil je eens lezen hoe het eraan toegaat in een gevangenis in Azië en hoe de rechtspraak geregeld is, dan moet je dit zeker lezen. Het is ook zeker nuttig als je van plan bent op vakantie naar Nepal te gaan – hopelijk kun je je ticket nog omboeken, want het is geen aanrader om daar in de gevangenis terecht te komen, en dat kan, zoals Edward laat zien, iedereen gebeuren.

Eén reactie op “Gelezen: Gevangen in Nepal door Annemiek van Kessel

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s