Gelezen: De vergeting door Daan Heerma van Voss

vergetingOmschrijving van libris.nl (ja, waarom altijd de bolle?): ‘Op 16 januari 2012 wordt schrijver Daan Heerma van Voss wakker zonder te weten wie en waar hij is. Pas na enkele uren van paniek keren de eerste flarden herinneringen terug. Intuïtief zoekt hij contact met Daniël, zijn oudste vriend, die direct naar hem toe komt. In de loop van de dag ziet hij familie, bezoekt hij doktoren en treft hij een verloren liefde. Hij wordt machines ingeschoven en van kliniek naar ziekenhuis gestuurd. Telkens wordt hem uitgelegd wat hem mankeert en telkens vergeet hij het weer. Als hij s avonds genezen het ziekenhuis verlaat, haast hij zich naar de stad op zoek naar vrienden en herinneringen. De maanden daarna doet hij ontdekkingen over het vergeten en over de aard van de aandoening die hem trof. Daan Heerma van Voss spaart zichzelf noch de mensen uit zijn leven, en in zijn openhartigheid zoekt hij wrede grenzen op. De vergeting is een weergaloze en ontroerende roman waarin de werking van het geheugen op meesterlijke wijze wordt verbonden met vriendschap en liefde.’

Met ‘dit soort boeken’ heb ik een probleem. Het is een roman (volgens de cover) maar gaat over iets wat de schrijver wel heeft meegemaakt. Maar hoeveel ervan is dan waar? Het is een roman, tenslotte, dus als hij alleen heeft opgeschreven wat er echt gebeurd is, is het dat toch niet? Verwarrend dus.

Verder valt het met die vergeting ook wel mee. Het duurt een dag of zo, en daarna heeft hij nergens meer last van. En, heel teleurstellend: er is een medische term voor. Het is helemaal niet zo uitzonderlijk!

Een enkele – toegegeven, beangstigende en vreemde – ervaring, wordt door de schrijver nogal opgeblazen, in mijn ogen, en van alle kanten bekeken en betast. Het leest wel lekker weg, daar niet van, maar het was wel een beetje navelstaarderig. En dan was er dus nog de vraag wat er nu wel of niet echt gebeurd was. Nee, het viel niet mee, dit boek!

 

Eén reactie op “Gelezen: De vergeting door Daan Heerma van Voss

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s