Gelezen: De schuldigen door Thomas van Aalten

De schuldigen door Thomas van AaltenMijn zevende boek van dit jaar is De schuldigen, een boek dat al een hele tijd in mijn te-lezen kast stond.

Mijn eerste kennismaking met deze schrijver. En is dat goed bevallen? Ja en nee. Ja, want ik vond het begin van het boek fantastisch, en nee, want ik vond – inderdaad – het einde van het boek niets aan.

Leuk, nee, heel surrealistisch, prachtig, hoe een bankier op allerlei manieren voorspellingen krijgt over de aandelenkoers en andere zaken, waardoor hij in korte tijd veel geld verdient. Die voorspellingen ziet hij – en hij alleen – op displays van de koffie-automaat, de lift, de matrixborden op de snelweg enz. Dat vond ik zó goed bedacht! Lekker apart, en onverklaarbaar. Dacht ik.

Of neem het verhaal (onderdeel van het grote verhaal) van een vrouw die op een cruiseschip nogal snel beschonken raakt en naakt door de gangen van het schip wandelt en niet doorheeft dat haar zoon haar filmt terwijl zij met een leuke man in bed ligt – niet haar eigen man.

Maar toen werd dat van die surrealistische displays toch verklaard, en dat verpestte het helemaal voor mij. Wat een flauwe, oninteressante reden! Jammer, het boek ging een hele andere kant op dan ik zou willen.

Wel weer aardig was dat de belangrijkste personen in het verhaal elkaar allemaal toevallig treffen in Dubai – inclusief de (nu wat minder) leuke man van het cruiseschip.

Er zitten dus erg leuk elementen in dit verhaal hoewel de plot volkomen oninteressant was. Vond ik. Maar al met al was het toch een belevenis om te lezen.

Waar gaat het over?

Uitgeverij NieuwAmsterdam zegt: ‘Originele roman over westerse luxeproblemen, vage geldstromen en een gezin dat de weg kwijt is De ouders van Orson Löwestein worstelen met de problemen van de moderne elite: vader Bertrand ontspoort in de financiële crisis, moeder Sheila stort zich na detoxsessies en cruisetochten op de plastische chirurgie. Hun neergang bereikt een dieptepunt tijdens een gruwelijke aanslag op het Burj Al Arab-hotel in Dubai, het enige zevensterrenhotel ter wereld. De daders komen uit verrassende hoek. De schuldigen toont de gevolgen van megalomaan consumptiegedrag en doorgedraaid casinokapitalisme voor een gezin dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw zo hoopvol werd gesticht. Het is een schokkende roman over wreedheid, banaliteit en perverse luxe, geschreven in een filmische, on-Nederlandse stijl.’

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s