Manuscripta in Zwolle (2015)

manuscripta

Ik zocht me suf! Ik wilde eens zien wat ik vorig jaar over Manuscripta te vertellen had, maar ik kan er geen blogpost over vinden. Komt dat omdat het niet goed en niet slecht was? Vorig jaar werd Manuscripta in Utrecht gehouden, en het was een stuk beter dan het jaar ervoor (Uitmarkt Amsterdam) en een stuk slechter dan het jaar daarvoor of het jaar daarvoor.

Deze keer was het in Zwolle, en eerlijk gezegd, (voor mij) niet de moeite waard. Zwolle bleek een stuk verder weg te liggen dan ik gedacht had, maar met een goed boek in de trein (Harem van Ronald Giphart) en een goedkope opwaardering naar een eerste klas kaartje was het best te doen.

Nu kreeg ik de hele week al een slechte smaak in mijn mond telkens als ik met andere mensen samen was gekomen (ik werk thuis, in mijn eentje, met veel plezier). Zo werden mijn vriendinnen en ik het niet eens over een weekeindje Canterbury, dat zo te horen niet vóór juni zal plaatsvinden want er kan telkens weer iemand niet. Een andere dag had ik een fantastische avond (met een van deze vriendinnen) in Den Haag bij Borderkitchen, waar T.C. Boyle, een van mijn favoriete schrijvers, optrad. Maar hier zat ik te mokken omdat ik geen boek bij me had dat ik kon laten signeren. Want ik had zogenaamd zijn nieuwe boek gewonnen, maar het was (en is) nog steeds niet aangekomen. En zolang ik dat boek niet heb, koop ik niets meer van deze uitgever – dus ook geen exemplaar ter plekke -, dat lijkt me duidelijk. Dat ik een van de tien andere boeken die ik van Boyle heb, had kunnen meenemen om te laten signeren, daar dacht ik natuurlijk niet aan! En vrijdag, bij de boekgroep, was er een nieuw lid. Ik ben de organisator en maakte me zorgen dat de nieuwe dame zich niet thuis zou voelen in de groep. Tja, de groep is de groep, en daar kan (en wil) ik in mijn eentje niets aan veranderen. Toch had ik er geen goed gevoel over.

Lekker weg in eigen land, op weg naar Manuscripta met Gipharts boek in de hand. Het begon dus prima, in de trein. Nu had ik al gezien dat het kaartje van Zwolle op de website van Manuscripta niet overeenkwam met dat op Google Maps (een kwartslag draaien) waardoor het niet zo duidelijk was waar de verschillende programmaonderdelen plaatsvonden. Voeg daaraan toe dat Zwolle in het echt niet lijkt op (mijn interpretatie van) de Google Map kaart van Zwolle en ik wist al bijna meteen niet waar ik was. Door de wegwijzers naar “Waanders in de Broeren” te volgen, kwam ik in ieder geval bij een paar boeken uit.

waanders1

Wat een mooie boekwinkel! Ik heb het allemaal eens goed bekeken. Het Manuscripta programmaonderdeel dat er aan de gang was, was meer voor kinderen, dus ging ik richting boekhandel Westerhof, waar twee thrillerschrijvers over hun boek zouden vertellen. Met behulp van de navigatie op mijn mobieltje kwam ik uiteindelijk, maar nog ruim op tijd, aan. Ook een mooie winkel, maar als je net in Waanders bent geweest, komt het toch wat schaars over. Heleen van der Kemp en Frank van Pamelen vertelden vol enthousiasme over hun boeken, die nog moeten uitkomen.

Daarna ging ik naar het naastgelegen terrein, waar uitgevers hun kraampjes hadden staan. Sommige uitgevers. Het was maar beperkt, want andere uitgevers, waaronder mijn favoriete en mijn minst favoriete, vonden het blijkbaar toch wat te ver weg, en hadden besloten dit weekend in Amsterdam te blijven. Ik heb niets te klagen over de kraampjes die er wel waren, alleen dat er maar zo weinig waren! Het was zowel leuk als raar dat ik bij twee kraampjes herkend werd (type ‘bekend gezicht’). Dit was leuk, omdat ik nog geen bekenden was tegengekomen, en het was me ook nog niet gelukt om boekbloggers tegen het lijf te lopen, maar raar omdat a) deze mensen mij sneller herkenden dan ik hen, en b) in het ene geval het 3 maanden en in het andere geval een jaar geleden was dat we elkaar eenmalig kort ontmoet hadden. Zie ik er echt zo, eh, ‘memorabel’ uit? Help!

Bij uitgeverij de Geus leidde de bekendheid ertoe dat ik – samen met blogger Monique, die mij ook al herkend had, maar dan aan mijn jas – hartelijk onthaald werd en wat te drinken kreeg aangeboden. We hebben een tijdje gezellig staan kletsen.

Deze twee nieuwe boeken kreeg ik tijdens de rondgang langs de kraampjes:

Ik ben er door Clelie Avitplakfactor

Het eerste boek kreeg ik door me aan te melden voor de nieuwsbrief van Xander. Een leesexemplaar, het boek komt pas in oktober uit. Het tweede boek kreeg ik door me aan te melden bij voor de nieuwsbrief van Ambo|Antos. Leuk of wat?

Toen kwam ik eindelijk nog wat andere bloggers tegen. Zij hadden echter andere plannen dan ik, zodat we al snel weer afscheid namen. Het volgende programmaonderdeel dat mij interesseerde was pas een uur later en ik was eigenlijk wel klaar. Op het station aangekomen, bleek de trein niet te gaan en moest ik een half uur wachten. Gelukkig kon dat in de trein, eerste klas, met Harem.

Manuscripta vond ik niet echt de moeite waard, maar ik heb wel een aantal leuke dingen gezien en gedaan en leuke mensen ontmoet. Echt een succes was het echter niet. Net als de rest van deze week.

13 reacties op “Manuscripta in Zwolle (2015)

 1. Jammer dat het zo tegenviel. Ik moet zeggen dat ik Manuscripta eigenlijk niet meer heb bezocht sinds het onderdeel van de diverse uitmarkten is geworden. Toen het nog een meerdaags festival was in Amsterdam (bij het Westergastterrein) ging ik er graag heen. Het programma van dit jaar in Zwolle sprak me bij voorbaat al niet zo aan, dus ik heb ook dit jaar overgeslagen. Ik begreep ook dat veel uitgevers dit jaar ook afgehaakt zijn, dat maakt het natuurlijk ook al minder interessant. Het zou leuk zijn als er een groot boekenevenement (voor publiek) blijft bestaan in Nederland, maar of dat Manuscripta zal zijn vraag ik me af.

  • Miranda, ik vond het een fantastisch evenement toen het nog op het Westergasterrein was. Sindsdien is het erg beperkt. Ik vermoed dat het geen lang leven meer beschoren is. Ik zie wel iets in een groter festival waar iedereen die maar iets met boeken heeft, een kraampje kan huren – waar dus ook nieuwe en tweedehandse boeken verkocht worden, maar waar ook uitgevers aanwezig zijn, schrijvers optredens geven, workshops, enz. Zoiets als de huishoudbeurs maar dan voor boeken.

   • Ik denk ook met weemoed terug aan die tijd… De huishoudbeurs, maar dan voor boeken: inderdaad! Ik vond het heerlijk om langs alle uitgevers te struinen, ik kwam niet eens zozeer voor de literaire optredens.
    Dit jaar ben ik niet naar Manuscripta geweest (net mama he), dus wel extra leuk om jouw verslag te lezen.

 2. Jammer, toen ik eindelijk zou kunnen gaan bestond het niet meer in de vorm van Westergasterrein, kraampes op straat geen optie voor mij. Maar ala wie weet wat ze gaan doen, toch leuke dingen gedaan he, Boyle was schitterend las ik, ik heb toentertijd boek van hem bij jou gewonnen ha.

  • Charlotte, je hebt wat gemist (Westergas), maar aan de andere kant weet je niet wat je gemist hebt en dat is ook wel fijn. Zwolle was inderdaad de moeite niet, ook niet als je wel makkelijk bij de kraampjes langs kunt. Eigenlijk had je dat waarschijnlijk wel gekund, want het was helemaal niet druk (0-2 mensen bij elke kraam) en het pad tussen de kraampjes was best wijd. Maar de regen, he?

   Ik was alweer vergeten dat je een boek van Boyle gewonnen had. Leuk! Als je ‘m goed vond, moet je de nieuwe ook proberen. Ik heb er al hele goede dingen over gehoord.

 3. Herkenbaar verhaal. Ik vind het wel jammer dat ik me niet van tevoren had verdiept in het programma, ik had Frank van Pamelen wel willen zien.

  En ja, je hebt een heel ‘eigen’ gezicht. Je lijkt ook op je foto, dat geldt niet voor veel mensen. 🙂

  • Hoi Petra, die foto is best oud, maar handig dat ik er nog op lijk. Ik had zelf juist wel het programma bekeken maar veel dingen afgekeurd, zo van: die hoef ik niet te zien. Terwijl die misschien best wel interessant waren geweest.

   Leuk dat ik je tegenkwam!

 4. Hee Judith! Hier Linda van De Geus 🙂 Geen zorgen hoor, ik onthoud gauw gezichten. Een van de leukste dingen aan mijn baan vind ik het praten met medelezers. Of je nu bij een uitgeverij werkt, schrijver bent, een ‘gewone’ lezer, blogger, …, ik denk dat er één ding is dat we allemaal delen en dat is die liefde voor het lezen. Vond het dan ook leuk om je/jullie zaterdag weer te zien, zelfs al kennen we elkaar maar van heel kort zien & spreken.
  Heel interessant ook om je gedachten en die van anderen over Manuscripta te lezen. Jammer dat je niet zo’n geslaagde dag had. Hopelijk komt er gauw een ander leuk boekevenement!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s