Boekrecensie: Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar door J.B. Morrison

Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar: Waar het over gaat

Het buitengewone leven van Frank Derrick, 81 jaar door J.B. MorrisonUitgeverij de Fontein zegt: ‘Voor fans van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen is er nu Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar van J.B. Morrison.

Frank Derrick is 81 jaar en hij is op straat aangereden, op zijn verjaardag nog wel. Sinds de dood van zijn vrouw woont hij alleen en was het al genoeg uitdaging om zijn dagen te vullen. Maar nu hij, met zijn arm in het gips, ook nog eens niks kán, sleept de tijd zich voort. Aan zijn uitdrukkingsloze kat Bill heeft hij weinig, en zijn verzameling dvd’s heeft hij wel gezien. Maar dan komt Kelly, van de thuiszorg, zijn leven binnen. Hoewel hij haar eerst probeert af te schrikken, raakt Frank al snel op haar gesteld, want zij herinnert hem eraan dat het leven buitengewoon kan zijn, hoe oud je ook bent.’

Het (buiten)gewone leven van Frank Derrick, 81 jaar: Wat ik ervan vond

Bij lange na niet zo grappig en avontuurlijk als De 100-jarige man … dus voor mij klopt die vergelijking niet. Wel is het een goed geschreven boek dat prima in elkaar zit en dat ik met veel plezier gelezen heb. Alleen niet met zo veel plezier als dat andere boek, dus!

Frank redt zich prima, daar niet van, maar een thuishulp nadat hij overreden is door een melkwagen is toch wel prettig. Eigenlijk best heel fijn, een uurtje per week met een dame die al haar aandacht bij jou heeft. Het duurt niet lang totdat Frank, weduwnaar, voor die thuishulpbezoekjes leeft en er alles aan wil doen om haar te houden, ook als hij weer hersteld is.

Het ‘alles’ doen is niet zo interessant en avontuurlijk als het had kunnen zijn, maar wel realistisch en daardoor aangrijpend. Frank heeft trouwens wel enkele spannende plannen die heel verrassend hadden kunnen zijn als hij ze had kunnen uitvoeren. Frank blijkt trouwens niet helemaal de man te zijn die je denkt dat hij is. Aan de andere kant is hij een typische Engelse gepensioneerde met weinig geld, weinig contacten, last van jongeren, een dochter die ver weg woont en een kennis in een bejaardentehuis.

Dit was een redelijk realistisch boek over een oudere man. Maar realistisch wil niet zeggen ‘saai’! Het is lange tijd niet duidelijk hoe het met Frank zal aflopen, en dat maakte het toch nog best een beetje spannend.


Mijn waardering: 4 van de 5 (goed)

Bladzijden: 304

Publicatie: 2015 (oorspronkelijke, Engelse uitgave: 2014; vertaald door Ineke van Bronswijk)

Dit boek heb ik: voor recensie ontvangen van uitgeverij De Fontein

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s