Boekenclub met John Boyne


Yes! Ik won (virtuele) kaartjes voor de boekenclub met John Boyne bij Uitgeverij Meulenhoff De Boekerij. En ik kreeg zijn nieuwste boek ook nog thuisgestuurd. Niet gek. Hoewel, twee problemen: wie neem ik mee, en eigenlijk lijkt het boek me niet zo geweldig (maar JB ontmoeten juist weer wel).

Ik gokte meteen goed: medeboekgroeplid E. (van de real-life boekgroep in mijn woonplaats) had al een aantal boeken van John Boyne gelezen en wilde graag mee.

Het boek: dat bleek hartstikke goed te zijn, ook al sprak het onderwerp me dus eerst niet zo aan.

Indrukwekkende boekenkast

De boekenclub werd gehouden in de bibliotheek van de uitgeverij (met prachtige boekenkasten en mooie lampen). Drinken en lekkers op tafel, en bloggers en lezers van de Boekenkrant eromheen. Wij hadden allemaal kaartjes gewonnen voor deze avond, en hadden onze boeken meegenomen, om later door de schrijver te laten signeren.

aanwezigen

Een aantal van de aanwezigen

John Boyne bleek een vriendelijke, praatgrage man te zijn, die met veel plezier over zijn nieuwste (en andere boeken) vertelde. Nee, het was geen interview. We mochten allemaal vragen stellen, en John Boyne stelde ons ook vragen. Zo ontstond er een mooi gesprek.

De grote stilte door John BoybeHet nieuwe boek, De grote stilte, gaat over een priester die al dan niet afweet van de dingen die een oude vriend van hem, ook priester, met jonge jongens doet. Boyne vertelde over de rol van de katholieke kerk in Ierland in de jaren tachtig – de tijd waarin het verhaal in het boek zich afspeelt – en hoe de rol over de jaren veranderd is. In Ierland werd het boek, ondanks het onderwerp, goed ontvangen, hoewel één priester de mensen opriep om te bidden voor Boynes ziel. Wat eigenlijk heel aardig is!

Boyne vertelde dat hij nooit weet hoe zijn verhalen gaan lopen, hij begint gewoon maar met schrijven en ziet wel waar hij uitkomt. Hij wilde alleen maar schrijver worden en heeft nooit een plan B gehad. Hij kan overal en altijd schrijven – zo was hij van plan na de boekenclub nog een paar uur in zijn hotelkamer te schrijven aan zijn volgende boek. Hij leest tussendoor ook rustig boeken van andere schrijvers zonder dat dit hem bij zijn schrijven beïnvloedt. Een schrijver die zelf niet leest? Dat vindt hij gek.

JB

John Boyne in gesprek

Ook vertelde John Boyne over zijn ervaringen met de verfilming van het boek De jongen in de gestreepte pyjama. Hij vond dat een fantastische ervaring – het was helemaal niet saai op de filmset (zoals weleens gezegd wordt), het was juist heel levendig en interessant.

Het was veel te snel weer afgelopen, we hadden nog uren door kunnen praten. Maar ja, Boyne moest nog signeren, en daarna nog schrijven!

selfie

Selfie met Jenny, Judith en E.

Met deze dames ben ik naar de boekenclub gegaan. Jenny (van Jenny’s Bookcase) had zelf een kaartje gewonnen, maar haar “plus één” kon er helaas niet bij zijn. E. was mijn “plus één” en vooraf hebben we heerlijk met zijn drieën gegeten. Al met al was het een heel geslaagde avond.

door Leeswammes Geplaatst in boek Getagged

7 reacties op “Boekenclub met John Boyne

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s