Boekrecensie: Bal Masqué door Elia Barceló

Bal masqué door Elia BarcelóBal Masqué: Waar het over gaat

De uitgever zegt: ‘Parijs, 1991. Jaren nadat de Argentijnse schrijver Raúl de la Torre zich in de Franse hoofdstad van het leven beroofde, besluit de jonge criticus Ariel Lenormand een boek over hem te schrijven. Maar al na korte tijd blijkt dat zijn onderzoek een levensgevaarlijke onderneming is. Want welk duister geheim ligt er verborgen in Raúls literaire werk? Was de dood van zijn tweede vrouw daadwerkelijk een ongeluk? En wat bracht de schrijver tot zelfmoord? Ariel raakt verstrikt in een labyrint van leugens en verdachtmakingen.
Bal masqué is een meeslepende roman over het duivelse spel dat men liefde noemt. Elia Barceló ontrafelt langzaam de raadsels rond haar intrigerende hoofdpersoon – tot het volstrekt onvoorspelbare einde.’

Bal Masqué: Wat ik ervan vond

Dit was een prachtig boek. Lekker mysterieus. De biograaf Ariel zoekt naar informatie over de overleden schrijver Raúl de la Torre en komt daarbij in aanraking met zijn eerste vrouw en een aantal vrienden. Hij raakt steeds meer betrokken bij deze mensen en verliest bijna zijn doel uit het oog: een objectieve biografie schrijven.

Bepaalde ontdekkingen vindt hij zelf heel interessant, maar hij heeft te weinig informatie om zijn vermoedens te kunnen bevestigen. Zo zoekt hij steeds verder en confronteert hij de vrouw en de vrienden steeds weer met zaken waarvan ze hoopten er nooit meer over te hoeven spreken.

Tussen het verhaal van Ariel door lezen we wat er echt gebeurd is. Ariel heeft ideeën over hoe het gegaan is, en het is leuk om te zien hoe hij er soms helemaal naast zit, maar ook, hoe hij toch steeds dichter bij de waarheid komt.

Er komen oude boeken en brieven tevoorschijn, er wordt thee gedronken met oude dames en gegeten bij oude heren. Er hangt een heerlijk ouderwets sfeertje rond dit boek, die me deed denken aan De club Dumas van Arturo Pérez-Reverte en De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón.

Ariel neemt een relatie-beslissing waar ik het niet mee eens kon zijn. Domme man, dat was een hele leuke vrouw die hij daar laat schieten! Hij is zo bezig met zijn onderzoek naar het verleden dat hij niet zo veel belangstelling heeft voor het heden.

Al met al een mooi boek, dat ik met veel plezier heb gelezen.


Mijn waardering: 4.5 sterren (van de 5)

Dit boek heb ik: uit een boekendoos met afgewezen boeken in de schoolbieb

Aantal bladzijden: 410

Gepubliceerd in: 2007 (oorspronkelijke Spaanse editie, 2004, Disfraces terribles)

Vertaald door: Dorotea ter Horst

 

Eén reactie op “Boekrecensie: Bal Masqué door Elia Barceló

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s