Boekrecensie: Afwassingen door Patrick DeWitt

Afwassingen door Patrick DeWittAfwassingen: Waar het over gaat

De uitgever zegt: ‘In een beroemde maar wat verlopen bar in Hollywood werkt een barman. Met morbide belangstelling observeert hij onder het glazen spoelen hoe zijn clientèle avond aan avond in vergetelheid wegzakt en maakt ondertussen aantekeningen voor een roman.

In de hoop meer over ze te weten te komen sluit hij aarzelend vriendschap met de stamgasten, die elk op hun eigen manier verknipt zijn. Maar na verloop van tijd begint hij zichzelf vaker in te schenken dan zijn klanten en zijn leven buiten de bar wordt steeds ondraaglijker. Hij beseft dat hij aan zijn drank- en druggebruik onderdoor zal gaan als hij zichzelf niet bevrijdt. Dus bedenkt hij een ontsnappingsplan.’

Afwassingen: Wat ik ervan vond

Dit boek is van dezelfde schrijver als het verrassende De gebroeders Zusters. Dit is een heel ander verhaal. Het is een nogal ingetogen verhaal over een alcoholistische barman.

Het hele verhaal is in de jij-vorm geschreven. Eerst twijfelde ik of hij nu over zichzelf vertelde of over een ander, maar al snel blijkt dat hij door deze vorm te gebruiken een zekere afstand kan scheppen en openhartig over zichzelf kan vertellen. Hij moedigt zichzelf ook aan: ‘Vertel over Bert’, ‘Vertel over …’, zo beginnen veel van de paragrafen.

Het is mooi verteld, maar ook een beetje onplezierig verhaal. Het begint interessant, met een beschrijving van alle vaste klanten aan de bar en hun gekke gewoontes. Daarna gaat het meer over hemzelf en zijn relaties (met vrouwen en alcohol). In de laatste twee delen probeert de barman er nog wat van te maken, maar dat is nog niet zo makkelijk. Hij heeft wel een mooi, crimineel, plan. Of dat gaat lukken, moet je zelf maar lezen.

Zowel een mooi boek als een ietwat depressief boek, vanwege al het alcoholmisbruik.


Mijn waardering: 4,5 sterren (van de 5)

Dit boek heb ik: gewonnen van uitgeverij Nijgh en Van Ditmar

Aantal bladzijden: 222

Gepubliceerd in: 2013 (oorspronkelijke Engelse editie, 2009, Ablutions)

Vertaald door: Saskia van der Lingen

 

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s