Boekrecensie: Wij door David Nicholls

Wij door David NichollsWij: Waar het over gaat

De uitgever zegt: ‘Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit.

Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan?

Wij is zowel groots als intiem, zowel grappig als hartverscheurend. Het is een liefdesverhaal en een onvergetelijke road trip in één, met alle hilarische situaties, genoegens en uitdagingen van een grote reis – letterlijk en figuurlijk.’

Wij: Wat ik ervan vond

Eerst vond ik Connie, de vrouw van Douglas, nogal berekenend en onsympathiek. Ze wil scheiden, maar het hoeft nog niet meteen, maar gewoon, zo in de loop van het jaar of zo. Nou ja! Aan de andere kant kon ik het me ook wel weer voorstellen: ze hoeft niet verder met hem, maar heeft ook geen hekel aan hem. Hij heeft dan ook hoop dat het nog wel goed komt.

Toch merkt Douglas tijdens de rondreis door Europa, dat zijn vrouw en zoon naar elkaar toe trekken en dat hij er een beetje buiten staat. Langzamerhand leert hij over de relatie die hij met zijn zoon heeft en waar het fout is gegaan.

In 180 hoofdstukken leren we Douglas en zijn familie, hun heden en hun verleden kennen. Hoewel het onderwerp (het – mogelijk – einde van een relatie en de moeizame relatie met zijn zoon) eigenlijk best verdrietig is, was dit boek dat allerminst. Douglas is niet zo’n heel handige man en er gaat van alles mis tijdens de reis. Zo wordt hij bijna in elkaar geslagen door een aantal boze Amsterdammers, maar gered door een prostituee die hem meeneemt naar haar kamertje. Zijn vrouw zit ondertussen met zoonlief in een coffeeshop.

Zo wordt het verhaal in een grappig sausje gerold, maar niet té grappig. De rondreis door Europa was leuk, hoewel Amsterdam wel erg cliché overkwam. Maar dit is misschien ook wel hoe toeristen het beleven, dat kan heel goed. Connie blijft het hele verhaal wat op de achtergrond waardoor we meer over haar in het verleden leren, dan over hoe ze nu is. Hun relatiegeschiedenis wordt in stukjes en beetjes verteld en daaruit merk je hoeveel Douglas van Connie houdt, en hoe onwaarschijnlijk het is dat ze uit elkaar zullen gaan. Als personage in de huidige tijd telt Connie minder mee dan Albie, de zoon. De relatie tussen vader en zoon wordt dus eigenlijk meer uitgediept dan die tussen man en vrouw. Maar vooral is het een boek waarin een man van middelbare leeftijd zichzelf leert kennen.


Mijn waardering: 4 sterren (van de 5)

Dit boek heb ik: voor recensie van uitgeverij De Boekerij

Aantal bladzijden: 416

Gepubliceerd in: 2015 (oorspronkelijke Engelse editie, 2014, Us)

Vertaald door: Carolien Metaal

Eerder gelezen van deze schrijverOne Day, Starter for Ten, The Understudy

 

6 reacties op “Boekrecensie: Wij door David Nicholls

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s