Boekrecensie: De jongen die zijn vader zocht door John Boyne

de jongen die zijn vader zocht door John BoyneDe jongen die zijn vader zocht: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Op de dag dat de Eerste Wereldoorlog begint, belooft de vader van Alfie Summerfield aan zijn zoon dat hij niet zal gaan meevechten – maar de volgende dag moet hij die belofte al breken. Hij gaat op een zeer speciale, geheime missie, en de hele oorlog lang heeft Alfie geen idee waar zijn vader zou kunnen zijn. Is hij inmiddels gesneuveld?

Na de oorlog werkt de nu negenjarige Alfie als schoenpoetser op King’s Cross Station. Dan leest hij onverwachts zijn familienaam op een vel papier dat toebehoort aan een legerarts. Zijn vader leeft nog, en ligt met een oorlogstrauma in een ziekenhuis ver weg. Alfie besluit dat het tijd wordt voor zijn eigen geheime missie: hij zal zijn vader in het ziekenhuis opzoeken en hem terugbrengen naar hun huis op Damley Road.”

De jongen die zijn vader zocht: Wat ik ervan vond

De Eerste Wereldoorlog vanuit het perspectief van een negenjarige jongen. Gelukkig weet hij niet veel van de loopgraven, maar wel van de gevolgen, als hij zijn vader en andere mannen met een oorlogstrauma opzoekt in het ziekenhuis.

Verhalen over de Eerste Wereldoorlog zijn, voor zover ik weet, ver in de minderheid bij die over de Tweede Wereldoorlog, en daarom extra interessant om eens wat over te lezen, van een afstandje: Engeland, waar niet gevochten werd, en het perspectief van een jongetje, die niet precies weet wat er gaande is.

We maken kennis met mensen in de straat waar Alfie woont. Toevallig wonen daar zowel een Tsjechische immigrant met zijn dochter, die afgevoerd worden als mogelijke spionnen, als een dienstweigeraar, die door veel mensen verguisd wordt. Zo maakt Alfie verschillende aspecten van de oorlog mee.

Hij is een lekker ondernemend jongetje. Zo gauw zijn moeder over geldzorgen begint, gaat Alfie werken als schoenpoetser en verdient zo wat geld voor in zijn moeders portemonnee. Verder spaart hij om zijn vader op te kunnen zoeken, met de trein. Toevallig heeft hij telkens genoeg geld als hij weer met de trein wil.

Ach, zo zijn er een paar dingen die net iets te soepeltjes lopen. Het is dan ook meer een kinderboek (12+) dan een boek voor volwassenen, ook al wordt het niet als zodanig aangemerkt. Het leest in ieder geval lekker makkelijk weg en het was zeker leuk om een paar uur met Alfie mee te kijken tijdens de Eerste Wereldoorlog.


Mijn waardering: 4/5 (goed)

Dit boek heb ik: gekregen tijdens een boekbloggersdag van Meulenhoff/De Boekerij

Aantal bladzijden: 240

Gepubliceerd in: 2014 (oorspronkelijke uitgave in het Engels, 2013, Stay Where You Are And Then Leave)

Vertaald door: Ton Heuvelmans

10 reacties op “Boekrecensie: De jongen die zijn vader zocht door John Boyne

  1. Ik heb het boek ook gelezen. Ik ben het helemaal met je eens. En inderdaad het is interessant om ook eens iets over de eerste wereldoorlog te lezen. Pasgeleden woonde ik trouwens een interview bij met John Boyne. Hij gaf tijdens dit interview wel aan dat het een kinderboek is. De nederlandse uitgever vermeldt dit inderdaad niet.

    • Bedankt voor de bevestiging, Anoeska. Dus toch een kinderboek. Ja, gek dat de uitgeverij daar niets over zegt. Ik heb een paar jaar geleden een interview met JB bijgewoond, toen over De witte veer. Ook heel interessant.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s