Mijn tien favoriete boeken

Lalagè tagde mij en nu ben ik aan de beurt om mijn tien favoriete boeken aan jullie te laten zien. Dat is heel makkelijk en heel moeilijk. Makkelijk, omdat ik gewoon even in de boekenkast kijk (daar staan eigenlijk alleen nog maar favoriete boeken in, de rest is allang weggegeven) en op Shelfari waar je met een hartje je mooiste boeken kunt markeren.

Maar ook moeilijk, want die boekenkast staat vól, dus hoe ik er daar tien uit moet halen? En in Shelfari vergeet ik nog wel eens op het hartje te klikken als ik een boek fantastisch vond. Dus… hier mijn poging tot het maken van een selectie van tien ‘favoriete’ boeken. 🙂

Boek 1: Nooit meer slapen van W. F.Hermans

Nooit meer slapen van W.F. Hermans

Dit boek is een van de oudste boeken in mijn bezit, van 1981. De Max Havelaar die ik geërfd heb is uit de jaren 1920 of zo, maar Nooit meer slapen is een van de eerste boeken die ik zelf kocht en nog steeds bezit.

Ik las dit boek voor het eerst toen ik een jaar of 14 was. Ik wist meteen: dit is een goed boek! Ik snapte misschien niet alles, maar met mijn interesse voor Scandinavische talen zat ik meteen al te gniffelen toen Professor Hvalbiff voorbij kwam (dat betekent ‘walvissenvlees’). En die arme Arne met zijn ‘Perhaps…’ elke keer als hij een foto maakte met zijn slechte fototoestel. Ik vond het prachtig. Het is het enige boek waarvan ik de eerste zin onthouden heb (‘De portier is een invalide’).

Hermans is so wie so een geliefde schrijver. Vooral zijn latere boeken vind ik fantastisch (Uit talloos veel miljoenen, Onder professoren, Au pair).

 

Boek 2: Ready Player One door Ernest Cline

Ready Player One door Ernest Cline

Dit was een van de eerste hardbacks die ik vanuit de Verenigde Staten kreeg opgestuurd. In dit geval omdat ik in de jury van een bloggers award zat. Daarvoor kreeg ik ook o.a. 22/11/1963 van Stephen King. Een dodelijk wapen, zo dik. Maar wat voelde ik me uitverkoren om zulke mooie boeken te mogen ontvangen! Nog, trouwens, ik vind die hardbacks uit de VS fantastisch.

Maar dit boek vond ik vooral mooi vanwege het verhaal, waar ik helemaal in zat. Het speelt zich af in de toekomst en een jongen gaat via een online netwerk op onderzoek naar een schat. Klinkt kinderachtig, maar het is een volwassen boek met veel verwijzingen naar muziek en films en computergames van de jaren 1980. Ik vond het zo overtuigend, dat ik als ik niet aan het lezen was, deze jongen voor mij nog steeds bestond. Pas toen het verhaal afgelopen was (dwz, toen ik het uit had), bestond de jongen niet meer in mijn eigen wereld. Mijn recensie.

Boek 3: Het laatste oudejaar van de mensheid door Niccolo Ammaniti

Het laatste oudejaar van de mensheid van Niccolò Ammaniti

Dit is een dun, maar uiterst grappig boekje. Het bestaat uit korte stukjes over mensen die zich opmaken voor het vieren van het nieuwjaarsfeest in een bepaalde flat. Het zijn hele aparte types, zoals een rijke dame, een man en zijn dominatrix, een jongen wiens opa oorlogswapens onder zijn bed heeft, enz. Nee, het loopt niet goed af. Ha ha ha!

Boek 4: The Remains of the Day door Kazuo Ishiguro

The remains of the Day door Kazuo Ishiguro

In dit boek verteld een butler over het leven op het Engelse landgoed van zijn Amerikaanse baas. Het is in de jaren 1950, en butlers beginnen ‘uit’ te raken. Dit is de ultieme butler. Hij geeft de liefde van zijn leven op om zijn baas te kunnen dienen.

Het mooie van dit boek is dat je tussen de regels door kunt lezen dat die baas eigenlijk helemaal niet zo’n geweldig type is, maar de butler blijft hem trouw, hoe dan ook. Prachtig geschreven, ik was WAY onder de indruk!

 

Boek 5: This Book Will Save Your Life door Amy Homes

This Book Will Save Your Life door Amy Homes

Dit is een prachtig boek over een rijke man in Amerika die alles heeft, maar eigenlijk niets. Na een aantal ontmoetingen met vreemde types (wacht even, heb ik iets met vreemde types? In het dagelijks leven toch niet!) heeft hij niets meer, maar toch alles wat hij hebben wil.

De gebeurtenissen zijn buitenissig maar zouden eventueel allemaal kunnen gebeuren. Allemaal samen met dezelfde persoon is wel wat onwaarschijnlijk, maar dat is misschien wel de charme van het verhaal.

Boek 6: Het hemelse gerecht van Renate Dorrestein

Het hemelse gerecht door Renate Dorrestein

Net als W.F. Hermans is ook Renate Dorrestein een van mijn geliefde schrijvers. In dit dunne boekje wonen twee zussen samen met één man en hebben ze een succesvol restaurant. Maar op een gegeven moment wil de man iets anders dan zij, en dan zijn de rapen gaar! Wat de zussen dan doen, is vreselijk. Leuk.

Omdat het verhaal zich afspeelt in een klein dorp weet iedereen alles van elkaar. Dus de zussen moeten goed uitkijken dat hun actie niet bekend wordt onder de dorpelingen. Dat valt nog niet mee!

Lekker gek, dit boek!

Boek 7: Smilla’s gevoel voor sneeuw door Peter Høeg

Smilla's gevoel voor sneeuw door Peter Hoeg

Jammer dat Peter Høeg daarna alleen nog maar slechte boeken heeft geschreven (mijn mening) want dit boek was een juweeltje. Juffrouw Smilla in Denemarken weet alles van sneeuw. Als er een jongetje van een besneeuwd dak is gevallen ziet zij meteen: hij is geduwd, en ze gaat op onderzoek uit.

Dat brengt haar naar Groenland, waar ze zelf ook vandaan komt. Prachtig, ik hou van verhalen die zich afspelen in Noordelijke landen! Het einde is vreemd maar de rest van het boek is spannend en mooi.

Bij mij begon dit boek ook als een zoektocht: ik had in een catalogus dit boek zien staan en wilde het per se kopen, maar dan in de winkel (in Engeland). Ik heb stad en land afgezocht en het uiteindelijk in Exeter kunnen kopen. Ja, dat was dus voordat dit boek een hit werd!

Boek 8: De heelmeester van Noah Gordon

De heelmeester door Noah Gordon

Dit boek gaat over een jongen die in de elfde eeuw in Engeland woont. Als hij bij een barbier in de leer komt, ontdekt hij dat chirurgijnen pas echte dokters zijn. Alleen in Perzië kan je voor chirurgijn leren en dan moet je wel joods zijn (of Perzisch). Hij trekt met een karavaan mee door Europa en leert onderweg hoe hij moet doen alsof hij joods is. In Perzië beleeft hij allerlei avonturen wanneer de shah zijn oog op hem laat vallen.

Prachtig beschreven, het leven in de middeleeuwen in Europa, gevolgd door het glorieuze Perzië. Echt mooi.

Boek 9: The Grapes of Wrath door John Steinbeck

The Grapes of Wrath door John Steinbeck

Ik beweerde altijd dat East of Eden mijn favoriete boek van John Steinbeck was, maar eigenlijk is het de film, die mij heel erg aansprak. Qua boek vind ik The Grapes of Wrath toch beter.

Een aangrijpend verhaal over een gezin in de jaren dertig in Amerika dat van de ene plaats naar de andere reist om zo veel mogelijk oogsten mee te maken, om daar als plukker wat geld te kunnen verdienen. Ook al zijn ze nog zo arm, ze hebben altijd wat over voor mensen die er nog slechter aan toe zijn.

Boek 10: Kies zelf!

Zeg, ik zit nog met een stuk of 53 boeken die ik óók heel goed vind. Zoals daar zijn:

The Greenlanders door Jane Smiley (fan-tas-tisch)

Op zee door Toine Heimans (dat toch heel anders blijkt te zijn dan je eerst denkt)

The Road van Cormac McCarthy (beste post-apocalyptische roman ever)

State of Wonder door Ann Patchett (heel apart verhaal in het Amazonegebied)

The First Book of Calamity Leek door Paula Lichtarowicz (je komt er tegen het einde van het boek pas achter welk genre dit is – ja echt!)

Nou ja, en dan nog veel meer eigenlijk. Maar de eerste negen boeken staan toch wel aan de top. Hoewel, Greenlanders is toch ook erg goed, en Op zee, en…

Taggen

Ik wil wel weten wat de favoriete boeken zijn van Biebmiepje en Janneke. 🙂

 

13 reacties op “Mijn tien favoriete boeken

  1. Oei, geen enkel favoriet boek ken ik.. The Remains of the Day van Kazuo Ishiguro spreekt mij nog het meest aan naast het boek van Niccolo Ammaniti. Zijn boeken zijn altijd geweldig, deze ga ik dus zeker ooit nog lezen!

  2. Hoi Judith, het leuke is dat elke lijst zo bijzonder is.Drie van jouw favo’s heb ik gelezen, en vind ik ook erg goed (1,7,9) en van nr 10 ken ik Op Zee, ook heel goed.Geen van de vier zou in mijn top 10 staan., al is 1 wel dicht in de buurt-de beste WFH!.Ik ken van Ishiguro, AM Homes en Dorrestein wel andere boeken, en die bevielen van geweldig (Ishiguro!(Nocturnes,Floating Life en nog een) tot heel goed.Van Ernest Cline heb ik nog nooit gehoord. Echte lezers weten tenminste waar ze aan moeten beginnen!

  3. Wat leuk om te lezen Judith! Ik wist dat NMS bij jou op één zou staan. Bij mij staat-ie ook in de top 10 (waar ik al minstens een dag of tien over na aan het denken ben). ‘Het hemelse gerecht’ van Renate Dorrestein staat bij mij ongelezen in de boekenkast. Jouw vermelding betekent dat ik het snel eens moet lezen!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s