Boekrecensie: De kamer door Jonas Karlsson

De kamer door Jonas KarlssonDe kamer: Waar het over gaat

De korte hoofdstukken in dit boek vertellen het verhaal van Björn, die overgeplaatst is naar een andere afdeling van een overheidsinstantie. Daar zal hij wel eens even laten zien wat hij waard is. Wat hij precies doet en of hij dat goed doet, is voor de lezer onduidelijk.

Hij denkt dat je aan een half woord genoeg hebt om je collega’s duidelijk te maken wat zij verkeerd doen. Die collega’s lijken het niet helemaal te begrijpen, maar omdat de lezer vanuit het perspectief van Björn het verhaal beleeft, moeten we tussen de regels door lezen om dit te begrijpen.

Dan ontdekt Björn een kamer, ingericht als kantoor, die niet gebruikt wordt. Hij vindt het wel prettig daar af en toe even heen te gaan om na te denken, om even weg te zijn van zijn collega’s, maar er is iets vreemds met die kamer. En dan vinden de collega’s dat er iets vreemds aan Björn is. Er is duidelijk meer aan de hand en Björn probeert er achter te komen.

De kamer: Wat ik ervan vond

Om te beginnen is dit een mooi boek om naar te kijken: een harde kaft met een wat aparte cover. Binnenin staan plaatjes van hetzelfde type als die op de voorplaat, die elk een hele bladzijde in beslag nemen.

Björn is een apart type. Hij doet autistisch aan. Nu is iedereen die apart is tegenwoordig autistisch, dus laten we hem dat labeltje maar niet opspelden. Het mysterieuze kamertje heeft een grote aantrekkingskracht op hem. Ook als lezer vraag je je af waar dat kamertje voor bedoeld is. En waarom er nooit iemand werkt.

Tijdens het verhaal kom je steeds iets meer te weten over Björn, het kamertje en wat zijn collega’s van hem vinden. En dat blijkt toch wel anders te zijn dan je in eerste instantie denkt. Dat komt omdat Björn geen betrouwbare verteller is. Wat hij de lezer vertelt, klopt in zijn ogen helemaal, maar zijn collega’s hebben toch een iets andere kijk op de zaak. Daar kom je langzamerhand wel achter.

Een leuk verhaal. Het is maar 150 bladzijden (met plaatjes erbij), maar het is precies lang genoeg. Ik heb het met veel plezier gelezen.


Mijn waardering: 5/5 (heel goed)

Dit boek heb ik: gewonnen in een winactie van Miss Ivy

Aantal bladzijden: 152

Gepubliceerd in: 2014 (oorspronkelijke uitgave in het Zweeds, 2009, Rummet)

Vertaald door: Geri de Boer

Eén reactie op “Boekrecensie: De kamer door Jonas Karlsson

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s