Boekrecensie: Sneeuwwitje door Donald Barthelme

Sneeuwwitje door Donald BarthelmeSneeuwwitje: Waar het over gaat

De uitgever zegt: ‘Sneeuwwitje woont in de grote stad met Bill, Kevin, Edward, Hubert, Henry, Clem en Dan. Ze slijten hun dagen met het maken van babyvoeding en het wassen van de gebouwen – en af en toe een wip onder de douche. Sneeuwwitje wacht op haar prins, Paul, een kunstenaar van wie niemand echt onder de indruk is. Dan heb je ook nog stiefmoeder Jane en haar minnaar Hugo, die een oogje op Sneeuwwitje lijkt te hebben – wat Jane natuurlijk niet kan verkroppen. En ondertussen praat iedereen langs elkaar heen.

Sneeuwwitje is een heerlijk vunzige hervertelling van het klassieke sprookje – voor achttien plus. De nieuwe vertaling is van dichter en componist Micha Hamel, die Barthelmes tekst eerder omtoverde tot de tragische operette Snow White, en Janneke van der Meulen.’

Sneeuwwitje: Wat ik ervan vond

Dit boek was behoorlijk vreemd en, misschien juist daardoor, erg grappig. Sneeuwwitje, 22, woont met zeven mannen in een huis. Zij weet dat er ergens een prins voor haar is, en ziet de zeven mannen als tijdelijk. Wat er allemaal gebeurt is niet na te vertellen. Micha Hamel, die het boek vertaald heeft, schreef ook de inleiding en eigenlijk moet je die maar lezen om een goed idee van het verhaal te krijgen.

De inleiding heb ik zelf overigens pas achteraf gelezen, omdat ik een boek liever zonder voorkennis lees. Die inleiding is heel uitgebreid en verklaart een heleboel wat ik zelf niet snapte. Na die inleiding heb ik zin om het boek nog een keer te lezen!

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken, meestal een of twee bladzijden, soms nog minder. Halverwege zit een vragenlijst, om te zien of je het verhaal nog snapt, wat je mening is over het auteursrecht en of mensen beter af zouden zijn met meer schouders. Je begrijpt het al: een heel apart en vermakelijk boek!

Vunzig is het niet en daardoor is het boek ook geschikt voor 18-minners die van een apart literair verhaal houden. Nu voor €10 in de boekwinkel, dus gewoon proberen! 🙂


Mijn waardering: 4/5 (goed)

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij AtlasContact/LJ Veen Klassiek

Aantal bladzijden: 176

Gepubliceerd in: 1965 (nieuwe uitgave 2014)

6 reacties op “Boekrecensie: Sneeuwwitje door Donald Barthelme

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s