Boekrecensie: Saboteur door Marte Kaan

Saboteur door Marte Kaan

Ze leest een stuk in het dunne boekje. Dan kijkt ze even op Facebook. Niets nieuws. Ze leest verder, over vrouwen die buitenbeentjes zijn, of denken dat te zijn. Ze hebben lesbische neigingen of obsessies, wonen hier of in een ver buitenland. Ze doen weinig, denken des te meer. De verhalen zijn niet af, je moet de rest er zelf maar bij bedenken.

Ze is eigenlijk niet zo’n verhalenlezer, maar was wel geïntrigeerd door de beschrijving van de bundel:

Een jonge vrouw raakt verstrikt in een masochistische relatie met haar bazin, een gevangene gaat ten onder aan een fatale verliefdheid op een psychologiestagiaire en een gearriveerde relatietherapeute verbrandt ogenschijnlijk redeloos al haar perfecte schepen achter zich. Met de personages uit Saboteur ga je niet gezellig een borrel drinken. Het lijken heel gewone, keurige mensen, maar ondertussen broeit er van alles. Onbedoeld saboteren ze hun leven en worden ze onderhuids uitgehold door verlangens waarvan ze de aard niet kennen. Sommigen worden verteerd door jaloezie, anderen door spijt, rancune of andere ontwrichtende emoties. Een enkeling berust in zijn lot omdat hij onder ogen heeft gezien wat hij van het leven mag verwachten.’ (Website Ambo uitgevers)

Het valt wat tegen. De verhalen zijn maar kort en ze krijgt niet voldoende tijd om van een hoofdpersoon te gaan houden. Trouwens, die zijn ook maar raar. De vreemde vrouw in het buitenland die de namen van haar bedienden niet eens weet, vindt ze nog het interessantst. Ook daar eindigt het verhaal erg vaag. Wat moet ze daar nu van denken? Wat gebeurt hier nu eigenlijk?

Ze haalt de losse kaft van het boekje. Daaronder zit een roze-rode kaft. Wel mooi, vindt ze. Ze bedenkt hoe het boek met zijn roze kaft in haar boekenkast zou staan. Of zou ze de losse kaft erom laten, zoals ze altijd met haar boeken doet? Misschien geeft ze het wel geen plaatsje in de kast, maar moet het op de stapel boven, op zolder, zijn dagen slijten.

Ze leest weer verder. Nog een paar bladzijden maar. Nou, vooruit, zoveel is het niet meer. Te vaag, te vaag! Show, don’t tell, prima, maar dit gaat wel erg ver. Waar gáát dit over? Ze twijfelt aan zichzelf. Nee, onzin!

Ze kijkt eens op Twitter. Nog meer vrouwen die het boekje aan het lezen zijn. ‘Het pakte me niet zo.’ ‘Ik voelde me gesaboteerd door de auteur.’ ‘Ik vond het erg mooi.’ Ze is benieuwd naar hun recensies.


Mijn waardering: 2,5/5

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie via Een perfecte dag voor literatuur

Aantal bladzijden: 144

Ik Lees Nederlands!

Gepubliceerd in: 2014

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! uitdaging (12/35).

Advertentie

14 reacties op “Boekrecensie: Saboteur door Marte Kaan

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s