Nieuwe Boeken!

Weer een paar nieuwe boeken erbij. In de boekenweek mocht ik van mezelf één boek kopen en dat werd er eentje waar ik erg naar uitkijk. Verder natuurlijk het boekenweekgeschenk en nog een paar andere boeken. Welke heb jij gelezen?

***

  De kamer door Jonas Karlsson

De kamer door Jonas Karlsson

Gewonnen van uitgeverij Signatuur. Een dun boekje, mét illustraties. Het lijkt me bijzonder mooi!

Lees er meer over: “De eerste keer dat ik de kamer binnenging, draaide ik me vrijwel meteen weer om. Ik moest eigenlijk naar het toilet, maar ik nam de verkeerde deur. Een vleug bedompte lucht sloeg me tegemoet toen ik de deur opendeed, maar ik kan me niet herinneren dat ik daar bijzondere aandacht aan schonk. Het was me nog niet opgevallen dat er in dat gangetje bij de lift nog iets anders was dan de toiletten. O, dacht ik. Een kamertje.  Ik deed de deur open en dicht. Meer niet. 

***

Een mooie jonge vrouw door Tommy Wieringa

Een mooie jonge vrouw door Tommy Wieringa

Het boekenweekgeschenk. Ik ben er nu mee bezig. Hij kan wel schrijven, maar het onderwerp vind ik niet zo interessant.

Van de boekenweek website: “Een briljant microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Ze is een overwinning op de tijd, maar zijn nakende ouderdom en het verval kan hij er niet mee afwenden. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme – waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Maar als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen.

In een overrompelend verhaal stelt Tommy Wieringa de vraag of je werkelijk kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld. 

***

Een vrouw op 1000 graden door Hallgrímur Helgason

Een vrouw op 1000 graden door Hallgrímur Helfason

Mijn boekenweekaankoop. Van deze schrijver las ik eerder Schoonmaaktips van een huurmoordenaar, wat ik een heel goed boek vond. Ik hou sowieso van boeken die zich afspelen in de noordelijke landen, in dit geval IJsland.

Van de uitgever: “De tachtigjarige Here zit met een handgranaat, een slof sigaretten en een laptop in haar garage, surft op het web en betaalt haar laatste schulden. Ze heeft besloten dat ze nog voor de kerst gecremeerd wil worden. Terwijl ze wacht tot de oven 1000 graden heeft bereikt, blikt ze terug op een veelbewogen leven dat haar alle hoeken van de Europese geschiedenis liet zien. Een tegendraads meesterwerk vol IJslandse geestigheid.”

***

Evenbeeld van Marianne en Theo Hoogstraaten

Evenbeeld door Marianne en Theo Hoogstraaten

Zomaar van De Crimecompagnie gekregen! Nou ja, een recensieboek waar ik niet om gevraagd had maar dat me bij nader inzien wel mooi lijkt. Ik heb iets tegen schrijversduo’s, ik denk voornamelijk vanwege de langere auteursnaam: ma-ri-an-ne-en-the-o-hoog-straa-ten. Trouwens, iemand met een soortgelijke achternaam was in de jaren ’90 een beruchte huisjesmelker (ik bedoel natuurlijk: werd daarvan verdacht) in Brighton waar ik toen woonde (niet in een van zijn huizen). Kort verhaal: boek trok mij niet, maar nu ik het in handen heb, lijkt het me juist wel mooi. Ik denk dat ik het ga lezen tijdens de Readathon op 26 april.

De uitgever zegt: “1628 Een jonge vrouw scheept zich in op een VOC-schip. Ze is zwanger geraakt van een Amsterdamse koopman bij wie ze werkte als dienstmeid en wil in Nederlands-Indië een nieuw leven beginnen.Tijdens een zware storm bevalt ze van een zoon. Niet veel later strandt de Batavia op een koraalrif, waarna meer dan 200 opvarenden op kleine eilandjes moeten zien te overleven. Er volgen maanden van honger, dorst en afschuwelijke moordpartijen. Zal de jonge moeder tijdig worden gered?

2013 Als de oom van Marrit onverwachts overlijdt, erft ze zijn pand aan de Keizersgracht en ongekend veel geld. Het testament bevat echter een aantal dwingende voorwaarden, die ze niet meteen begrijpt. Als ze op onderzoek uitgaat, ontdekt ze dat haar oom er is ingeluisd door een criminele organisatie. Al snel blijkt dat deze organisatie het ook heeft voorzien op Marrit.”

***

Het gym door Karin Amatmoekrim

Het gym door Karin Amatmoekrim

Mijn collega-vrijwilliger bij de schoolbibliotheek was er niet, vorige week. Nu zou je denken dat ik het daardoor extra druk had: ja en nee. De drukte komt altijd in vlagen, voornamelijk bij de wisseling van lessen en in de pauzes. De rest van de tijd wordt normaal gesproken besteed aan het kaften van boeken waarbij er lekker gekletst wordt. Er waren geen boeken te kaften en toen heb ik maar een boek uit de kast getrokken. Daar had ik al eens de eerste hoofdstukken van gelezen. Nu dus eindelijk de rest. ’s Avonds had ik het boek al uit. Hartstikke goed boek!

De uitgever zegt: “De Surinaamse Sandra woont in een achterstandswijk. Ze gaat als enige uit haar wijk naar het zelfstandig gymnasium. Alles op ‘het gym’ is anders dan ze gewend is. Haar klasgenoten zitten op hockey, praten onverstaanbaar bekakt en hebben belachelijke namen als Jojanneke en Liselotte.
Hoe moet Sandra omgaan met de kakkers die ze nu vrienden noemt? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin oude regels niet meer gelden en nieuwe regels volkomen onbegrijpelijk zijn.

Het gym is een briljant en schrijnend verhaal over de multiculturele kramp van Nederland, eindelijk eens van binnenuit en met ongelooflijk veel humor beschreven door een van Nederlands meest getalenteerde schrijvers.

***

***

Welke van deze boeken heb jij gelezen?

Zit er een aanrader bij?

6 reacties op “Nieuwe Boeken!

  1. Ik las gisteravond een recensie over Evenbeeld door Marianne en Theo Hoogstraaten en wil hem zelf ook dolgraag lezen, ik ben dol op historische literaire romans.

    Mooie boeken!

  2. Ik heb nog geen enkel van de boeken gelezen en alleen het boekenweekgeschenk heb ik hier ook staan. Van de andere boeken heb ik nog niet eerder gehoord.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s