Boekrecensie: De blokkade door Renate Dorrestein

De blokkade door Renate Dorrestein

De blokkade: Waar het over gaat

De uitgever zegt: ‘In De blokkade onderzoekt Renate Dorrestein op nietsontziende wijze oorzaken en gevolgen van een writer’s block. Na haar lovend ontvangen roman De stiefmoeder is ze al een eind op weg met haar volgende boek, wanneer het misgaat: ‘De feiten zijn simpel. Ik, die altijd zo graag schreef, ben iemand geworden die kostmisselijk wordt bij alleen al de gedachte aan een nieuwe roman […] Nu ik ontdaan ben van wat altijd mijn bestemming leek, is het haast alsof mijn huid me is afgestroopt.’

Overmand door een gevoel van liefdesverdriet gooit ze een half jaar werk in de prullenbak. Ze licht haar uitgever in dat er geen nieuwe roman gaat komen en besluit haar creatieve blokkade in de ogen te kijken. Een jaar lang wijdt ze zich aan niets anders. Ze ontdekt dat beroemdheden als Hemingway, Nijhoff, Vonnegut, Rachmaninov en Da Vinci er ook mee kampten, maar dat gegeven biedt weinig troost. Want wat houdt een blokkade precies in? En nog belangrijker: hoe kom je ervan af? Ze gaat te rade bij collega-schrijvers (die er liever niet over spreken), een hersenwetenschapper, een psycholoog en een filosoof. In De blokkade doet ze verslag van haar zoektocht, waarmee ze lezers een intieme blik gunt op het ambacht, de angsten én het grote geluk van het schrijverschap.’

De blokkade: Wat ik ervan vond

Twee keer heb ik Renate Dorrestein live* over dit boekje horen praten, en nog steeds had ik het niet gelezen! En dat terwijl ze toch een van mijn favoriete schrijvers is. Nu moet ik zeggen, dat het me een ietsje pietsje tegenviel, want ‘de ontknoping’, de reden van haar blokkade, kende ik al, en er werd wat veel ingegaan op de mogelijke achtergronden van een writer’s block in het algemeen. Maar goed, daar ging het boek natuurlijk wel over, dus ik mag niet (te veel) klagen.

Wel heel interessant vond ik hoe Dorrestein de lezer vertelt over het boek dat ze aan het schrijven is, en hoe ze op een gegeven moment vast komt te zitten. Er is iets mis met het verhaal en de personages en het wil niet meer. Langzamerhand komt ze erachter dat de oplossing in haar verleden ligt.

Een interessante manier om in het hoofd van een schrijver te kijken. De zoektocht naar de oorzaak van de blokkade vond ik een beetje saai maar de unieke schrijfwijze van Dorrestein maakt veel goed.

* Ik zag haar tijdens een tv opname van Kunststof TV en bij een literaire avond op een middelbare school.


Mijn waardering: 4/5

Dit boek heb ik: geleend in de bibliotheek

Aantal bladzijden: 190

Ik Lees Nederlands!

Gepubliceerd in: 2013

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! uitdaging (8/35).

6 reacties op “Boekrecensie: De blokkade door Renate Dorrestein

  1. Nou jaaaa dit boek ken ik nog niet van haar, alsof ik onder een steen geleefd heb haha? Ik schrijf hem op mijn lijstje, klinkt alsof ze ons een kijkje in de keuken van een schrijver geeft, leuk?!
    Mooie recensie!

  2. Het interview over haar writersblog herinner ik mij en ook hoe ze ontdekte wat haar blokkeerde. Interssant, maar persoonlijk trekt het boek dan niet. Het is beslist aan te raden aan hen die nog ‘blanco’ zijn.

    • Voetje, dit moet net je interesse hebben, maar de andere boeken van Dorrestein kan ik aanraden. De leukste vind ik ‘Het hemelse gerecht’, misschien leuk om daarmee te beginnen (is ook niet zo dik, dan kun je zien of haar stijl je aanspreekt.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s