Boekrecensie: Amberwoede door Natalie Haynes

Amberwoede door Natalie HatnesAmberwoede: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Nadat Alex Morris haar verloofde onder gruwelijke omstandigheden verliest, verhuist ze verdoofd van Londen naar Edinburgh om te breken met het verleden. Ze accepteert een baan op een speciale school voor onhandelbare leerlingen. Het zijn lastige jongeren en Alex is een onervaren docente, bang voor waar ze aan begonnen is.
Er is één klas, een groep van vijf tieners, die bijzonder intimiderend is. Maar met hulp van de Griekse tragedies die ze onderwijst, weet Alex tot haar eigen verbazing een band met hen op te bouwen.

Als ze ziet hoe geboeid haar leerlingen zijn door de verhalen over het gruwelijke noodlot en de wrede wraakacties, vreest ze dat haar lessen hun te veel aan het hart gaan. Alex beseft dat zich voor haar ogen een geheel nieuwe tragedie begint af te spelen – en wel een die zo afschuwwekkend is dat er zelfs geen Griekse tragedie over bekend is.

Amberwoede is een schitterende, spannende en psychologisch ragfijn gecomponeerde pageturner. Het is een suspense-roman over verlies, obsessie en de menselijke behoefte aan werkelijk contact.”

Amberwoede: Wat ik ervan vond

Een echte thriller is dit niet, maar er gaat wel wat gebeuren, dat voel je aan, als lezer. Wat dat is, is heel lang onduidelijk. Het heeft iets te maken met de leerlingen van Alex, een klasje van vijf onhandelbare jongeren. De onervaren Alex weet ze te boeien met Griekse tragedies: moord en jaloezie zijn tenslotte altijd interessant. Het is de droom van alle leraren: een klas die wel graag meedoet met de les.

Ondertussen leert de lezer over de achtergrond van Alex. Nadat haar verloofde is overleden probeert ze een nieuw leven te beginnen. Maar haar oude leven kan ze nog niet helemaal loslaten.

De leerlingen zijn natuurlijk nieuwsgierig naar haar, en dit is het begin van de ellende. De lezer weet meer dan de personages afzonderlijk, maar ook weer niet alles, zodat wat er uiteindelijk gebeurt, eigenlijk voor iedereen een verrassing is.

Ik vond vooral de beschrijvingen van de lessen interessant: aan de hand van de Griekse toneelstukken leerden de kinderen over het leven en over zichzelf. Het ‘thriller’ element vond ik wat minder interessant, maar de reden waarom Alex elke vrijdag vrij nam, juist weer wel. Lees het zelf!


Mijn waardering: 4 sterren (van de 5)

Bladzijden: 320

Publicatie datum: 2014

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Prometheus

Vertaald: uit het Engels (The Amber Fury) door Barbara de Lange

 

2 reacties op “Boekrecensie: Amberwoede door Natalie Haynes

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s