Boekrecensie: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje door Jonas JonassonDe zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje: Waar het over gaat

Volgens de uitgever: “Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten – en nog veel meer – onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Allan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. ”

De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje: Wat ik ervan vond

Net als De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween is dit ook weer een hilarisch verhaal omringt door wereldpolitiek en ongeloofwaardige situaties. Net als dat boek begint deze heel sterk. Het verhaal van Nombeko in Zuid-Afrika was eigenlijk heel naar en schrijnend, maar de vrolijke schrijfstijl maakt toch dat het lekker weg leest.

Nadat Nombeko in Zweden terecht was gekomen vond ik het verhaal wat minder interessant worden. De eerdere setting (Zuid-Afrika) was wat exotischer en ook vond ik het bommenmeisje een stuk genialer toen ze nog in ZA was. Daarna was ze vooral bazig, hoewel ze ook vaak wel met slimme (maar niet altijd hoog-interessante geniale) oplossingen kwam.

Wat heel leuk is aan het verhaal, is hoe de hoofdpersonen telkens in vreemde situaties terecht komen, die op het moment dat ze gebeuren eigenlijk een logisch gevolg zijn van het eerdere verhaal. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat Nombeko de president van China kent en via hem iets regelt met betrekking tot een atoombom waar ze vanaf wil. Dat soort idiote situaties zijn er regelmatig en het ‘klopt’ altijd.

Ook prachtig is hoe bepaalde elementen in het verhaal een hele tijd later weer terugkomen. Dingen die eerder niet zo van belang bleken, of waarvan de lezer niet verwachtte ze nog eens tegen te komen in het verhaal, worden precies op het juiste moment weer opgevoerd om een probleem op te lossen, of om een verhaallijn goed af te ronden.

Het bommenmeisje vond ik op een gegeven moment dus niet meer zo geniaal, maar de schrijver van het verhaal kan beslist een geniale sterkeverhalenverteller genoemd worden!


Mijn waardering: 4,5 sterren (van de 5)

Bladzijden: 352

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen van uitgeverij Signatuur voor recensie

8 reacties op “Boekrecensie: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje van Jonas Jonasson

  1. Ik heb zijn vorige boek “De 100-jarige man ……”gelezen en vond het een hilarisch verhaal. Ik ben dan ook zeker van plan ook dit boek te gaan lezen en jouw blogje sterkt me in die gedachte 😉

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s