Literaire avond met Renate Dorrestein en Elvin Post

Op de ORS Lek en Linge in Culemborg werd vorige week een literaire avond georganiseerd: Renate Dorrestein, een van mijn favoriete auteurs, en Elvin Post, een thrillerschrijver, kwamen vertellen over hun werk. Niet alleen dat, er was een heel programma omheen gemaakt.

Het thema van de avond was “blokkade”. Over het niet kunnen schrijven heeft Renate Dorrestein dit jaar een boek geschreven, De blokkade. Ook Elvin Post blijkt er last van te hebben. Zijn nieuwste roman wil maar niet lukken en hij gooit regelmatig aan het eind van de dag alles weg wat hij die dag geschreven heeft.

Literatuuravond

De band The Emphasized luisterden de avond op met moderne en minder moderne nummers. Twee presentatoren leidden het publiek door de avond, waar afwisselend iets door of met de schrijvers gedaan werd, of door de leerlingen van de school, die hun eigen schrijfclub hebben.

Zij lazen voor uit hun werk: gedichten en korte verhalen, alle met het thema “blokkade”. Over het algemeen waren dit sombere maar wel hele mooie stukken. Er heerst duidelijk schrijverspotentieel onder de leerlingen.

Schrijversclub

De uitgenodigde schrijvers kwamen niet weg met een stukje voorlezen: zij werden aan een vragenvuur onderworpen door de perstribune en speelden mee met een spel of twee.

Bij het literaire dobbelspel moesten de schrijvers een woordassociatie maken: papier deed Renate Dorrestein denken aan het ruitjespapier dat zij vroeger gebruikte om haar romans op te schrijven. Dit papier kocht zij in Parijs, waar ze een keer per jaar heenging. Ander papier deugde niet: alleen met dit papier kon zij werken. Reizen deed Elvin Post denken aan zijn reis pasgeleden naar (ook weer) Parijs, waar hij de beroemde Amerikaanse schrijver Stephen King interviewde. Hij raadde alle aspirant-schrijvers aan het boek van King over schrijven te lezen.

De Schrijvers

Elvin Post las voor uit zijn nieuwste boek, Room Service, dat over de porno-industrie gaat. Het onderwerp leek mij niet zo geschikt voor een groep scholieren, maar Elvin Post had van tevoren nagevraagd of hij over dit boek mocht vertellen. Interessant was het zeker! Renate Dorrestein las voor uit De blokkade. Ze vertelde dat ze schrijversblok als een technisch probleem ziet: iets dat opgelost kan worden. Ook vertelde ze over de trucjes die ze gebruikte om in de schrijf-stemming te komen en blijven, zoals dezelfde trui blijven dragen die ze droeg toen ze wél kon schrijven, of dezelfde CD blijven draaien.

Bij Wie van de drie werden drie Renate Dorresteins opgevoerd, niet alle zo vrouwelijk als de schrijfster zelf, die een aantal lastige vragen van de schrijfster over zichzelf kregen voorgelegd. Helaas kenden de Renates zichzelf niet zo goed, en werd de uiteindelijke winnaar nogal willekeurig gekozen. Hoge entertainment waarde, dat wel!

Elvin Post vatte zijn boeken in drie woorden samen als “humoristisch misdadig sprookje”. De definitie van een goede schrijver was volgens Renate Dorrestein niet zo makkelijk te geven, want er zijn zoveel verschillende schrijvers en genres. Het verschil tussen lectuur en literatuur kon ze wel geven: het eerste beantwoordt vragen terwijl het tweede vragen bij de lezer oproept en de lezer zelf antwoorden bij elkaar moet puzzelen. Door over de personages te lezen leer je ook meer over jezelf – een roman die dat teweegbrengt is een goede roman.

Perstribune

Hilariteit alom bij een vraag over wat een schrijver bedoelt met zijn boek, een vraag die leerlingen in proefwerken nogal eens moeten beantwoorden. De beide schrijvers wisten hierop het antwoord en verklaarden eenstemmig: “Helemaal niets!” Dit konden de leerlingen wel waarderen. Ze kunnen deze vraag dus nooit meer verkeerd beantwoorden.

In de pauze werden er boeken verkocht en gesigneerd. Na afloop speelde de band nog wat en werden er bloemen uitgedeeld. Een zeer geslaagde avond.

***

Hier HIER mijn verslagen van andere literaire evenementen.

En toevallig kwam ik deze week dit artikel tegen over symbolisme in romans en of schrijvers dat zo bedoeld hebben of niet.

3 reacties op “Literaire avond met Renate Dorrestein en Elvin Post

  1. Ik dacht juist op het knopje ‘like’ te drukken toen ik nog iets zag op het einde van je artikel dat me aansprak.
    De vraag ‘wat bedoelde de auteur met zijn/haar boek’ is eigenlijk niet zo’n slimme vraag. In mijn literatuuropleiding wordt gezegd dat het antwoord op deze vraag eigenlijk niet kan gegeven worden, tenzij de auteur expliciet zegt waarover het boek gaat. (Hoewel er blijkbaar ook auteurs zijn die bij elk interview iets anders zeggen.) Anders ontstaat er gevaar voor de zogenaamde ‘intentional fallacy’, waarbij de lezer zelf gaat interpreteren.(Wat natuurlijk niet slecht is, maar geen juist antwoord.) Daarom ben ik blij dat ik deze vraag nooit heb moeten beantwoorden!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s