Boekrecensie: De verzamelaar van verloren goed door Jeremy Page

De verzamelaar van verloren goed door Jeremy PageDe verzamelaar van verloren goed: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “1845. Een rijke herenclub huurt voor een weddenschap de jonge onderzoeker Eliot Saxby in om te bewijzen dat de reuzenalk werkelijk is uitgestorven. Saxby scheept daartoe in op het zeilschip van kapitein Sykes en de eigenaardige first mate French naar de Noordelijke IJszee. Er zijn nog twee bijzondere passagiers aan boord: de aan laudanum verslaafde Bletchley en diens melancholieke en ziekelijke nichtje Clara. Al snel raakt Saxby in de ban van Clara. Verborgen agenda’s van de onbetrouwbare bemanning en andere geheimzinnige passagiers doorkruisen de spannende zoektocht naar de overblijfselen van de alk. Saxby realiseert zich dat het aannemen van de opdracht een grote fout was, maar dat ontsnappen onmogelijk is.”

De verzamelaar van verloren goed: Wat ik er van vond

Wat een heerlijk historisch verhaal! Saxby is aan boord van een vrachtschip dat op weg is naar de Noordpool. Hij denkt Clara, een van de twee andere passagiers, te herkennen uit zijn verleden, maar zij doet alsof ze nergens vanaf weet. Ook Clara’s neef is een interessante figuur, die heel wat minder stabiel is dan Saxby in eerste instantie denkt. 

Onderweg worden er verschillende soorten dieren vermoord en opgeslagen in het ruim van het schip. De kapitein staat toe dat Saxby op zoek gaat naar de waarschijnlijk uitgestorven reuzenalken. Langzamerhand veranderen de verhoudingen op het schip en Saxby beseft zich steeds meer dat de laatste plaats waar hij wil zijn, het schip is.

Dit boek is prachtig geschreven. Saxby vertelt heel eerlijk zijn verhaal. De lezer weet alleen wat hij weet waardoor de reis voor de lezer net zo’n avontuur is als voor Saxby. Beetje bij beetje komen we achter de ware aard van de andere opvarenden. Af en toe is het verhaal gruwelijk (wanneer er grote hoeveelheden dieren afgeslacht worden) en andere keren weer heel mooi.

Een juweeltje met genoeg bladzijden om lekker lang van te genieten.


Mijn waardering: 4,5 sterren (van de 5)

Bladzijden: 414

Publicatie datum: 2013 (Engelse editie, The Collector of Lost Things, 2013)

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Nieuw Amsterdam

 

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s