Boekrecensie: De smaak van droef en zoet door Aimee Bender

De smaak van droef en zoet door Aimee BenderDe smaak van droef en zoet: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Op de avond voor haar negende verjaardag neemt Rose Edelstein een hap van haar moeders zelfgemaakte citroentaart en ontdekt dat ze over een wel heel bijzondere gave beschikt. Ze proeft niet zo zeer de heerlijke smaak van de taart, maar de emoties van haar moeder. Vanaf dat moment vormt eten geen genot meer voor Rose, want iedere maaltijd kan weer iets onthullen.

De gave van Rose dwingt haar de confrontatie aan te gaan met de geheimen van haar familie – de waarheid over het verborgen leven van haar moeder, haar vaders vreemde afstandelijkheid en het voortdurende gevecht dat haar broer Joseph heeft met de wereld. Maar hoe ouder Rose wordt, hoe beter ze met haar gave leert omgaan en ze komt tot de ontdekking dat er meer geheimen zijn dan haar smaakpapillen kunnen bespeuren.

De smaak van droef en zoet: Wat ik ervan vond

Dit was een leuk verhaal over een meisje, Rose, dat aan de smaak van het eten kan proeven in welke stemming de bereider was toen het klaargemaakt werd. Ze vindt dit heel storend en wil op een gegeven moment alleen nog fabriekseten eten (en liefst door machines klaargemaakt). Toch ontkomt ze er niet aan haar moeder’s diners te eten en komt er al snel achter dat haar moeder een geheim heeft.

Behalve dat Rose de stemming van de kok kan proeven, leert ze ook te proeven waar de individuele ingrediënten vandaan komen. Dat vond ik wel iets te ver gaan. Zo weet ze waar de boter en het zout vandaan komen, van welke boerderij de kip komt, enz.

Door een drama met haar broer blijft Rose lang thuis wonen bij haar ouders. Ze kan daardoor niet gaan studeren maar vindt uiteindelijk wel een baan die precies bij haar past.

Door het verhaal heen loopt de liefde die Rose al vanaf jonge leeftijd heeft voor een vriend van haar broer, George. George is net zo’n nerd als haar broer en ze beseft daardoor (ten onrechte, blijkt later) het idee dat haar broer toch normaal is, iets wat ze daarvoor nooit dacht.

Hoewel er een aantal droevige situaties in het boek beschreven worden is dit eerder een positief dan een negatief verhaal. Ik heb het met plezier gelezen en nam de onmogelijke elementen van dit verhaal graag op de koop toe.


Mijn waardering: 4 sterren (van de 5)

Bladzijden: 293

Publicatie datum: 2012 (2010 originele Engelse editie, The Particular Sadness of Lemon Cake)

Dit boek heb ik: gekregen van uitgeverij Artemis tijdens Manuscripta

4 reacties op “Boekrecensie: De smaak van droef en zoet door Aimee Bender

  1. je recensie vond ik leuk om te lezen, maar of ik het boek de moeite waard zal vinden? Het beroep dat ze vindt is denk ik kok. Een grote chef kok, met zo’n gave kan dat niet anders. En dan hoeft ze ook andermans geheimen niet meer te leren kennen, wanneer ze uitsluitend haar eigen hap eet.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s