Eerste Hoofdstukken – 50. Morgen vlieg ik terug door Johan Bordewijk

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pas verschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Dit boek won ik van Sue van Boekenz. Ik vind het vaak wel interessant als mensen plotseling besluiten hun leven een heel andere richting te geven. Wat gebeurt er dan? Dus ik was reuze benieuwd naar dit verhaal. En ik wilde ook wel weten of deze schrijver familie is van de beroemde F. Bordewijk, maar ik had al zo het idee dat ik daar niet achter ging komen.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Morgen vlieg ik terug door Johan BordewijkBoek: Morgen vlieg ik terug door Johan Bordewijk
Genre: Fictie
Bladzijden: 240
Uitgeverij: De Brouwerij
Publicatie Datum: 2012

Cover: Mooie, frisse kleuren: de zee en schuimende golven. Harige mannenbenen (had niet gehoeven) die weglopen. Langs de waterkant, of gaat hij verder de zee in? Enigszins interessante cover, vooral vanwege de kleuren.

Op de website

De uitgever zegt: “Wat als al je dagelijkse zekerheden stuk voor stuk illusies blijken te zijn?

Rond zijn vijfendertigste ziet het leven van Arnoud er rooskleurig uit. Zijn carrière en relatie lijken op rolletjes te lopen. Dan ontstaan er barsten in zijn zelfvertrouwen en neemt hij in een opwelling het vliegtuig naar het warme zuiden. Tijdens zijn omzwervingen langs de Griekse eilanden ontdekt hij dat het verleden meer impact heeft dan hij dacht.

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Aha! Dat is een openbaring en slecht nieuws voor Eerste Hoofdstukken! Dit boek komt van TenPages.com waar schrijvers de eerste hoofdstukken van hun boek online zetten. Als genoeg mensen aandelen kopen, wordt het boek gepubliceerd. Het goede nieuws: dit boek werd blijkbaar goed bevonden. Het slechte nieuws: ik loop een beetje achter de feiten aan, want als dit boek door de TenPage selectie heen is gekomen, zullen de eerste hoofdstukken wel heel goed zijn.

Maar goed, ieder zijn eigen mening, dus ik ga het toch lezen. En het is mooi, inderdaad, die eerste hoofdstukken. Het is mooi geschreven en het onderwerp bevalt ook. Een man, Arnoud, is zomaar vertrokken met het eerste vliegtuig naar Barcelona, en zit nu in een hotelletje in een toeristenoord. Ik herken dat, want ik ben ook een paar keer in die buurt geweest, en overigens ben ik de afgelopen vakantie ook in mijn eentje (hoewel niet op stel en sprong) op vakantie geweest in een Spaans vakantieoord. Herkenbaar dus!

Het vakantie-verhaal speelt zich af in 2005 en wordt afgewisseld door hoofdstukken die zich tien jaar eerder afspelen, toen Arnoud 25 was, en ook al bij het softwarebedrijf werkte waar hij nu ook nog zit (maar dus nu even niet, en misschien wel nooit meer). Hij mag dan op een cursus, waar de docent iemand is tegen wie hij op kijkt, Gary, die nu, tien jaar later, in Barcelona woont (daar wil hij later nog langs). We gaan ook verder terug in de tijd,naar Arnoud’s jeugd, maar dat vond ik wat minder interessant.

Oordeel

Doorlezen!Ik lees absoluut door! Mooi geschreven en een onderwerp dat mij interesseert. Als we maar niet teveel in het verleden gaan hangen, dat is toch allemaal oude koek? Volgens de titel is Arnoud wel van plan heel binnenkort weer naar Nederland te gaan. Echt? We zullen zien!

 

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

Eén reactie op “Eerste Hoofdstukken – 50. Morgen vlieg ik terug door Johan Bordewijk

  1. Pingback: Boekrecensie: Morgen vlieg ik terug van Johan Bordewijk | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s