Boekrecensie: Niets en niemand door Ivo Bonthuis

Niets en niemand door Ivo BonthuisNiets en niemand: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Op het vliegveld in Parijs wacht Laura Innes tot er weer gevlogen zal worden. Beeldschermen tonen de brokstukken van het vliegtuig dat ze net heeft gemist. Het is de vraag of ze vanavond nog thuis zal komen. Het is de vraag of ze dat werkelijk wil. De familie Innes deed nooit aan ‘thuis’. Laura, Maxime en hun zoon Steven woonden overal en nergens, waren niemand verantwoording schuldig behalve elkaar.

Ze zouden een leven lang in vrijheid schoonheid scheppen, en dat leek nog te gaan lukken ook. Totdat ze zich vestigden in Nederland. Waar uitzendwerk de familie ontwrichtte. Waar hun eigen wetten niets waard bleken te zijn. In de vertrekterminal ontvangt Laura haar doodsbericht. En ineens is alles weer mogelijk.”

Niets en niemand: Wat ik er van vond

De personages in dit boek:

Steven, die van zijn ouders Laura en Maxime alles mocht wat hij wilde, en daardoor nu niet weet wat hij moet doen. Hij gaat stuurloos door het leven, een waardeloos type, als het ware.

Laura is zijn moeder. Zij houdt Steven telkens de hand boven het hoofd en weet er zelfs toevallig bij te zijn als hij een sollicitatiegesprek heeft, zodat hij maar niet de verkeerde dingen zegt.

Maxime, de Franse man van Laura. Hij is kunstenaar maar heeft na hun verhuizing naar Nederland een heel ander beroep. En daar is hij wel tevreden over. Laura heeft meer ambitie voor haar mannen en is dan ook zeer teleurgesteld.

Oom Gregor, een ondernemer waar Steven voor gaat werken. Dit is niet zo’n lekker type.

Steven gebruikt zijn blog (hoera!) om als NinjaX een heel ander leven te leiden. Hij doet zich voor als immigrant want dat is hij tenslotte, sinds hij vanuit Frankrijk naar Nederland is verhuisd. Hij heeft niets met Nederland, maar werkt toch een tijdje voor oom Gregor in een baantje waar hij niet zo geschikt voor is.

Laura is dood. Dat denkt “de wereld” tenminste, want het vliegtuig waar zij in zou moeten hebben zitten, is verongelukt. Nu kan ze weer alle kanten op. Eigenlijk vindt ze het best prettig dat ze zogenaamd dood is. Voorlopig blijft zij op het vliegveld en doet even niets. Daarna heeft ze het niet meer voor het zeggen. Einde vrijheid.

Een verhaal dus over een vreemde familie die zich nergens thuis voelt en zich met niemand verbonden voelt. Ze proberen, maar falen. Heel mooi geschreven. Een tijd lang lijkt het verhaal maar wat te dwalen, maar uiteindelijk komt alles toch heel mooi samen.


Mijn waardering: 4 sterren (van de 5)

Bladzijden: 192

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie in de Een perfecte dag voor literatuur boek club

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! Uitdaging

Ik Lees Nederlands!

12 reacties op “Boekrecensie: Niets en niemand door Ivo Bonthuis

  1. Je bent tot nu toe een van de weinigen (die ik heb opgemerkt) die positief is over dit boek, blijkbaar moet je wel van het ‘aparte’ houden om het te kunnen waarderen.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s