Een middagje Manuscripta/Uitmarkt

Manuscripta

Zo, dat was een leuke middag, zondag op Manuscripta/Uitmarkt. Het was een stuk leuker dan de Uitmarkt van vorig jaar maar niet te vergelijken met het Manuscripta van de afgelopen jaren.

Voor een argeloze boekenliefhebber was het best leuk. Ben je Manuscripta in de Westergasfabriek gewend, dan stelde het werkelijk niets voor. Ik ben vorig jaar en het jaar daarvoor geweest en

Voor mij was Manuscripta een soort van luilekkerland vol boeken. Tjonge, wat kon je daar lekker spelen! Aan twee dagen had ik eigenlijk helemaal niet genoeg: er was zoveel te zien en te doen!

Maar goed, men mag niet klagen: het was tenslotte gratis. Nou ja, zij die van ver kwamen moesten natuurlijk ruim betalen voor hun trein- of parkeerkaartje. En dan is de vraag: was het de moeite waard? Tja, was het dat?

Brands en Benali Brands en Rosnay

Tatiana de Rosnay mocht een kwartiertje met Wim Brands praten in hetzelfde programmaonderdeel als Abelkader Benali. Kom je daarvoor helemaal uit Frankrijk? Nou ja, het was vermakelijk te zien hoe de veel-geïnterviewde gast het opnam tegen de veel-interviewende Brands en wat mij betreft het duel won.

Abdelkader Benali vertelde over zijn boek, waarin een criminele bokser Nederland ontvlucht om in Marokko, geheel buiten zijn wens, gids te worden voor Nederlandse toeristen. Had ik slechts over het boek gelezen, dan had het me niet geïnteresseerd, maar zoals Benali erover vertelde, raakte ik toch enthousiast. Bingo!

Brands en Rotenstreich Japin en Klei

Arthur Japin, die vorig jaar een groter publiek een half uur lang aan zijn lippen zag hangen, moest deze keer het half uur delen met Mirjam Rotenstreich en Nicolaas Klei. Jammer, deze man kan zó geweldig mooi over zijn werk vertellen en voorlezen. Nicolaas Klei had ik even daarvoor ook al in een ander programmaonderdeel gezien, dus wat hij hier nu nog eens deed?

Andrea van der Pol, Nicolaas Klei, Wim Daniëls en Judith Koelemeijer

Dat was dit gesprek tussen Andrea van der Pol, Nicolaas Klei, Wim Daniëls en Judith Koelemeijer. Elke auteur kwam ruim aan bod, maar het was toch een beetje een ratjetoe: waarom deze schrijvers samen? (Waarom niet apart?).

Trouwens, weet je dat er vorig jaar op de Uitmarkt ook een tent was, De Literaire Salon, waar interviews met schrijvers gehouden werden? Die was er dit jaar niet….

Als je er goed over nadenkt, dan is de Uitmarkt één literaire tent, een Literair Vluggertje, en een boekenrad groter geworden, en dat noemt men Manuscripta.

Ter vergelijking: vorig jaar telde Manuscripta twaalf verschillende podia waar bij elk tussen de 4 en de 7 optredens per dag waren. Dat weet ik, want ik heb het programmaboekje van vorig jaar nog.

Hier nog even de boeken die ik op Manuscripta/Uitmarkt verzameld heb. Ik schrijf hier later nog meer over, wegens het verkrijgen van sommige boeken met de opdracht (van de uitgever): “Schrijf er maar iets over op je blog.” Hoewel ik niet omkoopbaar ben, ben ik wel sympathiek, dus doe ik dat graag.

Boeken

Over boeken gesproken: ik miste ook heel erg het bladeren in boeken zonder tekst, de brochures, de ansichtkaarten, en de voorproefjes van nog te verschijnen boeken. In die grote hal, waar je tijden kon ronddwalen…. Ach! Het was gewoon geen Manuscripta. Dat verwachtte ik al niet, en daarom had ik best een leuke middag.

Maar kwam men “vroeger” van heinde en ver voor een weekendje Manuscripta, ik ben bang dat alleen zij, die van heinde komen, voortaan de moeite zullen nemen dit evenement bij te wonen.

Advertentie

17 reacties op “Een middagje Manuscripta/Uitmarkt

  1. Nu ik dit gelezen heb vind ik het niet meer zo erg dat ik, net als Mieke Schepens, niet erbij kon zijn. Ik pak de boeken van mijn grote ‘nog te lezen’ stapel wel in m’n handen en heb daar bij voorpret al veel leesplezier van 🙂

  2. Vermakelijk geschreven, Judith! En ik was hier al ‘bang’ voor: dat het niet de sfeer en opzet van weleer zou ademen. Dus waar ik me vorig jaar had voorgenomen om dit jaar mijn slag te slaan en eindelijk naar Manuscripta te gaan, ben ik toch maar naar die verjaardag gereisd (die ik eigenlijk sowieso niet kon afzeggen, maar goed). Tja, het lijkt erop dat, omdat het het minder gaat in boekenland, de opzet dan maar ‘verschraald’ wordt. En dan heb je meteen de vicieuze cirkel gecreëerd: is er ook weer minder animo, lijkt het net alsof Nederland niet meer leest of geïnteresseerd is.

    • Groot gelijk, Joyce, ik hoop dat het een gezellige verjaardag was. Volgens iemand van een uitgeverij die ik sprak, waren niet bezuinigen de hoofdoorzaak maar het willen bereiken van een groter publiek. Namelijk, de mensen die wel naar de Uitmarkt komen maar normaal gesproken niet naar Manuscripta. Tja. Ik weet niet hoe je een groter publiek kunt bereiken met minder lezingen/interviews…

  3. Ik las in een ander stuk over Manuscripta dat de opkomst van vorig jaar tegenviel (minder dan dat jaar dáárvoor) en dat klopt dan wel met de stelling: stel het kosteloos open, en boor via de Uitmarkt een potentiële nieuwe doelgroep aan. Nu moet ik zeggen dat toen ik twee jaar geleden op de Uitmarkt was in Amsterdam (en het nog niet samenviel met Manuscripta) ik de Uitmarkt ook een béétje vond tegenvallen. Heel anders dan in Utrecht in ieder geval. Kan aan mij liggen, hoor. Laten we het daar op houden. 😉

  4. Ha, ik was er al bang voor. We vierden de verjaardag van mijn moeder, dus kon ik niet. Ik hou helemaal niet van de Uitmarkt en was denk ik ook als ik wel in de gelegenheid was, niet gegaan. Ik ben benieuwd of de uitgeverijen en schrijvers het zelf geslaagd vonden. Zouden er nu meer mensen een boek gaan lezen?

  5. Ik vind het ook erg jammer dat ze min of meer geintegreerd zijn met de Uitmarkt. Want mij krijg je met geen tien paarden naar zo’n massa-gebeuren. Jammer dat Manuscripta zijn lezers niet serieus neemt!

    • Manuscripta was eigenlijk toch al een massa-gebeuren, Joke, ook (vooral) in zijn oude staat – toen was het hartstikke druk, maar dan met 12 podia gevuld met mensen, nu maar twee, plus dan die hele rest van de Uitmarkt, natuurlijk.

  6. Zonder dat ik met je verslag en anal;yse oneens ben, Judith, je kon je wel afvragen waarom die auteurs bij elkaar zaten, vraag ik me af of je ook in vlakbij gelegen OBA tent Theater van t Woord bent geweest.Want die deed in feite hetzelfde,, maar dan in een kleinere tent.Zaterdag met Hadassah de Boer en zondag weer.Daar zaten de auteurs rondom een (wel heel breed) thema-non-fictie, dichters,kookboeken,en nog een paar. Dus twee tenten!

    • Eén tent, Leo! 🙂 Jazeker heb ik die van de OBA bezocht. Ik heb zelfs de dame bij de ingang laten beloven mijn groeten aan jou over te doen. Dus.

      Eén tent, omdat er vorig jaar bij de Uitmarkt ook al een literaire tent was. Wat ik schreef, was dat de Uitmarkt er één literaire tent op vooruit was gegaan vanwege Manuscripta, en die berekening klopt: vorig jaar was er één zo’n tent, dit jaar twee.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s