Boekrecensie: De huisvriend door Bertram Koeleman


De huisvriend door Bertram KoelemanDe huisvriend: Waar het over gaat

Volgens de uitgever: “Jonas Balsam is beheerder van het landgoed Storm Lake en ogenschijnlijk de enige bewoner. Wat niemand weet is dat hij al bijna twintig jaar het bestaan van de mensenschuwe Benjamin Krendler verbergt. Het bewaken van deze precaire constructie is Balsams werkelijke dagtaak. Vrienden en vrouwen laat hij niet toe.

De enige complicerende factor is de huisvriend, de emeritus hoogleraar die Benjamin wekelijks colleges aan huis geeft. Het is dan ook deze figuur die een onhoudbare keten van gebeurtenissen in gang zet. Niet alleen dreigt hierdoor zijn beschermeling aan de buitenwereld te worden blootgesteld, ook moet Balsam onder ogen zien waarom hij zijn leven zonder enige reserve opoffert voor dat van een ander.”

De huisvriend: Wat ik er van vond

Dit boek deed me denken aan The Remains of the Day door Kazuo Ishiguro. Jonas is net zo’n servicegericht type als de butler in dat boek. Beiden zijn al zo lang in dienst dat ze alles van hun werkgever accepteren. Jonas weet wel dat het vreemd is dat Benjamin nooit contact met andere mensen wil, maar toch doet hij er alles, maar dan ook alles, aan om het rustige leventje van Benjamin niet door anderen te laten verstoren. Hij gaat daarin heel ver. Twintig jaar lang gaat het goed, tot de nieuwe huisvriend een bedreiging lijkt te vormen.

Het verhaal wordt verteld door Jonas, op een ingetogen wijze. Waarom Jonas de dingen doet die hij doet, is niet altijd meteen duidelijk. Hij houdt er in ieder geval zijn eigen ideeën op na hoe je bepaalde problemen moet oplossen. Alles draait erom, dat andere mensen weggehouden moeten worden van Benjamin, tot in het absurde toe; het is de belangrijkste beweegreden bij alles wat hij doet.

Het verhaal is mooi geschreven – en omdat het Jonas’ verhaal is, zijn er geen negatieve oordelen over zijn eigen gedrag. Tussen de regels door moet de lezer dus zelf maar zijn emoties, gedachten, en oordelen verwerken. Van Jonas krijgt hij geen hulp, die doet gewoon zijn ding, en hij legt zogenaamd ook nog netjes uit waarom.

Zeker een aanrader voor iedereen die The Remains of the Day een goed boek vond. En voor mensen die niet per se een sympathieke hoofdpersoon in een boek nodig hebben.


Mijn waardering: 4 sterren (goed)

Bladzijden: 288

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Atlas Contact

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! Uitdaging!

Ik Lees Nederlands!

4 reacties op “Boekrecensie: De huisvriend door Bertram Koeleman

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s