Boekrecensie: Hemelvaart door Judith Koelemeijer


Hemelvaart door Judith KoelemeijerHemelvaart: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Zomer 1985. Zes meisjes vieren vakantie op de Griekse eilanden. Ze hebben net eindexamen gedaan en het leven lijkt één grote belofte. Totdat er de laatste nacht een ongeluk gebeurt. Met vijf meiden, zes rugzakken en een doodskist keren ze naar huis terug.

Judith Koelemeijer was één van hen. In haar eerste autobiografische boek ontrafelt ze dit dramatische verhaal uit haar jeugd. Hoe kon ze haar vriendin Annette zo plotseling verliezen?

De zoektocht voert haar terug naar Paros, naar de ouders van Annette, de vriendinnen van vroeger en de Duitse jongens die bij het ongeluk betrokken waren. Wat deed de dood van Annette met hún leven? En waarom lopen hun herinneringen aan die fatale nacht zo uiteen?

Hemelvaart is een aangrijpend verhaal over vriendschap, schuld en de pijn van het volwassen worden.

Hemelvaart: Wat ik er van vond

Hemelvaart is een mooi, persoonlijk verhaal over de dood van een jeugdvriendin. De schrijfster, Judith Koelemeijer, vertelt over de fantastische vakantie die zes vriendinnen in Griekenland hebben, en het tragisch ongeval net voordat ze weer naar huis zouden gaan.

Na 20 jaar probeert ze te achterhalen wat er precies is gebeurd, want tijdens de nasleep van het ongeluk heeft ze dat eigenlijk niet goed meegekregen. Aan de hand van haar eigen aantekeningen van toen, en een zoektocht ter plekke vele jaren later, legt Koelemeijer meer van het verhaal bloot.

Ze ontmoet mensen die met de vakantie en het ongeluk te maken hadden, waaronder haar toenmalige vriendinnen. Allen herinneren ze zich het ongeluk heel verschillend, tot grote verbazing van de schrijfster.

Het verhaal is goed opgebouwd en zelfs een beetje spannend, want zal Judith Koelemeijer inderdaad achterhalen hoe het allemaal gelopen is? Zijn de papieren bij de Griekse rechtbank nog terug te vinden (een Duitse jongen werd veroordeeld n.a.v. het ongeluk) en kan ze de Grieken en Duitsers van toen nog terugvinden?

Ook het verhaal van de ouders van Annette, het overleden meisje, is interessant. Zij doen iets heel ongebruikelijks na de dood van hun dochter. Het ongeluk heeft trouwens een blijvend effect gehad op iedereen die ermee te maken had.

De gebeurtenissen spelen zich af in de jaren tachtig en  de sfeer van die tijd wordt goed weergegeven.

Een mooi geschreven, indrukwekkend verhaal.


Mijn waardering: 4.5 sterren (van de 5) (goed tot zeer goed)

Bladzijden: 272

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Atlas Contact

Extra: Zie ook de trailer

11 reacties op “Boekrecensie: Hemelvaart door Judith Koelemeijer

  1. Heb er 5 jaar gewoond, ook de winters net na het ongeluk van zuslief, eigenlijk heel raar dat je pas op zoek gaat naar antwoorden na een boek verschenen van vriendin Judith. Ben nu een week in Paros, ik mag gerust zeggen dat ik inmiddels wat antwoorden heb gevonden, Ben ik daar blij mee? Niet met alles, maar tis niet anders. Het boek an sich is met zoveel naspeuring en integriteit geschreven dat het mij tot op het bot raakte. Ik moest terug en ben veel wijzer geworden. Ik denk dat het leest als een trein en mijn zus goed neerzet zoals ze was en Judith haar gemoedstoestand al die jaren weergeeft. Zou het boek ook lezen als het mijn zus niet was geweest, en er ook van hebben genoten. Veel leesplezier!

    • Hartelijk dank voor je reactie, Hans. Fijn dat je je helemaal kunt vinden in het boek. Dat je nu weer met vragen zit, lijkt me moeilijk – maar je doet er wat aan, en dat is mooi. Veel sterkte met het zoeken naar antwoorden.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s