Boekrecensie: Het huis met de schaduw door Aminatta Forna

Het huis met de schaduw van Aminatta Forna


Las ik pas nog een detective die zich afspeelde in Kroatië, deze keer is het een prachtig geschreven roman over een Engelse die met haar kinderen in een klein stadje in Kroatië gaat wonen, en het effect daarvan op de lokale bevolking.

Het huis met de schaduw: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Laura en haar kinderen komen een lange zomer naar Gost om daar het grote vervallen huis net buiten het stadje op te knappen. Het stille Gost, midden in de bergen en bloemenvelden van Kroatië, leeft op door deze bedrijvigheid. Laura’s man blijft voor zijn werk in Engeland en dus is het buurman Duro die haar helpt het vakantiehuis bewoonbaar te maken.

Met zijn twee jachthonden heeft hij het lege huis jarenlang in de gaten gehouden. De onrust die Laura in het stadje veroorzaakt maakt duidelijk dat de bewoners van Gost niets moeten hebben van buitenstaanders die de bedrieglijke rust komen verstoren. Langzaam wordt duidelijk dat Duro oude banden heeft met het huis, waarover een donkere schaduw hangt.

Het huis met de schaduw: Wat ik er van vond

De beschrijving hierboven doet vermoeden dat het boek over de ervaringen van een Engelse in Kroatië gaat, maar dat is niet het geval: het hele boek wordt verteld door de ogen van Duro, een veertiger die bijna zijn hele leven in het stadje Gost heeft doorgebracht.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig interesse heb voor verhalen die zich in Oost-Europa afspelen, maar dit boek! Ik werd meteen het verhaal ingesleurd en kwam er een paar dagen later zeer tevreden weer uit: wat een prachtig boek!

Duro is een slimme man, die wegens omstandigheden niet verder heeft geleerd, en als bouwvakker (of wat er maar aan werk is) zijn kost verdient. Hij houdt van zijn honden en van het jagen in de bossen. Hij woont alleen en is een rustige man, die precies weet wat er in het dorp speelt. Maar dat het blauwe huis bij hem in de buurt aan Engelsen verkocht werd, dat kwam als een verrassing.

Duro’s verhaal wisselt heden en verleden af, en beetje bij beetje krijgt de lezer een beeld van Duro’s relaties met andere dorpsbewoners, vooral zijn oude vriend Krešimir. Met Anka, diens zus, trokken ze veel op als kinderen, maar in het huidige verhaal is Anka niet aanwezig. Wat is er met haar gebeurd?

De onderlinge verhoudingen tussen Duro en de Engelsen, en de Engelse familie onderling, waren goed uitgewerkt. Het verhaal tijdens de oorlog in Kroatië was heel geloofwaardig. Wat heb ik een bewondering voor de overtuigende wijze waarop Aminatta Forna dit verhaal heeft geschreven!

Een minpuntje was dat ik drie mannen van Duro’s generatie moeilijk uit elkaar kon houden: Fabjan, de eigenaar van het café, Javor, mede-eigenaar en man van Anka, en Krešimir, Duro’s vriend uit zijn kindertijd. Dit maakte het soms lastig om het verhaal, vooral op het laatst, goed te kunnen volgen.

Dit is een heel mooi verhaal over het huidige Kroatië en de effecten van de Balkanoorlog op een klein stadje.


Mijn waardering: 4.5 sterren (van de 5) (goed tot zeer goed)

Bladzijden: 320

Publicatie datum: 2013 (22 augustus) (oorspronkelijke Engelse editie, 2013)

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Nieuw Amsterdam

Vertaald: uit het Engels (The Hired Man) door Aleid van Eekelen-Benders & Marijke Versluys

Extra: Lees ook Blijf bij ons van Florence Tonk, over een Nederlandse die naar het platteland van Oekraïne verhuist.

5 reacties op “Boekrecensie: Het huis met de schaduw door Aminatta Forna

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s