Boekrecensie: Voor jou door Jojo Moyes

Voor jou door Jojo MoyesDit is een soort chick-lit met een wat zwaardere ondertoon: kun je nog wel verder leven als je nog maar zo weinig kunt vergeleken met vroeger, en vergeleken met iedereen om je heen? Het deed me denken aan Intouchables (de film) en ook aan de boeken van Marian Keyes.

Voor jou: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg.

Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? De internationale bestseller die harten over de hele wereld verovert. Deze roman is voor iedereen die geraakt werd door ‘Intouchables’ en ‘Mar adentro’.

Voor jou: Wat ik er van vond

Een lekker leesbaar verhaal over een vrouw die niet weet wat ze wil met haar leven, en een man die wel weet wat hij wil: niet meer leven.

Vooral het begin leek erg op de film Intouchables: Louisa raakt haar baan kwijt en via het arbeidsbureau komt ze terecht bij Will, die verlamd is na een ongeluk. Hij is geen prettig type, want hij heeft er geen zin meer in, hij is vreselijk verbitterd over zijn situatie.

Louisa is een vrolijke meid, maar ook zij vindt het moeilijk het leven een beetje aangenaam voor hem te maken. Toch zet ze alles op alles om hem te laten zien dat er nog genoeg leuks te beleven is. Als hij eindelijk een beetje ontdooid is, probeert hij haar er op zijn beurt van te overtuigen dat er voor haar ook meer is dan haar hele leven in het kleine stadje te blijven en de mindere baantjes te accepteren.

Het boek wordt voornamelijk verteld vanuit Louisa maar af en toe even door een van de andere personen in Will’s leven. Daardoor krijg je Louisa van een andere kant te zien, wat ik erg leuk vond.

Ik vond Louisa een leuke vrouw, en hoopte dat zij haar nieuwe baan, als verzorger van Will, met plezier zou doen. Maar dat viel nog tegen. Ook haar relatie viel tegen. Haar vriend, een fitness junkie, mocht van mij wel weg, daar had ze maar weinig aan. Zij bleef maar aan hem plakken terwijl hij haar veel te weinig aandacht gaf.

Uiteindelijk komt alles natuurlijk helemaal goed, maar niet op de manier die ik gedacht had.


Mijn waardering: 5 sterren (van de 5) (heel goed)

Bladzijden: 416 (ebook)

Publicatie datum: 2012 (UK, deze Nederlandse vertaling: 2013)

Dit boek heb ik: gekregen in ruil voor een recensie van uitgeverij De Kern (ebook)

Vertaald: uit het Engels: Me Before You

Genre: moderne fictie, chick-llit 

9 reacties op “Boekrecensie: Voor jou door Jojo Moyes

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s