Eerste Hoofdstukken – 47. Doelwit in de nacht door Ricardo Piglia

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pas verschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Dit boek zag ik in de nieuwsbrief van uitgeverij Signatuur en leek me interessant. Ik vroeg om (en kreeg) het ebook van de uitgeverij om er een Eerste Hoofdstukken blogje over te kunnen schrijven.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Doelwit in de nacht door Ricardo PiliaBoek: Doelwit in de nacht door Ricardo Piglia
Genre: Fictie
Bladzijden: 256
Uitgeverij: Signatuur
Publicatie Datum: 2013

Cover: Oranje vlak met daarnaast een vrouw. Bij nader (in)zien blijken we de achterkant van het hoofd van een roodharige vrouw te zien, die in de spiegel kijkt. Het lettertype van de titel vind ik mooi, de rest van de cover wat onbeduidend. Niet lelijk, niet mooi.

Op de website

De uitgever zegt: “Tony Durán was een avonturier en een gokker, en toen hij de zusjes Belladona ontmoette, meende hij de hoofdprijs te hebben gewonnen. Hun ménage à trois schokte het dorp en hield de gemoederen maandenlang bezig. Hij verscheen voortdurend met een van hen in het restaurant van het Plaza Hotel, maar niemand wist ooit welke van de twee het was, omdat de tweelingzusjes zo op elkaar leken dat zelfs hun handschrift identiek was. En dan wordt hij dood aangetroffen.

De gepensioneerde commissaris Croce moet het geval oplossen en krijgt daarbij van de kant van de wet minstens zoveel tegenwerking als van de bewoners van het dorp en de familie van de zusters Belladona. Er duikt zelfs een journalist uit Buenos Aires op om het geval te verslaan. Een psychologische thriller waarin de gekte van de commissaris essentieel is voor de mysteries die hij moet oplossen. Een intense, tragische familiegeschiedenis en een diepgravende reflectie op macht en recht.”

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Van de beschrijving kreeg ik het idee dat dit een detective verhaal was, maar de eerste twee hoofdstukken zijn dat niet echt. De commissaris Croce doet wel meteen zijn intrede om de dood van Durán te onderzoeken, maar eigenlijk leest het veel meer als een soort sprookje. Zo’n heerlijk Zuid-Amerikaans verhaal. Qua stijl doet het me in eerste instantie een beetje denken aan Doña Nicanora’s Hat Shop (De huilende Madonna van de Valle de la Virgen) door Kirstan Hawkins.

Durán woonde maar korte tijd in het dorpje, maar is een soort van legende geworden. Niemand weet waarom hij nu precies naar het dorpje kwam (de lezer wel: hij ontmoette de tweeling in New York en volgde hen naar huis), en wat hij nu van plan is. Er gaan allerlei verhalen de ronde. Ook over hoe hij is gestorven. Commisaris Croce is een redelijke, nuchtere man, en hij moet uit de roddels van de dorpelingen de waarheid zien te achterhalen.

Oordeel

Doorlezen!

Ja, ik wil doorlezen! Dit is leuk geschreven, met heel veel “blijkbaar”-s, of “Er werd beweerd…”. Je krijgt alle roddels van het dorp te horen, voor zover ze over Durán of Croce gaan, tenminste, want ook Croce is een legendarische figuur. Dit is het verhaal van een kleine gemeenschap, met Durán de vreemdeling, en een vete in de familie van de tweelingzussen. Ik lees met plezier verder!

 

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

2 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 47. Doelwit in de nacht door Ricardo Piglia

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s