Boekrecensie: De schok van de val van Nathan Filer

De schok van de val door Nathan Filer

De hele mooie trailer van dit boek zag ik al tijdens het Open Huis van uitgeverij Ambo | Anthos. Toen leek het me vooral een heel droevig boek. Zo één die wel heel mooi is, maar dat je uiteindelijk misschien nogal neerslachtig weer dichtslaat als het uit is.

Gelukkig was het boek inderdaad erg mooi, maar ik sloeg het met een goed gevoel dicht. Er worden zeker nare zaken behandeld in het boek, maar in hapbare beetjes, zodat het nooit teveel wordt. En het is bepaald niet allemaal kommer en kwel.

De schok van de val: Waar het over gaat

De uitgever zegt: “Matthew is opgenomen in een inrichting. Hij houdt daar een dagboek bij over zijn jeugd. Toen hij negen was, overleed zijn oudere broer Simon: een keerpunt in Matthews leven. Met onderkoelde humor schrijft Matthew op wat hij sindsdien heeft meegemaakt. Hij schrijft over zijn moeder, zijn beste vriend, maar bovenal over Simon. Matthew beseft dat hij een unieke daad moet verrichten om zijn broer te herdenken.

De schok van de val is hartverscheurend, ontroerend en opbeurend tegelijk. Het zal geen enkele lezer, jong of oud, onberoerd laten en een onvergetelijke indruk achterlaten. De auteur heeft met Matthew een personage van wereldformaat neergezet.”

De schok van de val: Wat ik er van vond

Het verhaal wordt door Matthew, die opschrijft wat waarom hij in de inrichting zit, en wat er allemaal met hem is gebeurd. Hij vertelt ook wat er nu gebeurt, en soms was dat wat verwarrend, het was me af en toe niet duidelijk wat er verleden tijd was, en wat er nu gebeurde. Waaraan zijn broer is overleden komt stukje bij beetje boven water en dat was heel mooi gedoseerd.

Matthew is een sympathieke verteller. Hij is pas 19 jaar oud. Hij schrijft op een een eenvoudige manier, met tussendoor af en toe een lijstje, een brief die hij gekregen heeft, of zijn dagindeling. Het verhaal is denk ik goed leesbaar voor 14-18-jarigen, hoewel het onderwerp misschien wat (te) volwassen is af en toe.

Het verhaal gaat over het verblijf in een inrichting, over rouw, over schuldgevoelens. Het geeft een goed inzicht in het leven van iemand met een psychiatrische aandoening en over het leven in een inrichting. Een soort PAAZ, dus, maar dan met een groter verhaal eromheen.


Mijn waardering: 4,5 sterren (van de 5)

Bladzijden: 264

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Ambo|Anthos

Vertaald: uit het Engels (The Shock of the Fall)

Extra: voor dit boek is een hele mooie trailer gemaakt

9 reacties op “Boekrecensie: De schok van de val van Nathan Filer

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s