Boekrecensie: IV door Arjen Lubach

IV door Arjen Lubach

Eén keer per week werk ik als vrijwilliger in de schoolbibliotheek. Dit boek lag klaar om naar de bibliotheek in het andere gebouw gebracht te worden. Het lag daar maar en ik keek ernaar… Tenslotte had ik er al een Eerste Hoofdstukken blog aan gewijd, en wilde dit graag lezen. Vooruit dan maar. Het was tenslotte read-a-thon week.

IV: Waar het over gaat

Volgens de uitgever: “Wanneer Elsa op haar vakantieadres in Zuid-Frankrijk hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze direct het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Eenmaal in Amsterdam ontdekt ze dat haar vader, een emeritus hoogleraar, een groot staatsgeheim op het spoor was, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben.

Door een eigenaardige samenloop van omstandigheden ziet de politie haar als verdachte. Verbijsterd besluit Elsa door te gaan waar haar vader is gebleven. Met de hulp van Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, probeert ze te achterhalen wie haar erin heeft geluisd. Is de politie wel te vertrouwen? Wat hebben de geschriften van Cicero ermee te maken? En wie is toch de mysterieuze Vier?

Terwijl ze op de hielen wordt gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur, een rit die leidt van Amsterdam, via de Noord-Hollandse duinen, naar Zuid-Frankrijk.

IV: Wat ik er van vond

Een boek om dóór te lezen! Het verhaal wordt vooral verteld vanuit Elsa, maar soms krijgen we een kijkje bij andere figuren, zoals de politieman die de moordzaak leidt en de crimineel die Elsa te pakken wil krijgen. Op die manier hebben wij als lezer een beter overzicht over de gebeurtenissen dan de personages zelf. Dit houdt het verhaal spannend, bijvoorbeeld als Elsa en haar team niet weten dat de slechteriken weten waar ze zitten (en op ze afkomen) maakt dat hetgeen Elsa op dat moment aan het doen is, extra urgent. Schiet op, Elsa, ze komen eraan!

Het boek is heel sympathiek geschreven, er wordt niet overdreven dramatisch gedaan. Eerder is het wat onderkoeld. Elsa is wel bang, maar ze moet toch vooral het geheim ontraadselen waar haar vader naar op zoek was voor hij vermoord werd.

Het verhaal zit goed in elkaar. Voor een complot is het eigenlijk helemaal niet zo complex en op een gegeven moment passen alle feitjes heel mooi in elkaar. Daarvóór moet de lezer wel een korte les vaderlandse geschiedenis doorstaan, die niet erg interessant is, en helemaal niets met de rest van het verhaal te maken heeft. Of zo lijkt het, want op een gegeven moment is de geschiedenis juist wel heel belangrijk.

Er zat een prima vaart in het verhaal. Hoewel bepaalde delen van het verhaal niet heel geloofwaardig zijn, stoorde dat niet. Het einde is… interessant! 🙂

Dit boek deed me denken aan Nacht in Parijs van Michael Berg, maar dan beter.


Mijn waardering: 5/5

Bladzijden: 320

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: geleend uit de bibliotheek

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! Uitdaging

Ik Lees Nederlands!

4 reacties op “Boekrecensie: IV door Arjen Lubach

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s