Eerste Hoofdstukken – 44. Vrij spel van Carlijn Vis

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Ik kreeg dit boek aangeboden voor een winactie. Maar toen wilde ik het eerst zelf lezen! Of tenminste, in ieder geval de eerste hoofdstukken. Voor de winactie heb ik overigens een heel nieuw (ongelezen) exemplaar.

Dit boek klinkt heel interessant, en is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Vrij spel door Carlijn VisBoek: Vrij spel door Carlijn Vis
Genre: Historische fictie
Bladzijden: 256
Uitgeverij: Uitgeverij Atlas Contact
Publicatie Datum: 2012

Cover: Een zwart-wit foto van een wegrennende vrouw op een landweggetje. Alleen haar koffer is gekleurd – oranje. Dit kleurt mooi bij de orange titel. De kleding van de vrouw en de zwart-witte foto suggereren historische fictie.

Op de website

De uitgever zegt: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog zit de jonge Emma in het verzet – totdat de Gestapo op de stoep staat en ze moet onderduiken. Samen met haar vriendje gaat ze van adres naar adres, maar als dit te gevaarlijk wordt, besluiten ze naar Engeland te vluchten.

Vrij spel is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een verzetsvrouw. Emma is nu 86 en voelt nog altijd de drang om zich te verzetten. Onafhankelijk en eigenzinnig, net als in de oorlog dus, maar nog steeds op de vlucht. Op de vlucht voor het verleden. Wat lijkt op een spannend avonturenverhaal, blijkt voor Emma een confronterende geschiedenis. Lukt het haar om te ontsnappen aan haar herinneringen?

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Wat een briljante openingszin! “Emma is zesentachtig en wil een tatoeage.” De hele eerste paragraaf is prachtig. Er wordt bijvoorbeeld genoemd dat Emma het volume van haar tv altijd hoog zet, want hoe harder het geluid, hoe beter ze het kan zien. Daarna rijdt ze in haar autootje naar de oogkliniek.

In het tweede hoofdstuk zitten we duidelijk in de tweede wereldoorlog. Dit is een veel serieuzer hoofdstuk, waarin Willem’s moeder wordt opgepakt als zowel Emma en haar vriend Willem vluchten wanneer er bij Willem thuis wordt aangebeld door de nazi’s. Zij duiken tijdelijk onder bij Bart.

Dan terug naar Emma in de tegenwoordige tijd, waarin ze terugdenkt aan haar ontmoetingen met “de oude koningin” (Wilhelmina), die ze voor het eerst als Engelandvaarder ontmoette in de oorlog. Later zijn we terug bij Emma en Willem die weer ergens anders onderduiken.

Stukje bij beetje leren we over Emma en haar geschiedenis, niet alleen het heden, en de oorlogstijd, maar ook hoe ze als jong meisje eerst bij haar oma woonde en later met haar vader en diens tweede vrouw ergens anders ging wonen.

Oordeel

Doorlezen!Het boek is redelijk serieus geschreven maar de stukken over de oude Emma geven het verhaal een vrolijke noot. Want zij is een eigenwijze vrouw die alles volgens haar eigen patroon doet. Niks geen oud vrouwtje!

Het verhaal in de tweede wereldoorlog is spannend, omdat de nazi’s weten dat Willem iets met het verzet te maken heeft. Hij en Emma moeten zorgen dat ze niet opgepakt worden.

Ik vind het een interessant verhaal en hoewel ik al weet dat Emma naar Engeland zal vluchten ben ik benieuwd hoe dit zal lukken en of Willem bij haar zal zijn.

Extra: Morgen een winactie van dit boek, zodat je voor jezelf kunt zien wat je ervan vindt.

 

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

6 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 44. Vrij spel van Carlijn Vis

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s