Boekrecensie: Een goed excuus door Jonathan Dee

Een goed excuus door Jonathan DeeEen verhaal over een huisvrouw die moet gaan werken na haar scheiding, en onverwachts heel succesvol wordt? Dat is een mooie droom voor menig gescheiden vrouw. In dit boek lukt het Helen om een baan te vinden als PR-medewerker op een New Yorks kantoor en al snel bekendheid te krijgen.

Haar man, die genoeg had van het saaie leventje met haar en hun geadopteerde Chinese tienerdochter, merkt al snel dat het leven nog veel slechter kan zijn. De arme man wordt een schim van zichzelf, kan ik alvast verklappen.

Een andere persoon (in de bijrol) is Hamilton Barth, een vroegere schoolvriend van Helen en nu een veel te beroemde acteur, die zijn leven aan het vergooien is. Hij komt toevallig na jaren weer in aanraking met Helen.

Het verhaal draait voornamelijk om Helen. Dat zij een succesvolle PR-medewerker wordt is eerst nog wel aannemelijk – zij is gewoon zichzelf, en dat blijkt heel verfrissend in het wereldje van de snelle jongens. Zij pleit voor openlijke boetedoening: een bedrijf moet niet proberen te verbloemen dat ze fout zitten, maar het gewoon eerlijk toegeven, dat leidt tot sympathie van de massa. Dat ze op een gegeven moment geheadhunt wordt, is nogal onwaarschijnlijk, maar wel leuk voor het verhaal.

Het verhaal is nogal rommelig. Af en toe zien we het verhaal vanuit het perspectief van een van de andere personages, maar, naar het lijkt, alleen als het de schrijver toevallig goed uitkomt. Dat leest niet prettig. Voor mij moet een personage of regelmatig aan bod komen, of het verhaal moet uitsluitend vanuit één personage geschreven worden.

Het verhaal is een “bumpy ride”, er gebeuren allerlei dingen die uiteindelijk wel naar een conclusie werken, maar als lezer word je van de ene kant naar de andere kant geslingerd, en aan het eind van het verhaal vraag je je af wat je nu precies gelezen hebt.

Toch is dit een leuk verhaal dat ik met plezier gelezen heb. Het succes van de sympathieke Helen was heerlijk om te lezen en zij ontpopt zich als een echte held (maar dan eentje die altijd haar eenvoudige zelf blijft). Dit verhaal zou goed tot zijn recht komen in een film, vermoed ik. Ik zou zeker gaan kijken!


Mijn waardering: 4/5

Bladzijden: 272

Publicatie datum: 2013 (Engels: A Thousand Pardons)

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Nieuw Amsterdam

5 reacties op “Boekrecensie: Een goed excuus door Jonathan Dee

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s