Boekrecensie: Nacht in Noorwegen door Derek B. Miller

Nacht in Noorwegen door Derek B. MillerNoem Noorwegen (of een andere Scandinavisch land) en ik ga rechtop zitten. Sinds Nooit meer slapen houd ik van boeken die zich in de Noordse landen afspelen. En na Hotel Linda en De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween, vind ik boeken met oudere hoofdpersonen ook best leuk.

Dit boek is een combinatie van een serieus verhaal over het verleden van een oude man, en een spannend verhaal in de tegenwoordige tijd. Dat werkte beter samen dan je misschien zou denken.

Nacht in Noorwegen: Waar het over gaat

Volgens crimezone.nl: “Sheldon Horowitz – 82 jaar, ongeduldig en onredelijk – voelt zich nog altijd schuldig over de dood van zijn zoon in Vietnam. Nu is hij net weduwnaar, en wordt hij achtervolgd door geesten uit zijn verleden. Tijdens een verblijf bij zijn familie in Noorwegen is Sheldon getuige van de moord op een vrouw en redt hij haar zoontje. Hij is vastberaden om het jongetje te beschermen tegen de moordenaar en diens Balkanbende en samen slaan ze op de vlucht.

Voor de Noorse politie is Sheldon gewoon een verwarde oude man. Maar in zijn hoofd is Sheldon helder. Door een combinatie van handigheid en durf weet Sheldon iedereen een stap voor te blijven in een hem onbekende omgeving. Maar wat hij niet doorheeft is dat de politie en ook de gangsters weten waarnaar hij op weg is.”

Nacht in Noorwegen: Wat ik er van vond

Dit was niet het Noorwegen van Nooit meer slapen. Het was een modern, stads Noorwegen, dat mij vooral deed denken aan de Zweedse/Deense misdaadseries zoals De brug en Irene Huss.

Hoewel hij de taal niet spreekt, redt de 82-jarige Amerikaanse Sheldon het prima in dit voor hem vreemde land, waar hij bij zijn kleindochter en diens man is komen wonen. Het verhaal wordt grotendeels door Sheldon beschreven, maar af en toe ook door enkele van de andere personages, zoals een vrouwelijke politieagent en een crimineel uit de Balkan.

Sheldon beleeft samen met het zoontje van een vermoorde vrouw een avontuur, maar denkt ook regelmatig terug aan vroegere tijden, vooral de Koreaanse oorlog, waar hij bij betrokken was, en de Vietnamoorlog waar zijn zoon gedood werd. Soms is het niet helemaal duidelijk wat er nu wel of niet echt gebeurd is, maar dat heeft zijn charme, en tegen het einde van het verhaal blijkt in hoeverre Sheldon zijn acties tijdens de Koreaanse oorlog bedacht heeft of echt meegemaakt. Ook ontdekken we (en Sheldon zelf) hoe het nu precies zat met de dood van zijn zoon.

Ondertussen, in de tegenwoordige tijd, worden Sheldon en het jongetje niet alleen door de politie gezocht, maar ook door een aantal Kosovaarse boeven. Doordat er veel teruggekeken wordt in de tijd is het verhaal aan de ene kant best langzaam, maar toch blijft het spannend of Sheldon in ieder geval uit de handen van de boeven kan blijven. Door zijn vindingrijkheid komt hij een heel eind.

Een vermakelijk maar ook serieus boek.


Mijn waardering: 4/5

Bladzijden: 350

Publicatie datum: 2013

Dit boek heb ik: gekregen voor recensie van uitgeverij Atlas Contact

Vertaald uit: het Engels (oorspronkelijke titel: Norwegian by Night)

Eén reactie op “Boekrecensie: Nacht in Noorwegen door Derek B. Miller

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s