Boek recensie: Ik was Amerika door Gustaaf Peek

Ik was Amerika door Gustaaf PeekDit boek heb ik een tijd geleden gratis gedownload zonder eigenlijk te weten waar het over ging. Van de schrijver had ik ook nog nooit eerder wat gelezen. Gelukkig bleek het een heel mooi boek te zijn.

Dit boek speelt zich af in het verleden, 1943, en in de huidige tijd, beide in Amerika. Dirk is een Nederlands/Duitse jongeman in het Duitse leger die als krijgsgevangene met andere Duitsers gevangen wordt gehouden in een kamp in Amerika. Overdag moeten ze op het land werken en zo ontmoet hij Harris, een donkere man die daar woont. Ze worden vrienden.

Harris’ verhaal speelt ook een grote rol in het boek. In de tegenwoordige tijd is Dirk oud en ziek en wil hij terug naar Amerika om zijn verleden nogeens te ontmoeten.

Het was hier en daar wat verwarrend, dan wist ik even niet over wie en welke tijd het ging, maar dat was niet storend. Zowel Dirk als Harris hadden geen makkelijk leven en ook samen maken ze een groot drama mee. Wat ik heel frappant vond was de discriminatie van de Amerikanen tegenover zowel de Duitse gevangenen (de vijand) als de zwarte inwoners, en de hiërarchie die daarin bleek te bestaan.

Een mooi boek dat vanwege het onderwerp totaal niet Nederlands aandoet.


Mijn waardering: 4/5

Bladzijden: 286 (papieren boek; ik las het ebook)

Publicatie datum: 2010

Dit boek heb ik: gratis gedownload tijdens een actie

Extra: Dit boek won de BNG Literatuurprijs 2010

Extra: Dit boek telt mee voor de Ik Lees Nederlands! UitdagingIk Lees Nederlands! en de TBR Pile Challenge.The 2013 TBR Pile Challenge

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s