Thomas Rosenboom in Selexyz Broese (Utrecht): Interview

De rode loper door Thomas Rosenboom

Afgelopen weekend ben ik in de nabijgelegen boekwinkel Selexyz Broese naar een interview met Thomas Rosenboom geweest, de schrijver van o.a. De rode loper, dat ik pasgeleden gelezen heb. Het is altijd leuk een schrijver van dichterbij mee te maken en meer te weten te komen over de achtergronden van een boek, dus nam ik de trein naar Utrecht.

Rosenboom’s nieuwe boek gaat over een jongeman in de jaren 1970, die na zijn middelbare schooltijd de bijstand ingaat, om van daaruit zijn hobby uit te voeren: roadie zijn bij een bandje. Na nog een of twee baantjes, bedenkt hij dat mensen het leuk vinden om zichzelf op een scherm geprojecteerd te zien, en ontstaat het event De rode loper, wat uiteindelijk aan zijn eigen populariteit ten onder gaat.

Interview Rosenboom Jan 2013 3a

In het interview met Aalt Prins vertelde Rosenboom over de achtergrond van het boek en over zijn eigen carrière als schrijver. Niet verwonderlijk, zijn er een aantal overeenkomsten tussen de hoofdpersoon Lou Baljon en de schrijver zelf. Zo speelde Rosenboom basgitaar op de zaterdagmiddag in zijn middelbare schooljaren en leek het hem fantastisch met een band op te trekken. Hij zat zelf ook een tijdje in de bijstand (na een studie Nederlands) en gebruikte die tijd om zijn tweede roman te schrijven.

Het verhaal van De rode loper begon met het idee van de rode loper zelf, en daarna verzon Rosenboom er een voorgeschiedenis bij. Zelf ging hij eens naar een filmfestival waar hij in een limousine arriveerde en via een rode loper in een zaal aankwam, waar op een groot scherm beelden werden getoond van mensen die via die rode loper naar binnen kwamen. Rosenboom veronderstelde dat deze beelden met vertraging vertoond werden en bleef kijken, in de hoop zichzelf te zien. Dat gebeurde niet, de beelden waren live. Het idee was toen geboren om een verhaal te schrijven waarin mensen zichzelf wel kunnen zien op een rode loper.

Net als de schrijver zelf op het filmfestival weet hij dat mensen het leuk vinden om zichzelf te (laten) zien. Niet alleen doen ze mee aan talentenshows maar ook op facebook laten mensen graag zien foto’s zien van waar ze geweest zijn, wat ze gegeten hebben, enz.

Zelf hoeft hij niet meer:

Qua podiumaandacht heb ik voor de rest van mijn leven genoeg gehad.

Rosenboom heeft zelf een hekel aan mensen die aandacht vragen, bijvoorbeeld verklede mensen op straat. Die schenk je aandacht omdat ze opvallend zijn, maar het is aandacht die je ze niet wilt geven, en die je niet terug kunt krijgen, zo zegt Rosenboom. (Herkenbaar, zelf heb ik een hekel aan opzichtige auto’s – dan kijk ik gauw de andere kant op zodat ze van mij geen aandacht meer krijgen).

Rosenboom Boeken

Zijn inspiratie haalt Rosenboom uit zijn monotone levensstijl: “Als je zelf iets spannends doet ga je niet ook nog eens iets spannends bedenken.”

Echt spannend is De rode loper niet, maar het is wel een uniek verhaal dat zeer de moeite waard is gelezen te worden. Ik gaf het 5 sterren, een aanrader dus!

door Leeswammes Geplaatst in Boeken

5 reacties op “Thomas Rosenboom in Selexyz Broese (Utrecht): Interview

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s