Eerste Hoofdstukken – 36. Het Bamischandaal door P. F. Thomése

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Dit boek kwam ik al een paar keer op internet tegen (Twitter, Facebook, enz.). De eerste recensie die ik erover las had het over een heel grappig boek, de tweede recensent vond het vunzig. Een derde vond het grappig noch vunzig genoeg. Ik was terughoudend-benieuwd, en tot mijn verrassing zat het boek in mijn goodie-bag van Atlas Contact. Terughoudend, want ik ben tenslotte preuts en vrouwelijk, en dit klonk meer als een lad-lit (een chick-lit voor mannen met veel bierdrinken, gepraat over vrouwen en ze achterna zitten).

En toen ik de eerste zin van het boek las, vond ik dat ik beter een Eerste Hoofdstukken test kon doen, alvorens mij in de rest van het boek te begeven. Want, kijk, dit is de eerste zin: “Precies op dit moment lig J. Kessels op zijn kamer in het Cockroach Hotel in Shanghai ‘zichzelf een hand te geven’, zoals de Chinese uitdrukking luidt […]”. Juist ja.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Het bami schandaal door P. F. ThoméseBoek: Het bamischandaal door P. F. Thomése
Genre: Fictie
Bladzijden: 272
Uitgeverij: Atlas Contact
Publicatie Datum: November 2012

Cover: Lekker kleurig, een cartoon. Wat er precies getekend is maakt niet eens zoveel uit, dit is grappig.

Op de achterkant van het boek

Van de achterkant van het boek: “De zelfkant van Shanghai, NAC-Willem II, een geil wijf uit Aarle-Rixtel, de Schel, Peerke Sonnemans uit de Sigaarstraat en de beauty van de afhaalchinees bij J. Kessels in Tilburg-Noord om de hoek vormen de smakelijke ingrediënten van deze romantische komedie, waarin voor de verandering ook eens flink geneukt mag worden, niet in het minst door de auteur zelf. En nog wel met een of ander lelijk wijf. Waar is J. Kessels trouwens? Een schandaal is het, en tot overmaat van ramp blijkt de bami in China heel niet te smaken zoals thuis. Niets in Het bamischandaal is wat het lijkt, godsakke.”

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken (Voorspel en Part One) en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Nou, van die achterkant werd ik niet blij. Maar toen had de voorkant mij al aangetrokken. Vooruit dan maar.

Het eerste stukje, waarvan we dus al weten dat J. Kessels in dat hotel in Shanghai is, gaat over de auteur die zich verbaast dat zijn vriend J. Kessels niet gewoon thuis in Tilburg zit. Het stukje gaat over J. Kessels, over de auteur, en over het boek zelf.

In het eerste deel van het boek, drie korte hoofdstukken, verhaalt de schrijver hoe hij gebeld wordt door een bekende, Peer Sonnemans, met wie hij een gemeenschappelijke vriend deelt, J. Kessels. Deze is verdwenen, en daar is Peer Sonnemans achtergekomen toen hij bij de buurt-chinees van Kessels wat wilde eten. Blijkbaar is Kessels verliefd geworden op het nichtje van de restaurant-eigenaar en met de noorderzon vertrokken.

Na het voorspel, was het eerste deel niet zo verschrikkelijk vunzig dat ik het niet meer aan kon. In feite vond ik het wel grappig geschreven. Zo bestelde Kessels altijd hetzelfde bij de chinees, maar nu is hij “over de kaart gaan zwerven”. Of “In vertwijfeling schudde ik mijn hoofd. Een man schudt zijn hoofd niet zomaar. Ik niet tenminste.” Zulke observaties vind ik wel grappig.

Oordeel

Doorlezen!Natuurlijk heb ik het boek al in huis, dan zeg je eerder “doorlezen”, misschien. Maar ook als dat niet het geval was, zou ik het wel willen lezen. Het staat niet bovenaan mijn lijstje, maar ik ben wel benieuwd hoe dit verder gaat.

Kijk, als je een verhaal met elfen erin ongeloofwaardig vindt, moet je geen fantasy lezen. Zo ook dit boek, als je echt niet tegen platvloerse en onnodige referenties naar lichaamsdelen en/of religieuze verwensingen kan, sla dit boek dan over. Maar als je al gewaarschuwd bent, bijvoorbeeld doordat je de achterkant van het boek hebt gelezen (of dit blogartikel), dan ga je met voorkennis dit boek in en stem je stilzwijgend toe met een zekere mate van losbandigheid.

Ik kon er wel tegen (en dat zegt wat!) maar ja, wat er verderop nog allemaal staat te gebeuren, dat weet ik natuurlijk niet. De achterkant belooft nog heel wat, en dat zou mijn goedkeuring wel eens niet kunnen dragen.

Op basis van de eerste hoofdstukken alleen, zeg ik: grappig boek, doorlezen!

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

3 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 36. Het Bamischandaal door P. F. Thomése

  1. Pingback: Boekrecensie: Het bamischandaal door P. F. Thomése | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s