Nieuwe Boeken!

De laatste paar weken heeft De Boekblogger weer een aantal nieuwe Nederlandse boeken gekocht, geleend of gekregen. Hieronder kun je zien welke recensies je dus binnenkort op dit blog kunt verwachten. 

Van uitgeverij Atlas Contact kreeg ik een goed gevulde goodiebag tijdens mijn middag bij hen op bezoek. Een selectie met voor ieder wat wils. Via de nieuwsbrief van Renate Dorrestein kreeg ik een Engelse editie van Zonder genade, die ik op mijn Engelse blog ga verloten. Ik vind het altijd weer leuk om Nederlandse boeken aan mijn buitenlandse lezers aan te prijzen.

Voor recensie

De verzegelde brief door Emma Donoghue

De verzegelde brief door Emma Donoghue

Dit boek kreeg ik via de boekgrrls, waar ik al jaren lid van ben. Van Emma Donoghue heb ik Kamer gelezen wat ik erg mooi vond. Dit lijkt een heel ander soort boek te zijn. Ik ben benieuwd!

Van de uitgever: “Admiraal Harry Codrington heeft een ongelukkig huwelijk. Zeven jaar leven hij en zijn vrouw Helen in aparte slaapkamers tijdens zijn dienstjaren op Malta. Het enige wat hij en Helen gemeenschappelijk hebben zijn hun twee kinderen. Na terugkeer in het victoriaanse Londen droomt de admiraal van een nieuwe oorlog. Helen hernieuwt de vriendschap met Fido Faithfull, een uitgeefster die ervoor pleit dat vrouwen mogen werken.

Wanneer Codrington zijn vrouw beschuldigt van overspel en een echtscheiding aanvraagt, breekt de hel los. De verzegelde brief is een literaire rollercoaster over huwelijk, vriendschap, ouderschap, werk en de wet, kortom over alles wat ‘heilig’ was en nog steeds is. Emma Donoghue heeft met deze roman, gebaseerd op een werkelijk bestaande rechtszaak, opnieuw een monument opgericht voor vrouwen.”

***

Gekregen

De boer op door Irene van der Aart

De boer op door Irene van der Aart

Uit de goodiebag van Atlas Contact. Ik denk meteen: Boer zoekt vrouw. Dat is één van de weinige programmas waarvoor ik mijn boek dichtsla, dus dit lijkt me leuk om te lezen, vooral nu BZV alweer afgelopen is.

Van de uitgever: “Cabaretière en actrice Irene van der Aart was een stadse vrouw met een zwak voor muzikanten met cowboylaarzen en bindingsangst. Tot ze, lang voor Boer zoekt vrouween televisiehit werd, op Cuba een boer tegen het lijf liep. Een Achterhoekse boer met koeien. Sinds die tijd reist ze heen en weer tussen Amsterdam en de Achterhoek. Na een optreden in Middelburg of Meppel wachten haar plotseling boerentaken. Koeien verplaatsen, nageboortes opvangen en trekker rijden.

Ze hoopte op het platteland tot rust te komen, maar hoe kon ze weten dat bronstige stieren en overspannen hanen zoveel lawaai maken? De Boer op gaat over de verschillen tussen het leven in de stad en op een boerderij. Over kringfeestjes, ‘buurt vragen’ en gemoedelijkheid op het platteland, en de hufterigheid, coaches en cafés met verse muntthee van de stad. Over achterdocht en vooroordelen. Over het beste van twee werelden en de waarheid over leven met een boer.”

***

Kruisverhoor door Peter Delpeut

Ook uit de goodiebag van Atlas Contact. Een thriller-achtig verhaal vind ik altijd leuk!

Van de uitgever: “In de Noord-Hollandse bollenstreek is een babylijkje gevonden. Een meisje van zeventien wordt gearresteerd. Ze draagt de sporen van een zware bevalling. Maar ze zwijgt.

Rechercheur Martin Jansen heeft de gave om iedere verdachte aan het praten te krijgen. Als op eerste kerstdag een collega zijn hulp inroept, kan hij niet weigeren. Ook al wordt hij aan het sterfbed van zijn demente moeder verwacht. Hij stapt de verhoorkamer binnen en ziet een meisje dat als twee druppels water lijkt op Kirstin. De vrouw die hij nu juist probeerde te vergeten.

In Kruisverhoor roept Peter Delpeut de intense spanning en ijzige koude op van een man die zich heeft afgesloten van zijn verleden, waarin een overheersende moeder, een obsessief sportende geliefde en een rampzalig verlopen vakantie op Sicilië hem gevangen houden.

Kruisverhoor speelt met het genre van de policier, maar is bovenal een psychologische roman over verlies en rouw, met beelden en scènes die zich niet laten uitwissen.”

***

Het bami schandaal door P. F. Thomése

Het bami-schandaal door P. F. Thomése

Nog een uit de goodiebag van Atlas Contact. Volgens mij is dit óf heel leuk óf heel storend. Is het een echt mannenboek? We zullen zien.

Van de uitgever: “Het komt allemaal door de afhaalchinees om de hoek van de Koekenbakkerstraat in Tilburg-Noord, waar J. Kessels op zijn vaste bamidagen romantische gevoelens heeft gekregen voor het nieuwe, vroegrijpe nichtje van de eigenaar.

Met tegenzin laat de auteur zich door Peer Sonnemans, een oude vriend van J. Kessels, overhalen om J. Kessels’ lul achterna te reizen naar Shanghai, China’s hete hotspot. Het is er, zoals verwacht, zoeken naar een neukende speld in de spreekwoordelijke hooiberg. De bami is er trouwens niet te vreten. Heel niet zoals in Tilburg.

Gelukkig is daar Bernadette van Rooy uit Aarle-Rixtel (‘zeg maar Det’) om de bedremmelde P.F Thomése met ‘die godversakkese reet van d’r’ voorlopig uit de brand te helpen.”

***

Het seniorenbrein door André Aleman

Het seniorenbrein door André Aleman

Ook uit de goodiebag van Atlas Contact. Dit leek me so wie so al interessant. We worden allemaal ouder, wat blijft er van ons brein over? 

Van de uitgever: “We maken ons allemaal wel eens zorgen over ons geheugen en ons verstand, zeker als we de vijftig gepasseerd zijn. De achteruitgang van het menselijk brein begint al vroeg maar is minder erg dan we soms denken. Sterker nog: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter omgaan met complexe situaties dan een jong brein.

Maar wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd als we ouder worden? Wanneer begint de achteruitgang? Hoe snel gaat het? En heeft een ouder brein ook voordelen? In dit baanbrekende boek – het allereerste over dit onderwerp – laat André Aleman zien dat de achteruitgang vaak minder erg is dan we denken. Maar ook dat ons geheugen al rond ons twintigste begint te haperen. Het seniorenbrein is een verfrissend en zeer informatief boek over stofjes en trainingen, plaques en de invloed van hormonen. Het vertelt volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten hoe je de voortekenen van alzheimer kunt herkennen, en wat je kunt doen om je hersenen scherp en gezond te houden.”

***

Onbeperkt houdbaar door Jeroen Busscher

Onbeperkt houdbaar door Jeroen Busscher

Het vijfde en laatste boek uit de goodiebag van Atlas Contact. Een boek voor managers en anderen die vat willen blijven houden op de werkvloer. Hoewel het mij niet per sé interesseert, ga ik dit zeker eens doorkijken.

Van de uitgever: “Tien jaar geleden was je een ster als je verstand had van projectmanagement; nu runt ieder middelmatig figuur zes projecten tegelijk. De kwaliteiten waar je als werknemer nu mee scoort, zijn over vijf jaar al belegen en niet meer relevant. Hoe houd je jezelf scherp? Hoe voorkom je dat niet alleen jij, maar ook de mensen met wie je werkt achter de feiten aan lopen? Hoe ontloop je het outsourcingspook? En welke kwaliteiten zijn over vijf of tien jaar wél relevant?

Onbeperkt houdbaar is voor wie wil werken aan zijn eigen houdbaarheid en aan die van anderen. Over carrière maken en mooie dingen doen, over talentmanagement en jezelf blijven vernieuwen. Een lekker boek voor geïnspireerde werkers die dat willen blijven.”

***

Without Mercy door Renate DorresteinZonder genade door Renate Dorrestein

Without Mercy door Renate Dorrestein

Van de zolders van chez Dorrestein (of haar uitgever) de Engelse vertaling van Zonder Genade. Ik deed mee aan een winactie en won het boek! Heel leuk, want deze ga ik zelf weer weggeven op mijn engelstalige blog. Wel eerst zelf lezen natuurlijk, dus heb ik het boek (in het Nederlands) uit de bibliotheek gehaald. Dorrestein is een van mijn favorite Nederlandse auteurs. 

Van de uitgever: “Franka en Phinus vormen al veertien jaar een hecht paar, wanneer ze hun enige kind, hun zoon Jem, verliezen. Vanaf dat ogenblik belanden ze in een nachtmerrie waaraan geen einde lijkt te komen. Zij wil samen rouwen, herinneringen ophalen, Jem levend houden, maar Phinus weigert om over het gestorven kind te praten. Hij wil het liefst alles vergeten, zo snel mogelijk, want van binnen wordt hij verteerd door schuldgevoelens. In een poging hun vroegere verbondenheid te herstellen, trekken ze er samen op uit. Maar er komt helaas niets meer terug van het oude sprookje.”

***

Gewonnen

Eerst een huis door Cathelijn Schilder

Eerst een huis door Cathelijn Schilder

Gewonnen van uitgeverij Nieuw Amsterdam. Klinkt in eerste instantie heel realistisch en herkenbaar, maar ik denk dat het later in het boek behoorlijk surreëel gaat worden. Leuk!

Van de uitgever: “Marijn zoekt een huis, want een goed huis lost alles op. Het liefst een huis met granieten aanrechtblad en hoog plafond. Of in elk geval een plek waar ze zich thuis voelt. Ze ontmoet een makelaar die alles weet, loopt rondjes door de stad met bejaarden en kraakt een etage met uitzicht op de woonkamer van een oude liefde. Overal hoort ze verhalen over rotte palen, verzakte vloeren en lekkende gaskachels. Ze wordt per ongeluk gefilmd door een lokale omroep en ziet zichzelf sindsdien iedere dag verregend op tv. Ondertussen stijgt de zeespiegel en krijgt ze onverwachte hulp uit koninklijke hoek.”

***

De duivenhoudsters door Alice Hoffman

De Duivenhoudsters door Alice Hoffman

Dit boek won ik via HappyMOMs, een voor mij nieuwe website. Alice Hoffman is hit & miss bij mij maar als het mij niet ligt, ken ik nog wel andere liefhebbers die het boek graag willen hebben.

Van de uitgever: “De levens van vier dappere en opmerkelijke vrouwen kruisen elkaar in het jaar 70 na Christus, in de wanhopige tijd van de belegering van Masada, wanneer de voorraden slinken en de Romeinen oprukken. De vier vrouwen werken in de duivenhokken en alle vier hebben ze geheimen: wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en van wie ze houden. Het zijn de roodharige Jaël, de dochter van een sluipmoordenaar wier gebroken hart haar door de ontberingen van de woestijn naar haar ware levenspad voert; Revka, de bakkersvrouw die haar dierbaarste schat ter wereld verliest en toch de kracht vindt om haar familie te beschermen; Aziza, de geliefde van een krijger, die een geheim leven leidt dat zelfs haar naasten niet kunnen vermoeden; en Sjira, een wijze, oude vrouw met kennis van kruiden en oude magie, die even loyaal is als gevaarlijk.

Uit hun vindingrijkheid en onderlinge solidariteit putten de vrouwen kracht zich teweer te stellen tegen de vijand die hen wil uitroeien.

De duivenhoudsters is een magistrale, literair historische roman over de belegering van Masada, een vesting op een rots waar negenhonderd Joden maandenlang stand hebben gehouden tegen de Romeinen. Het is een ingenieus heldenepos waarin vrouwen de hoofdrol spelen en duiven het symbool van vrede zijn.”

***

Welke van deze boeken heb jij gelezen?

Heb je zelf  pasgeleden nog nieuwe boeken gekregen?

11 reacties op “Nieuwe Boeken!

  1. Wauw, wat ben je goed verwend door Atlas Contact! De Boer op is een heel leuk boek, Irene heeft een prettige schrijfstijl en het boek leest lekker weg, zie recensie op mijn blog :). Ben benieuwd wat je van het boek Kruisverhoor vindt, staat nog op mijn lijstje van ooit aan te schaffen boeken, die overigens steeds maar langer en langer wordt….

    • Thea, bedankt voor je reactie. Goed om te horen dat De boer op inderdaad een leuk boek is. Kruisverhoor klinkt inderdaad goed, ik ben ook benieuwd. In ieder geval heb ik méér zin om die te lezen dan sommige van de andere thrillers die nog liggen te wachten, dus hopelijk is ie snel aan de beurt.

      Ja, dat lijstje he? 🙂

  2. Pingback: Boekrecensie: Het bamischandaal door P. F. Thomése | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s