Eerste Hoofdstukken – 34. Dubbellevens door Marcia Nieuwenhuis

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Over dit boek had ik al iets gelezen (in de krant of op internet) en ik was gefascineerd door het idee van mensen met dubbellevens. Je kunt het voorproefje zelf ook lezen: klik HIER.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Dubbellevens door Marcia NieuwenhuisBoek: Dubbellevens door Marcia Nieuwenhuis
Genre: Non-fictie
Bladzijden: 240
Uitgeverij: Lebowski
Publicatie Datum: Oktober 2012

Cover: Tja, mooie kleuren, maar verder nogal saai. Er staat waar het boek over gaat, maar dat mag wel achterop, wat mij betreft. Juist een boek met dit onderwerp zou een heel mooie, mysterieuze voorplaat wel sieren.

Op de website

Website uitgevers: “Een jongen groeit op in het criminele circuit en wordt politie-informant, een pedicure in een keurig plaatsje is ook commercieel sm-meesteres, een belastingadviseur chauffeert in de avond zijn vrouw, die naast administratief medewerkster ook escort is…

In Dubbellevens van Marcia Nieuwenhuis wordt het ene leven voor de buitenwereld verborgen gehouden voor het andere: dat is de kick die het geheim met zich meedraagt, en de fantasie die mensen in hun ‘gewone’ leven niet kunnen uitleven. Nieuwenhuis’ scherpe observatievermogen doch empathische stijl (je proeft als lezer haar oprechte fascinatie voor de persoon die ze beschrijft) wordt gekoppeld aan vaak mysterieuze, Harold Pinter-achtige dialogen en omschrijvingen die soms – noodzakelijkerwijs – niet al te concreet mogen zijn. Het verhoogt de sfeer van het dubbelleven.

Marcia Nieuwenhuis gaat in de extreem openhartige portretten op zoek naar antwoorden op prangende vragen: Wat beweegt hen ertoe om een tweede leven te beginnen? Hoe houden zij het in stand, terwijl niemand er iets vanaf weet? Wat doet dit met hen? Waarom gaan ze ermee door? En wat hebben de mensen met een dubbelleven met elkaar gemeen?

Achter de spannende en amusante verhalen schuilt vaak een enorme tragiek en, soms, verslaving aan het dubbelleven. Het maakt dit boek tot een schrijnend, aangrijpend maar toch ook vermakelijke reeks vol portretten van mensen met geheime agenda’s en tegenstrijdige levens..”

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op het eerste hoofdstuk en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Het boek begint met een voorwoord waarin de auteur vertelt hoe ze te werk ging. Er zijn 22 portretten van mensen die een dubbelleven leiden, sommige zijn anoniem, in de zin dat hun naam, beroep, aantal kinderen, enz. soms veranderd is. De auteur heeft deze mensen wel allemaal zelf gesproken en geprobeerd te achterhalen of het klopte wat ze vertelden.

Ze hoopt met dit boek te bereiken dat mensen met een dubbeleven minder snel veroordeeld zullen worden.

Het onderwerp van het eerste verhaal is Bart de Jong, een keurige zakenman, getrouwd, heeft kinderen, en gaat al jaren vreemd. Hij heeft vele vluggertjes en affaires. Toen zijn vrouw zwanger was en haar vriendin op bezoek kwam, gingen ze samen vreemd en hadden een tijd een relatie. Hoewel hij zijn vrouw al een aantal keren beloofd heeft te stoppen lukt dat toch niet zo.

Echte argumenten waarom de lezer hem niet zou moeten veroordelen krijg ik niet. Toch niet deze?: Een vrouwelijke collega vertelt hem (heel onverwachts) dat ze verliefd op hem is, en hup, een nieuwe affaire is geboren. Eh?

Oordeel

Ik weet niet of dit voorproefje halverwege het eerste verhaal ophield, of dat dit alles was. In ieder geval was het een slecht voorbeeld van een dubbelleven in de zin dat ik niet kan zien hoe ik hier iets van zou moeten leren, of sympathie zou moeten krijgen voor het dubbelleven van deze meneer. Het was ook niet iets heel nieuws dat mijn interesse wekte (over vreemdgaan heb ik wel eens vaker wat gelezen).

Misschien dat er nog veel meer achter dit verhaal zit, maar dat kon ik uit dit stukje niet halen. Mijn interesse was dus niet zodanig gewekt dat ik meer wil lezen.

Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

6 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 34. Dubbellevens door Marcia Nieuwenhuis

  1. Toch maar wegleggen, denk ik. Ik geloof niet, dat de inhoud van het boek wezenlijk gaat veranderen na het eerste hoofdstuk ondanks het feit, dat de diverse onderwerpen natuurlijk wel anders zijn.

    • Bedankt voor je reactie, Anita. Ik heb nog wel vage hoop dat het eerste hoofdstuk eigenlijk langer is dan het stuk dat ik las (kon lezen). Maar ja, ik kan mijn mening natuurlijk alleen baseren op wat ik gelezen heb.

  2. Je hebt gelijk @Leeswammes. Het portret waar jullie op reageren is inderdaad maar een deel van het verhaal. In het boek is dat stuk alleen al ongeveer twee keer zo lang. En er staan nog 21 (!) andere portretten in, dus er is nog veel meer. In het Algemeen Dagblad las ik een voorpublicatie van een ander verhaal over een dakloze jongen dat ik heel aangrijpend vond.

    • Hoi Anna, bedankt voor je reactie. Ja, ik weet dat er 22 stukken in het boek staan – mijn blogje gaat alleen over het voorproefje dat ik gelezen heb (daarom heet mijn serie ook Eerste Hoofdstukken). Jammer dat ze dan niet het hele verhaal van deze mijnheer in het voorproefje gezet hebben, want zo krijg je geen goed beeld vam het geheel. Gemiste kans!

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s