Boek recensie: Anne Frank leeft en woont op zolder door Shalom Auslander

Anne Frank leeft en woont op zolder van Shalom AuslanderWat een titel! Je denkt bijna dat het een kinderboek is over de familie Knots met als zolderbewoner een dame die denkt dat ze Anne Frank is.

Toch niet! Het is een volwassen boek over een familie met als zolderbewoner een dame die denkt dat ze Anne Frank is, en dat denken de mensen die haar kennen ook. Er is weinig twijfel dat het hier om Anne Frank gaat. Waarom die twijfel er nauwelijks is, is niet duidelijk, maar het leidt tot een grappig verhaal, zonder af te doen aan de verschrikkingen waaraan de echte Anne Frank in de oorlog onderhevig is geweest.

Anne Frank leeft en woont op zolder: Waar het over gaat

Van de website van de uitgever: “Solomon Kugel verhuist zijn gezin naar de veiligheid van het dorpje Stockton. Ver weg van de wereldgeschiedenis en het verleden. Na de renovatie van zijn boerderij ontdekt hij dat de stank van voor de verbouwing langzaam terugkeert en een irritant tikken klinkt door de verwarmingsbuizen. Een gek brandt oude huizen af in de omgeving en zijn malende moeder neemt bezit van een van de kamers die hij eigenlijk moet verhuren om in het huis te kunnen wonen. En dan ontdekt hij op zolder een oude vrouw die aan een boek werkt.

Auslander onderzoekt in deze krankzinnige en verontrustende roman de last en het misbruik van de geschiedenis. Genadeloos geestig, ontroerend en tragisch.”

Anne Frank leeft en woont op zolder: Wat ik ervan vond

Solomon Kugel is nogal een neurotisch type, een beetje Woody Allen-achtig. Hij houdt zich graag bezig met het bedenken van ‘laatste woorden’: voltreffers die hij zou kunnen uitspreken op het moment dat hij het loodje legt. Hij heeft er al aardig wat bedacht.

Zijn moeder, geboren in 1945 in Brooklyn, New York, uit Joodse ouders die al generaties lang in Amerika wonen, heeft een moeilijk leven. Ze verzucht “dat het door de oorlog komt” en wat zij daar allemaal heeft meegemaakt. “Die rotzakken,” zegt ze dan, terwijl Solomon best weet dat zij de oorlog nooit heeft meegemaakt, in ieder geval niet de 2e wereld oorlog. Waar zij het precies zo moeilijk mee heeft is ook helemaal niet duidelijk, maar ze is wel heel zielig.

Het boek is erg grappig geschreven ook al klopt het verhaal niet helemaal. Wie laat een oude vrouw, al dan niet écht Anne Frank, nu op zolder wonen, zonder sanitair en andere voorzieningen?

Solomon’s situatie gaat van kwaad naar erger. Zijn psychiater Jove is al een tijdje onbereikbaar, dus daar kan hij niet terecht met zijn zorgen. Die psychiater beweerde overigens dat Hoop het allerslechtste is wat een mens zichzelf aan kan doen, want dan valt het leven alleen maar tegen, en leidt tot teleurstelling (dit verklaart de Engelse titel van het boek – Hope: A Tragedy). Toch kan Solomon het niet helpen: hij blijft maar hopen dat alles op zijn werk goed zal komen, dat Anne Frank zijn zolder vrijwillig zal verlaten, en dat zijn huwelijk nog gered kan worden.

Dit boek is een aanrader als je (een beetje) tegen Woody Allen-achtige verhalen kan – het gaat niet in den treure door, maar het deed me er af en toe wel aan denken. Ook moet je bereid zijn aan te nemen dat Anne Frank écht bij Solomon op zolder woont.


Mijn waardering: 4.5/5

Bladzijden: 288

Publicatie datum: 2012 (vertaald, oorspronkelijke titel: Hope: A Tragedy, 2012)

Dit boek heb ik: gekregen van uitgeverij Nieuw Amsterdam, voor recensie

14 reacties op “Boek recensie: Anne Frank leeft en woont op zolder door Shalom Auslander

  1. It is interesting to see that the Dutch version mentions Anne Frank in the title, but the English version is very mysterious and doesn’t even mention her in the blurb only “a living, breathing, thought-to-be-dead specimen of history”. I prefer the Dutch approach! Glad to see you enjoyed this one as much as I did!

    • Jackie, I think the Dutch title is a bit odd, but yes, why not name Anne Frank? I LOVE the idea that the worst thing someone can do for themselves is hope for something. So, in that sense, I do like the English title, too.

  2. Pingback: Hope: A Tragedy | bibliosue

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s