Boek recensie: Schuilplaats door Frances Greenslade

Schuilplaats van Frances Greenslade.

Een boek over twee zusjes die door hun moeder in de steek worden gelaten. Dat klinkt interessant. Waarom doet een moeder dat, en hoe gaat het dan verder met de meisjes?

Schuilplaats: Waar het over gaat

Van de website van de uitgever:

“Voordat hun vader stierf, was het leventje van Maggie en Jenny vrijwel volmaakt. Ze woonden in een huisje op het platteland en maakten trektochten door de wildernis, bouwden hutten of vertelden elkaar verhalen bij het houtvuur. Kort nadat hun vader omkomt bij een ongeval laat hun moeder de meisjes achter bij een ouder echtpaar, met de belofte dat ze hen over een paar weken komt halen. Dat gebeurt echter niet.

Wanneer Jenny zich enkele jaren later diep in de nesten heeft gewerkt, besluit Maggie dat het de hoogste tijd is om hun moeder te zoeken.

Schuilplaats is een schitterende roman over liefde, verlies, moederschap, en het vinden van een thuis.”

Schuilplaats: Wat ik ervan vond

Het boek begint als de vader nog leeft. Hij neemt Maggie vaak mee het bos in om schuilhutten te bouwen en andere jongensachtige dingen te doen. Als hij overlijdt, weet haar moeder niet goed wat te doen. Ze neemt een baantje waarbij de kinderen niet mee kunnen. Een bevriend echtpaar zorgt voor hen, maar van hun moeder horen ze na een tijdje niets meer.

Ik leefde echt met de zusjes mee. Hoe kan dat nou dat hun moeder niet van zich liet horen? Het echtpaar vond het blijkbaar wel best want die deden geen moeite om haar te vinden, zelfs niet toen ze geen geld meer stuurde voor het onderhoud van de meisjes. Het gevoel dat hun moeder hen had verlaten was heel mooi uitgewerkt, en het had een groot effect op de beide meisjes.

Later gaat Maggie op zoek naar haar moeder samen met een vriend, wiens moeder er wel is, maar waar hij niet kan wonen, vanwege haar slechte levensomstandigheden. Dat was een mooi contrast met Maggie, die toen haar moeder er wel was, in een echt gezin had gewoond.

Het verhaal heeft speelt zich af in Canada, in de bossen, en de locatie speelt een grote rol in het verhaal: Maggie bouwde hutten met haar vader, er zijn veel houthakkers in de omgeving, er wonen indianen in de buurt (een indiaanse jongen raakt bevriend met Maggie). Het boek geeft de sfeer van de locatie heel goed weer.

Mooi verhaal. Verwacht geen spannend boek, maar een boek over familierelaties, elkaar helpen, en je ergens thuisvoelen.


Mijn waardering: 4.5/5

Bladzijden: 336

Publicatie datum: 2012 (oorspronkelijke uitgave 2011 in Canada)

Vertaald uit: het Engels, Shelter

Dit boek heb ik: gekregen van Uitgeverij Orlando in ruil voor een recensie

3 reacties op “Boek recensie: Schuilplaats door Frances Greenslade

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s