Twee dagen Manuscripta 2012: Zondag

Manuscripta

Afgelopen weekend, 1 en 2 September 2012, werd Manuscripta weer gehouden, de jaarlijkse feestelijke opening van het nieuwe boekenseizoen. De eerste dag, zaterdag, ben ik alleen gegaan, met mijn plannenlijstje in mijn hand. De tweede dag ben ik met een vriendin gegaan, met weer een lijstje, waar zij zich ook wel in kon vinden.

Zondag: Hodgkinson, Japin en Zafón

Amanda Hodgkinson

Schrijfster Amanda Hodgkinson in gesprek met lezers

De tweede dag van mijn bezoek aan Manuscripta begon meteen goed. Ik was samen met een aantal andere lezers uitgenodigd door uitgeverij Orlando voor een Meet & Greet met schrijfster Amanda Hodgkinson, van het boek Britannia Road 22 (waarvan HIER mijn recensie).  Het was een heel geslaagd gesprek. Zie meer hierover in mijn blogpost over deze bijeenkomst.

***

Maar buiten is het feest van Arthur Japin

Hierna was het tijd voor een lezing: In een volle zaal sprak Arthur Japin over zijn nieuwe boek, Maar buiten is het feest, dat eind September verschijnt. Mijn foto’s van zijn lezing waren niet goed genoeg, dus hier een voorplaat van het boek. Japin legde kort uit waar het verhaal over ging en las toen op zijn eigen prachtige manier, stukken voor uit het boek.

Het boek gaat over een bekende zangeres die met haar verleden geconfronteerd wordt als haar zus overlijdt: het kind van haar zus is ook het kind van hun beider stiefvader die hen jarenlang misbruikt heeft. Nu wil hij de voogdij over het nichtje, en de zangeres moet besluiten of ze de gebeurtenissen in haar jeugd wil oprakelen om zo een rechtszaak te beginnen en het meisje te redden.

De schrijfstijl is weer typisch Japin met in mijn ogen absoluut perfecte manier van dingen omschrijven. Er is geen enkel misplaatst woord en wat hij schrijft, zou je op geen enkele mogelijkheid nog beter en mooier kunnen zeggen. Vind ik. 🙂

***

Carlos Ruiz Zafón

Carlos Ruiz Zafón in gesprek met Guus Bauer

Daarna was het al snel tijd voor het interview van Guus Bauer met de Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón. Zijn nieuwe boek, De gevangene van de hemel, is pas uitgekomen (zie mijn recensie – in het Engels – HIER).

De schrijver Guus Bauer, die ik alleen ken van zijn boek De tuinman van niemandsland, interviewde hem over zijn nieuwe boek, over de serie waar dit boek het derde deel van is en wat hij van de mening van critici vindt.

In elk boek van de serie wordt het verhaal van één van de hoofdpersonen behandeld, waardoor je ze niet in volgorde hoeft te lezen. De serie heeft hij wel van tevoren al helemaal bedacht en er is geen denken aan dat hij zich door de mening van anderen laat beïnvloeden.

Bauer vroeg hem over zijn schrijfverleden en Zafón vertelde een vermakelijk verhaal over hoe hij met schoolvrienden als 10-jarige een krantenbedrijfje runde, waar zijn eerste verhalen gepubliceerd werden. De schoolleiding verbood dit toen het bedrijfje te populair werd. Zafón en zijn vrienden verdienden er zelfs zoveel mee, dat ze 1e klas reisden op weg naar school (op hun 10e dus!).

***

TwitterleesclubOok heb ik nog een Meet & Greet met de Leestweeps meegemaakt. Sinds april organiseren Manon en Marije om de twee maanden een Twitter leesavond waarop een van tevoren gekozen boek wordt besproken. Dat zijn hectische maar leuke avonden waarin een grote groep mensen hun mening over het boek geven en waarbij vaak ook de auteur (via Twitter) aanwezig is.

Het was leuk om de @namen nu eens in het echt te ontmoeten. Ik stelde me voor de zekerheid maar voor als “Judith Leeswammes” wat meteen tot herkenning leidde. We hebben een tijdje zitten praten over het ontstaan van de Leestweeps en hun verdere plannen – misschien komt er eens een leesavond waarbij we elkaar én een schrijver in het echt ontmoeten!

***

Ik heb verschrikkelijk veel níet gezien op deze twee Manuscripta dagen. Wat mijn betreft mag het lezingenprogramma gesplitst worden naar vier dagen feest! Maar ik heb wat voor mij de hoogtepunten van Manuscripta waren wél meegemaakt.

En dat was de zondag! Zie ook mijn verslag van zaterdag.

Ben jij ook naar Manuscripta geweest? Wat heb je allemaal gedaan?

Advertentie

6 reacties op “Twee dagen Manuscripta 2012: Zondag

 1. Pingback: Manuscripta | Manuscripta door de ogen van bezoekers

 2. Je zou toch SLAU eens in de gaten moeten houden, Judith (inschrijven voor nieuwsbrief?). Voor nog meer boeiende lezingen!
  Het zou me niet verbazen als ze Arthur Japin in oktober ook weer hebben voor een lezing nav zijn nieuwe boek. Ze hebben een speciale band met deze schrijver, ook al omdat hij in Utrecht woont.
  Ik heb een lezing met hem meegemaakt (bij SLAU dus) nav Vaslav, daar las hij ook zo prachtig voor en sprak er daarna gepassioneerd over met de interviewer van die avond (ik weet niet meer wie het was).

  • Joke, dank je voor de tip. Ik dacht dat ik wel op de SLAU newsbrief geabonneerd was maar zeker weten doe ik het niet – eens zien, want dat is inderdaad een goed idee. Ik heb Japin wel bij Broese gezien, dat vond ik ook erg goed- 120 mensen in de zaal en toch lijkt het een gezellig samenzijn met een paar vrienden!

  • Eigenlijk is dat een heel goed idee, eenlettermeer! Ik weet zeker dat ik het wil lezen. Aan de andere kant heb ik zelf voorlopig genoeg te lezen dus ik kan wel wat langer wachten. Maar jij… gewoon doen!

 3. Pingback: Twee dagen Manuscripta 2012: Zondag | De Boekblogger | Boekennieuws | Scoop.it

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s