Boek recensie: Britannia Road 22 by Amanda Hodgkinson

Britannia Road 22 van Amanda Hodgkinson.Van dit boek had ik de eerste hoofdstukken al een tijdje geleden gelezen en het leek me een heel interessant boek: hoe gaat een echtpaar met elkaar om als ze elkaar na zes jaar oorlog eindelijk weer ontmoeten? Zes jaar die ze heel verschillend hebben doorgebracht, allebei met hun eigen trauma’s waar ze liever maar niet meer over praten.

Een mooi boek! Ik ga naar een Meet&Greet met de auteur tijdens Manuscripta en daar zal ik ook verslag van doen.

Britannia Road 22: Waar het over gaat

De Poolse Janusz woont al een aantal jaar in Engeland waar hij een gedeelte van de tweede wereldoorlog heeft doorgebracht. Zijn vrouw Silvana kwam pas na de oorlog naar dit voor haar vreemde land.

Janusz en Silvana hebben een zoontje, Aurek, die Janusz voor het laatst als baby zag, en die nu 7 jaar oud is. Hij wil niets van zijn vader weten en noemt hem “de vijand”. Janusz, die in de oorlog een vriendin had in Frankrijk, vindt het moeilijk haar te vergeten maar doet toch alles om zijn gezin weer op te bouwen. Silvana heeft zoveel meegemaakt in de oorlog dat het gewone familieleven, met een mooi huis, een tuintje en buren waat je aardig tegen moet doen, haar heel banaal voorkomen.

Silvana raakt het spoor een beetje bijster en vervreemd nog verder van Janusz. Uiteindelijk moet ze kiezen of ze verder wil met hem.

Britannia Road 22: Wat ik ervan vond

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zowel Janusz als Silvana en gaat ook terug naar de oorlogstijd. Op deze manier kan de lezer precies zien wat Janusz en Silvana op bepaalde momenten tijdens de oorlog doen en hoe verschillend ze de oorlog meemaken.

Hoewel gedeelten van het boek over de tweede wereldoorlog gaan, voelde het niet als een oorlogsboek. Er is nauwelijks een bewustzijn van het grotere geheel van de oorlog of van de politiek erachter, maar het speelt zich juist heel lokaal af, als de persoonlijke ervaringen van de hoofdpersonen.

Het is mooi geschreven en blijft tot het einde interessant omdat er steeds meer informatie uit het verleden gegeven wordt en je als lezer steeds beter inzicht in Silvana en Janusz’ achtergrond en persoonlijkheid krijgt.

Het boek is niet echt spannend, maar je hoopt als lezer wel dat het alkemaal goed komt, en dat blijft tot het einde nog maar de vraag. En wat is “goed” trouwens? Je vraagt je af wat het beste is voor Silvana.


Mijn waardering: 4/5

Bladzijden: 386

Publicatie datum: 2012

Vertaald: uit het Engels, 22 Britannia Road

Dit boek heb ik: gekregen van de uitgever, Signatuur, in een meet & greet winactie

9 reacties op “Boek recensie: Britannia Road 22 by Amanda Hodgkinson

    • Nadine, ik vond het heel interessant hoe het jonge echtpaar na de Tweede Wereldoorlog weer probeerde het leven op te pakken (en wat er met ze gebeurde tijdens de oorlog). Ik hou niet zo van oorlogsverhalen, maar daar ging het in dit boek ook niet om. Het ging meer om hoe deze mensen met elkaar omgingen (en met de nieuwe wereld om hun heen).

  1. Pingback: Twee dagen Manuscripta 2012: Zondag | De Boekblogger

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s