Nieuwe Boeken!

De laatste paar weken heeft De Boekblogger weer een aantal nieuwe Nederlandse boeken gekocht, geleend of gekregen. Hieronder kun je zien welke recensies je dus binnenkort op dit blog kunt verwachten.

Gratis boeken zijn eigenlijk heel lastig

Ik heb een ontdekking gedaan: Gratis boeken zijn lastig. Er wordt van je verwacht dat je ze binnen een redelijke tijd uitleest, ook als je daar eigenlijk geen tijd voor hebt. Een eenvoudig voorbeeld: de boeken van de bibliotheek. Die kan je een aantal keer verlengen, maar daarna is het uit met de pret. Snel lezen dus! Of boeken die je van vrienden krijgt, bijvoorbeeld voor je verjaardag. Ze willen weten wat je ervan vond en/of het is onbeleefd zo’n boek maandenlang ongelezen in de kast te laten staan. Maar snel lezen dus. En dan heb je (ik tenminste) ook nog recensieboeken van uitgevers (die lijken wel gratis maar kosten een heleboel tijd en energie, méér dan alleen het lezen en recenseren van het boek, overigens).  Die moeten ook snel gelezen worden want de reccensie moet op de blog of op bol.com. Lezen maar weer dus.

Dan is het wel een verademing om wat nieuwe boeken zelf te kopen, zoals ik deed vorig weekend op de Uitmarkt. Die mag ik lezen wanneer ik maar wil! Vandaag? Zekers! Over een half jaar? Ook goed. In mijn Uitmarkt artikeltje had ik al een foto met de gekochte boeken laten zien, hoewel ik er eentje, een heel kleintje, vergeten was. Verder toch van de week weer met zo’n handenbindertje, een bibliotheekboek, thuisgekomen.

Van de Uitmarkt

Vanwege een tere huid van Anton Koolhaas

Vanwege een tere huid by Anton Koolhaas

Toen ik op de middelbare school zat, las ik een aantal boeken van Koolhaas en hij behoorde tot mijn favorite schrijvers. De meeste van die boeken haalde ik uit de bibliotheek. Deze kwam ik tegen bij de stand van Van Oorschot voor een kleine prijs. Leuk om deze nog een te herlezen. Hij stond op mijn verlanglijstje want dit was, naast De laatste Goendroen, mijn favoriete boek van hem. Waar het over gaat wist ik al niet meer, maar… dit staat op de achterkant:

Vanwege een tere huid is Koolhaas’ beroemd geworden en bekroonde roman over de liefde tussen de twaalfjarige Jokke en Takkie. Een eerste liefde – de liefde waarna niets meer hetzelfde is, zoals de vader het aan het einde van het verhaal stelt: ‘In iedere vrouw is een meisje gestorven en in iedere man een jongetje’.

In deze roman heeft Koolhaas, wiens dierenverhalen onovertroffen zijn, een belangrijke plaats ingeruimd voor twee Afrikaanse hoedna’s, voor wie het verleden even afwezig is als voor Takkie en Jokke de toekomst. Het verhaal speelt zich af in een surreële sfeer, waarin Koolhaas mensen en dieren onnavolgbaar samenbrengt tot een in leven en sterven samenvloeiend geheel.

***

Het voorseizoen van David Pefko

Het voorseizoen by David Pefko

Dit boek had ik in de boekwinkel al eens een paar keer in handen gehad. Nu eindelijk gekocht dus! Van David Pefko las ik eerder Levi Andreas, voor de Academica Literatuurprijs en zo gebeurt precies wat de bedoeling was (die van mij althans): leer via de Academica Literatuurprijs wat nieuwe schrijvers kennen die de moeite zijn om verder te volgen. Het tweede boek nu dus. Ik ben benieuwd. Wat moet je nou met zo’n verhaal als dit op de achterkant van het boek?

Ik kan u natuurlijk vertellen dat Steve Mellors lijdt onder zijn kaalheid en de omvang van zijn buik, of dat hij een politierechercheur is die sudoku’s oplost op de wc. Dat hij elke avond porno kijkt en op hetzelfde moment treurt om zijn ex-vrouw, die ervandoor ging met een siergootspecialist. Of dat hij hevig verliefd wordt op een prostituee met de naam Anca en lichtelijk geobsedeerd is door Travis Bickle uit de film Taxi Driver. Dat hij Anca wil redden zoals Travis Iris redde. Dat hij er getuige van is als zij verkracht wordt in een cellencomplex midden in zijn stad. Ik kan u natuurlijk in de waan laten dat Steve Mellors die meisje uiteindelijk zal redden, maar het lijkt me het beste om u te waarschuwen voor de kans dat u zelf Steve Mellors wordt, of erger nog: dat u hem eigenlijk al bent.

***

Een ongekend verhaal van Monica Ali

Een ongekend verhaal [The Untold Story] by Monica Ali

Dit gaat over Princess Diana en dat interesseert me eigenlijk niets. Maar Monica Ali schrijft goede boeken, vandaar dat ik deze ook wil lezen. Ik las niet zolang geleden nog In the Kitchen. Haar welbekende boek Brick Lane vond ik erg mooi, alleen Alentejo Blue boeide me niet.

Van de achterkant:

Wat zou er gebeurd zijn als prinses Diana nooit was verongelukt? Wat als ze haar dood in scène had gezet om zo aan het leven in de verstikkende gouden kooi te ontsnappen? En zou de prinses wel kunnen wennen aan een bestaan dat gebaseerd is op leugens?

In Een ongekend verhaal laat de prinses haar mislukte huwelijk met de kroonprins, haar kinderen, de sensatiebeluste paparazzi en haar volk achter zich om in een afgelegen dorpje in Amerika, onder een andere naam en met een nieuw uiterlijk, eindelijk een normaal bestaan op te bouwen.

Toch blijft ze achtervolgd worden door haar verleden, zowel geestelijk als in de gedaante van één paparazzo die niet in haar sensationele dood gelooft. Zal het de prinses ooit lukken om rust te vinden?

***

De theeroos van Jenniger Donnelly

De theeroos [The Tea Rose] van Jennifer Donnelly

Een dwarsligger! Helemaal nieuw voor mij. Ik heb ze natuurlijk vaak genoeg in de winkel gezien maar ik was er nog niet over uit of dat iets voor mij was. Deze was licht beschadigd en daarom zo goedkoop dat ik hem echt niet kon laten liggen, vooral niet omdat het een boek is dat toch al op mijn verlanglijstje stond. Iemand in een boekwinkel raadde mij dit boek ooit aan, terwijl ik haar “Keukenmeidenroman” aansmeerde.

Beschrijving voorin het boek:

Londen 1888. Fiona Finnegan werkt net als haar vader in de theefabriek van William Burton. Haar vader, een bevlogen vakbondsman, krijgt op zijn werk een onverklaarbaar, dodelijk ongeluk. Vanaf dat moment wordt Fiona’s leven een hel en verliest ze bijna iedereen die haar dierbaar is. Ook haar eigen leven is in gevaar en ze vlucht naar New York. Daar werkt ze zich op naar de top van Manhattans theehandel. Op een gegeven moment keert ze terug naar Londen om de geesten uit het verleden het zwijgen op te leggen en om de ultieme en gevaarlijke confrontatie aan te gaan met de enige man die haar leven kan verwoesten.

***

Nouveau Riche van Esther Verhoef

Nouveau Riche van Esther Verhoef

Dit is een luisterboek (verhaal, eigenlijk). Ik luister bijna nooit naar luisterboeken maar wilde laatst in de bibliotheek een verhalenbundel van Haruki Murakami meenemen, ook als luisterboek, maar ik wist eigenlijk niet zeker of dat wat zou zijn, dus deed ik het nog maar even niet. Deze van Verhoef is dus om te oefenen, kijken of ik er echt wel naar ga luisteren.

Van de achterkant:

‘Is er een moment geweest, één moment, dat ik twijfelde? Een ogenblik van bezinning, introspectie, waarin ik niet alleen maar dacht aan de beloning…? Nee. Ik dacht alleen maar aan het eindresultaat.’ Spannende intrige op het Franse platteland.

Van de bibliotheek

De urenfabriek van Fleur Brockhus

De urenfabriek van Fleur Brockhus

Deze chick-lit leek me leuk toen ik het in de winkel zag, maar Leesdame blogde erover en zei dat het leuk was maar wel één van dertien in een dozijn. Toch kon ik het niet laten liggen toen ik het bij de nieuwe boeken in de bieb zag. Het probleem: ik vind de cover zo leuk, die trekt mij heel erg aan!

Van de website van de uitgever:

Op mijn eerste werkdag als aankomend advocaat zie ik, Felice Jansen, eruit zoals Máxima voordat ze getrouwd was; keurig, jong en lekker fris. Om half negen ’s ochtends fiets ik over de Amsterdamse grachten. Het kantoorpand van Blick & Bleecker advocaten & notarissen is gigantisch. Mijn stage gaat drie jaar duren, daarna een megasalaris met vette bonussen. Wie doet me wat?

Felice komt terecht bij patroon Ria de Roos op de sectie Arbeidsrecht. Ria blijkt een zuurpruim, opgefokt en kwaadaardig. Na een paar maanden is Felice eraan gewend dat ze nooit waardering krijgt. Ze raakt niet meer zo snel in paniek, gaat de beruchte vrijdagmiddag Blickborrel uit de weg, en weet hoe ze zich op zakenreizen heeft te gedragen. Maar de lange kantooruren en extreme werkdruk zijn funest voor haar seksleven. En wanneer de plagerige advocaat Simon steeds meer aandacht aan haar besteedt, gaat Felice grandioos voor de bijl.

Een kijkje in de wereld van de Grote Advocatuur door de ogen van de dappere stagiaire Felice.

Heb jij wel eens een dwarsligger gelezen?

Of ken je één van de andere boeken?

9 reacties op “Nieuwe Boeken!

  1. Wat jij onder “Gratis boeken zijn eigenlijk heel lastig” beschrijft is precies de reden waarom ik ze niet wil! Misschien zou het anders zijn als ik net als jij niet werkte, maar ik heb ook al een veeleisende baan waar de hele dag van alles MOET, en dan vind ik het lekker om geheel vrij te zijn in mijn lezen (en dus maar een beetje aan te rommelen 😉 ).

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s