Boek Recensie: De Comedy Club van Eva Posthuma de Boer

De comedy club van Eva Postuma de Boer.

Van Eva Posthuma de Boer had ik Lichthart al een hele tijd geleden gelezen. Dit nieuwe boek leek me ook erg mooi, vooral toen ik de boektrailer zag. Dat is een halve film! Mooi gedaan. Het boek zelf bleek ook de moeite waard!

De Comedy Club: Waar het over gaat

Het boek gaat over vijf mensen die allemaal ontevreden zijn met de situatie waarin ze zich bevinden. Ze kennen elkaar van de Comedy Club waar ze al jaren heengaan.

Eerst leren we Raaf kennen, een journalist die zich al jaren druk maakt om een goede doelenstichting in Sri Lanka die hun geld niet gebruikt waar het voor bedoeld is. Raaf krijgt bij de Nederlandse politici geen poot aan de grond, maar geeft het niet op.

Zijn vrouw Anna, kokkin voor Elle Eten, heeft schoon genoeg van Raaf’s obsessie en zou zelf wel eens wat interessanter werk willen doen. Dat gaat inderdaad gebeuren, maar is het echt zo geweldig als het lijkt?

Carina werkt bij het journaal maar krijgt de laatste tijd nogal flauwe opdrachten. Toch heeft ze hoop op promotie. Zou het echt? Haar man, Simon, is een gewezen cabaretier (bij de Comedy Club) die nu bij een psychiater loopt en het allemaal niet meer weet.

Sally is studente en werkt achter de kassa bij de Comedy Club. Zij wil graag iets betekenen voor de mensen, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Daar kan Simon haar wel bij helpen.

De Comedy Club: Wat ik ervan vond

In korte hoofdstukken, van 2 tot 3 bladzijden, komen de hoofdsrolspelers om de beurt langs. Vanaf het begin, met journalist Raaf en zijn obsessie voor Sri Lanka, vermoed je dat ze allemaal verkeerde beslissingen nemen of in ieder geval had ik (veel) bedenkingen bij wat deze mensen deden. Zij zelf veel minder. Dat maakte het verhaal spannend (“Dit moet wel slecht aflopen”) maar ook best realistisch.

Het boek is heel goed geschreven, in de tegenwoordige tijd. Dit maakt het verhaal heel direct, en de lezer heeft geen idee wat er gaat komen. Daardoor blijf je nadenken over hoe het verder moet, of zou kunnen. Daarbij sta je als lezer aan de zijlijn te roepen “Niet doen! Dat kan nooit goed gaan!” en dat is leuk.

Het einde was heftig, maar was voornamelijk gericht op één van de hoofdpersonen. De anderen droegen op hun manier bij aan het begin van dit einde maar wat hen betreft had ik graag iets duidelijker geweten hoe het met ze verder zou gaan.

Het boek deed me denken aan Blindgangers van Joke Hermsen, waarin ook het roerige leven van de individuen in een vriendengroep beschreven wordt. Dat boek is echter veel filosofischer dan De Comedy Club.

Dit boek leest lekker weg. Een lekker modern verhaal, zeker ook geschikt voor mensen die Nederlandse schrijvers meestal links laten liggen.

Mijn waardering: 4 sterren (van de 5)

Aantal bladzijden: 256

Gepubliceerd in: 2012

Ik kreeg dit boek: Gekregen voor recensie van Uitgeverij Nieuw Amsterdam

Extra: Bekijk de fantastische boektrailer!

5 reacties op “Boek Recensie: De Comedy Club van Eva Posthuma de Boer

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s