Eerste Hoofdstukken – 29. De donor van Helen Fitzgerald

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Van Helen Fitzgerald heb ik twee boeken gelezen, allebei als e-book. Het eerste was Ex (Engels: Bloody Women) en het andere The Duplicate (dat geloof ik niet in het Nederlands vertaald is). Deze boeken zijn allebei een soort van thrillers, maar ook weer niet, en redelijk uniek en verrassend. Dus ik ben benieuwd naar dit boek, De donor, waarvan ik de eerste hoofdstukken op de website van uitgeverij Anthos vond.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

De donor van Helen Fitzgerald

Boek: De donor van Helen Fitzgerald
Genre: thriller
Bladzijden: 274
Uitgeverij: Anthos
Publicatie Datum: januari 2012

Cover: Interessant, wie zijn deze meisjes? Is de ene donor voor de andere? Plezierige kleuren. Suggereert géén keiharde thriller.

.

Op de website

Will is eind veertig en vader van een tweeling. Zijn vrouw heeft hem verlaten toen zijn dochters nog in de luiers zaten en sindsdien heeft ze zich niet meer laten zien. Hij weet zich goed te redden: Georgie en Kay worden overstelpt met liefde en Will verdient met zijn saaie administratieve baan genoeg om hen te kunnen onderhouden. Als Georgie op haar zestiende een zeldzame nierziekte blijkt te hebben, biedt Will zich direct aan als donor. Zonder een nieuwe nier heeft ze niet lang meer te leven. Maar dan blijkt Kay dezelfde ziekte te hebben als haar zus.

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

Het begint goed: “Het was geweldig nieuws. Er was zojuist iemand gestorven.” Eerst is dat wel even schrikken. Waarom is dat geweldig nieuws? Oja, de titel van het boek: de donor. Er is dus een donor.

In het tweede hoofdstuk gaat het over Will, en hoe hij 18 jaar daarvoor Cynthia had ontmoet in een bar waar zij zangeres was. Maar al snel maakt zij de dienst uit en is hij het sloofje in huis. Samen krijgen ze een tweeling, Georgie en Kay. En daarna verdwijnt Cynthia met medeneming van alles dat op de bankrekening stond.

In het derde hoofdstuk is Will een alleenstaande vader en maakt hij kennis met een moeder van de kleuterschool van de kinderen, Linda.

Leuk hoe er in een paar korte zinnen een paar jaar beschreven worden. Bijv. “Ze zei dat hij de anticonceptie aan haar kon overlaten… En dat de tweeling Georgie en Kay genoemd zouden worden.” Mooie schrijftstijl ook.

Oordeel

Doorlezen!

Jahoor, ik lees door. Het is een beetje smokkelen omdat ik na twee boeken van Fitzgerald wel kon raden dat ik een volgend boek ook graag zou willen lezen.

Mooi geschreven. Je moet af en toe goed tussen de regels doorlezen, maar het wordt je niet te moeilijk gemaakt. Het onderwerp interesseert me ook: een alleenstaande vader, die (volgens de beschrijving) op een gegeven moment donor wordt voor zijn dochter. Maar hoe moet dat met die andere dochter? Een mooi probleem. Hoe dit een thriller gaat worden zie ik echter nog niet.

Extra: Lees hier zelf het eerste hoofdstukken.


Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

Advertentie

2 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 29. De donor van Helen Fitzgerald

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s