Eerste Hoofdstukken – 28. Een hologram voor de koning van Dave Eggers

Eerste Hoofdstukken


Eerste Hoofdstukken is een serie op De Boekblogger waarin ik het eerste hoofdstuk van een boek lees (meestal als voorpublicatie van een nieuw te verschijnen boek of een pasverschenen boek) en mijn mening geef: doorlezen of wegleggen?

Een nieuw boek van Dave Eggers, daar wil ik meer van weten! Ik heb alleen zijn Zeitoun gelezen, een non-fictieboek over de orkaan Katrina, dat geschreven is als fictie. Een fantastisch boek. Een hologram voor de koning is fictie. Ik ben benieuwd! Deze eerste hoofdstukken vond ik op de website van de uitgever.

Caveat: Wees héél voorzichtig nu! Eerste hoofdstukken kunnen fantastisch zijn, terwijl de rest van het boek tegenvalt. Omgekeerd kun je wel stellen dat als het eerste hoofdstuk al niet veel soeps is, de rest dat waarschijnlijk ook niet is.


Het boek

Een hologram voor de koning van Dave Eggers

BoekEen hologram voor de koning van Dave Eggers
Genre: fictie
Bladzijden: 304
Uitgeverij: Lebowski
Publicatie Datum: juni 2012

Cover: Saai. Heeft als je heel goed kijkt wel wat reliëf – een paar piramiden met een zon in het midden? Misschien is deze cover in het echt toch wel speciaal, maar als fotootje lijkt het niet veel voor te stellen.

.

Op de website

Een hologram voor de koning is een aangrijpend verslag van een man die zich staande probeert te houden in een turbulente fase in zijn leven, en die vecht voor zijn dochter – en zichzelf.

Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn kind. Hij reist af naar Saoedi-Arabië, om daar – in een gloednieuwe, nog onvoltooide stad midden in de woestijn – een deal te maken met koning Abdullah: samen met enkele medewerkers van een bedrijf gespecialiseerd in holografische presentaties wacht hij op de koning en zijn entourage, in een laatste poging beslag op zijn huis te voorkomen, de studie van zijn dochter te betalen, en eindelijk – eindelijk! – iets groots tot stand te brengen.

Mijn indruk

Mijn indruk is gebaseerd op de eerste hoofdstukken en mag daarom niet worden geciteerd als betreffende het hele boek.

In het eerste hoofdstuk komt Alan aan in Saoedi-Arabië, en ’s nachts in het hotel kan hij niet slapen en denkt hij aan zijn financiële situatie, die heel penibel is. Zijn huis staat te koop en zolang het niet verkocht is, is er geen geld om zijn dochter te laten studeren. Maar niets is zo erg als het doodvriezen van zijn buurman en goede kennis, die op een koude dag een meer in is gelopen.

In het tweede hoofdstuk wordt Alan te laat wakker voor zijn bijeenkomst. Alan zit ook wat zijn werk betreft in een dip – als adviseur wordt hij bijna niet meer aangenomen. Hij overdenkt zijn situatie terwijl hij wacht op een auto om hem naar de vergadering te brengen.

Het is redelijk eenvoudig geschreven, veel korte zinnen. Het is niet zo dat er niet uitgeweid wordt over bepaalde zaken, maar dat wordt dan in een volgende zin gedaan, in plaats van een bijzin.

Oordeel

Doorlezen!

Ik wil méér lezen. Ik lees de laatste tijd wel veel over mannen in crisis, maar dit verhaal klinkt niet heel zielig of treurig. De schrijfwijze is prettig en eerder positief.

Eggers heeft in deze eerste twee hoofdstukken wel een man neergezet waar ongeveer alles mis mee is dat je kunt bedenken: hij is ook nog eens gescheiden én heeft een bobbel in zijn nek waarmee hij toch eens naar de dokter zou moeten.

Het onderwerp en de sfeer in het boek doen me denken aan Vissen op zalm in Jemen van Paul Torday (aanrader!!). En die holografische presentaties, wat moet ik me daar bij voorstellen? Klinkt nogal futuristisch, en dat vind ik ook weer leuk.

Ik lees door!

Extra: Kijk hier (onder Fragment) zelf de eerste twee hoofdstukken.


Wat zeg jij? Doorlezen of wegleggen?

Laat een reactie achter met je keuze.

4 reacties op “Eerste Hoofdstukken – 28. Een hologram voor de koning van Dave Eggers

  1. ik kwam het boek vanmorgen tegen in de boekhandel, het ziet er echt prachtig uit. ik vind het zo bijzonder dat het een heel sjieke uitgave is met een normale prijs – had verwacht dat het duurder zou zijn.
    en nu ik weer thuis ben baal ik dat ik het niet heb gekocht. domdom. dank voor de link naar het fragment, ik ga het zeker lezen.

    • Kim, dat vermoedde ik al, goed om te horen dat het inderdaad een hele mooie uitgave is.

      Als ik verder niets te lezen had, zou ik het boek ook heel snel kopen. Misschien dat ik dat toch wel doe, als ik die mooie uitgave in de winkel zie!

  2. Zeker doorlezen, ja. Ik had net een interview met de schrijver gelezen en had het boek al op mijn wenslijst gezet. Ik denk echter seldat ik het in he Engels ga lezen.

Laat hier je reactie achter.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s